Türk iş insanları Etiyopya'da fermente kahve üretiyor

Kahvenin ana vatanı olarak bilinen Etiyopya'da Türk iş insanları, farklı aromaları deneyerek geliştirdikleri fermente kahveleri üretip satışını yapıyor.

Giriş: 06.01.2024 - 15:12
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


Çoğu insanın severek tükettiği, vazgeçilmez içeceklerden kahve, son yıllarda daha da popüler hale geldi.

 

Firmalar, farklı tatlarda hazırladıkları kahveleri tiryakilerin beğenisine sunuyor.

 

Dünyanın en lezzetli kahvesinin üretildiği yer olarak bilinen Doğu Afrika ülkesi Etiyopya'da da farklı aromalı kahveler piyasaya sürülüyor. Etiyopya'daki en revaçta kahvelerden fermente kahve ise ülkenin başkenti Addis Ababa'ya 400 kilometre uzaklıktaki Yergaceffee'de üretiliyor. Kahve çekirdekleri, ananas, çilek gibi birçok meyveyle harmanlanarak fermente ediliyor, ortalama bir hafta bekleme süresinin ardından içime hazır hale geliyor.

 

GEÇEN YIL ÇOK GÜZEL SONUÇLAR ALDIK

 

Türkiye'de de tiryakilerinin bulunduğu fermente kahve için Türk iş insanları Etiyopya'da kurdukları tesislerde seri üretim yapıyor.

 

Etiyopya'da kahve sektöründe faaliyet gösteren iş insanı Ozan Semerci, fermente kahve yapımının detaylarını anlattı.

 

Fermente kahvenin çok popüler olduğunu ve Türkiye'de de bilindiğini aktaran Semerci, geçen yıl yaptıkları üretimde çok güzel sonuçlar aldıklarını söyledi.

 

Bu yıl farklı teknikler kullanarak fermente kahve üzerine denemeler gerçekleştirdiklerini, son denemeyi de maya ve bakteri kullanarak yaptıklarını aktaran Semerci, şunları dile getirdi:

 


"Fermente kahvenin yapımına bir anlamda 'turşu' diyebiliriz. Aslında çok da bir şeye ihtiyacınız yok. Yani burada bir ekipman olarak varil, pet şişe veya bir tank olabilir, bunu kapasitenize göre yapabilirsiniz. Bir nevi turşu kuruyoruz diyebiliriz. Fermente yaptığımız varillere çilek koyduk. Şeker oranını da artırmak için kabuğu soyulan kahvelerin sadece dışını ilave ettik. Fermenteye çilek koymamızdaki hedef, bu tadı kahveye yansıtmak. Yani insanların kahveyi içtiğinde çilek tadını bariz, doğal şekilde hissetmelerini istiyoruz. Geçen sene ananaslı yapmıştık, içine üzüm de koyabilirsiniz. Aklınıza gelebilecek her türlü damak tadına göre farklı ürün çıkarmak istiyorsanız istediğiniz meyveyi koyabilirsiniz."

 

Semerci, "Gelecek sezon için tesiste en az 250 ton farklı aromalarda fermente kahve üretmeye hedefliyoruz." diye konuştu.

 

ÖZELLİKLE FİLTRE KAHVEDE DEMLEDİĞİNİZDE HARİKA OLUYOR

 

İş insanı Yunus Çakmak da gurmelere tattırdıkları fermente kahveden çok olumlu dönüşler aldıklarını söyledi.

 

Kahvedeki meyve tadının rahatlıkla hissedildiğini dile getiren Çakmak, "Dünyanın en iyi kahvesi Etiyopya'dan çıkıyor. Çünkü kahvenin ana vatanı burası. Kahveyi kompleks tatlarla birleştirdiğiniz zaman, özellikle filtre kahvede demlediğinizde harika oluyor. Geçen seneki yaptığımız ananas fermantasyonlu kahvemizi içtiğiniz zaman sanki ananasla şeftali suyu içiyormuşsunuz gibi his veriyordu." şeklinde konuştu.