tatil-sepeti

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

Geleneksel Türk tekstili, 77 yıldan bu yana Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki olgunlaşma enstitülerinin koruması altında. İstanbul’daki iki olgunlaşma enstitüsünden biri olan Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü, 1988 yılından bu yana Türk giyim kültürünün hafızası konumunda. Kurulduğu günden bu yana Türk kumaşına ve dokumasına dair onlarca projeye imza atan enstitü, Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen Türkiye Dokuma Atlası Projesi ile de kaybolmaya yüz tutan Türk dokumalarının envanterini çıkarıyor. Anadolu’nun zengin dokuma kültürünü tek bir kaynakta toplamayı hedefleyen proje kapsamında elde edilenlerle ‘Yaşayan Müze’ kurulması da hedefleniyor.

KUMAŞA VE SANATA DAİR NE VARSA

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü çatısı altında mesleki eğitimler veren Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü’nde, geleneksel Türk kumaşına, giyimine ve geleneksel el sanatına dair ne varsa bulmak mümkün. Türkiye genelinde sayıları 24’ü bulan, İstanbul’da ise iki olgunlaşma enstitüsünden biri olan merkez, 18 yaşını aşmış ve isteyen herkese verdiği eğitimlerin yanı sıra Türk kumaşına, gerçekleştirdiği projelerle de hizmet sunmaya devam ediyor.

LABORATUVARDA İŞLİYORLAR

Merkez bünyesinde bulunan Restorasyon Konservasyon Laboratuvarı’nda geleneksel Türk kumaşları ince ince masaya yatırılarak onarılıyor. Asırlık kumaşlar tarihin izlerinden kurtarılıyor. Restorasyon ve konservasyon için iplik bükümü, hammadde tayini, örgü yapısı, iplik mukavemeti, renk analizi, örgü sıklığı, renk ölçüm analizi, boyar madde analizleri gibi gerekli analizler, Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Tekstil ve Yazma Eserler Restorasyon ve Konservasyon Ar-Ge Laboratuvarı’nda yapılıyor.

SARAY KUMAŞLARI GÜNÜMÜZDE

Gerçekleştirdiği projelerle Türk kumaşına hizmet eden enstitü, ‘Osmanlı Saray Kumaşları’ projesi ile asırlık Türk desenlerini günümüze kazandırdı. Osmanlı dokuma kültürünün tarihsel gelişimini takip ederek 14-19. yüzyılları arasındaki kumaşların günümüzde yeniden üretilmesi planlanan proje ile yeni bir sistem de hayata geçirildi. Enstitü bünyesinde yapılan uzun araştırmalar sonunda saray kumaşlarının dokunması yerine desen olarak ipek kumaşlarının yüzeylerine nakış tekniği ile dokuma hissi verildi. Böylece kumaşların günümüzde yeniden üretimi daha ergonomik hale getirildi.

İSTEYEN HERKESE AÇIK

Olgunlaşma enstitülerinden 18 yaşını aşmış herkes faydalanabiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü çatısı altında faaliyet gösteren merkezde ‘eğitim, enstitü ve beceri kursları’ yer alıyor. Enstitüde öğrenciler 2 yıllık olgunlaşma programlarında moda tasarımı teknolojileri alanında eğitim alıyor. Eğitimlerin sonunda işyeri açma ve eğitim verme yetkinliklerini kazanıyorlar. Ayrıca merkez bünyesinde resim, seramik-cam, kuyumculuk, giyim teknolojileri alanında hobi kursları da bulunuyor.

ONLARCA PROJE

Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü, kurulduğu günden bu yana 30’a yakın projeye imza attı. Enstitünün çok ses getiren projelerinden biri de ‘Türkiye’nin Bebeği Elif Bebek’ projesiydi. Her bölgeye özgü yerel kıyafetlerle donatılan ve seri üretimi gerçekleşen Elif Bebek, Türkiye’nin ilk geleneksel bebeği olarak tescillenmişti. Enstitünün projelerinin yanı sıra birbirinden farklı konularda giysi koleksiyonları da bulunuyor.

25 Temmuz 2022 Pazartesi

Etiketler : Gündem