istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Türk içeriklerini stratejik desteklerle dünyaya açalım

Türk yapımcılar; Ortadoğu, Avrupa, Orta Asya ve Afrika’ya hitap eden büyük bir içerik gücüne sahip olduklarını belirterek, stratejik desteklerle dünyaya açılmak istiyor. Sektörün en önemli hedeflerinden biri de dizi ihracatında ikincilik konumunu korumak.

Giriş: 23.05.2025 - 11:41
Güncelleme: 23.05.2025 - 11:41
Türk içeriklerini stratejik desteklerle dünyaya açalım

İstanbul Ticaret Odası Bilgi, İletişim ve Medya Meslek Komitesi, medya ve dijital yayıncılık sektörünün önde gelen temsilcilerini Cemile Sultan Koru Tesisleri’nde kapsamlı bir toplantıda buluşturdu. Toplantının açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün yaptı. Programın moderatörlüğünü İTO Bilgi, İletişim ve Medya Meslek Komitesi Başkanı Muharrem Uğurlu üstlendi. Toplantıya HBO Max, Netflix Türkiye, OGM Pictures gibi sektöre yön veren ulusal ve uluslararası yapım şirketlerinin temsilcilerinin yanı sıra İTO Meclis ve Komite üyeleri de katıldı. 


KÜRESEL ÜRETİMİN KALBİNDE 

İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, açılış konuşmasında, Türkiye’nin medya ve dijital içerik üretiminde büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, bu potansiyelin daha etkin kullanılması gerektiğini dile getirdi. Üstün, “Türkiye sadece kendi iç pazarına değil, aynı zamanda Ortadoğu, Avrupa, Orta Asya ve Afrika’ya hitap eden büyük bir içerik gücüne sahip. Bu gücü stratejik desteklerle dünyaya açmamız gerekiyor” dedi. 


Vize süreçlerinin sektördeki uluslararası işbirliklerini zorlaştırdığını belirten Komite Başkanı Muharrem Uğurlu ise “Yabancı oyuncuların ve ekiplerin ülkemizde rahatça çalışabilmesi için vize ve çalışma izni süreçlerinin sadeleştirilmesi şart. Bu durum, hem ekonomik hem de kültürel bir kayıptır. Bugün burada sektörün geleceğini konuşmakla kalmadık, aynı zamanda ortak bir vizyon oluşturduk. İTO olarak bu sürecin hem takipçisi hem de destekçisi olacağız” diye konuştu.


Toplantıda devlet desteklerinin sektörün büyüme ivmesine paralel şekilde yeniden yapılandırılması gerektiği de gündeme geldi. Sektör temsilcileri, özellikle yerli dijital platformların ve bağımsız yapımcıların finansal sürdürülebilirliğini sağlayacak teşviklerin artırılması gerektiğini vurguladı. Kültürel içerik üretiminin sadece ticari değil, aynı zamanda stratejik bir alan olduğuna dikkat çekildi. Öte yandan, dizi ihracatında ikinciliğin yavaş yavaş İspanya ve Fas’a kaydığını belirten sektör temsilcileri, destek ve teşviklerin ülke tanıtım bazlı değil, proje bazlı olması gerektiğini belirtti. Toplantıda ayrıca İstanbul konulu filmlerin de artık maliyetlerden dolayı Fas’taki platolarda çekildiğini söyledi.