Türkiye milli katılımı İTO tarafından gerçekleştirilen fuarda, Türk içerik sektörü odak noktası oldu.
Dünya çapında dizi, film, içerik, TV ve yapım sektörünün en önemli etkinliklerinden biri olan MIPCOM, 21-24 Ekim 2024 tarihleri arasında Fransa’nın Cannes kentinde 40. kez gerçekleşti. Bu yıl da global medya endüstrisinin profesyonellerini bir araya getiren fuar, 110’dan fazla ülkeden katılımcıyı ağırladı. Türkiye, hem prodüksiyon şirketleri hem de yayıncılar düzeyinde yoğun bir katılımla, uluslararası alanda dikkatleri üzerine çekti. Fuarın Türkiye milli katılımı, İstanbul Ticaret Odası tarafından gerçekleştirildi.
170’İ AŞKIN ÜLKEDE
Türkiye, son yıllarda televizyon ve sinema alanında önemli bir ihracat merkezi haline gelirken, özellikle dizileriyle global pazarda büyük bir izleyici kitlesine ulaşmayı başardı. Türk TV dizileri, 170’ten fazla ülkede, 700 milyon izleyiciye ulaşıyor. Türkiye, dizi ihracatında ABD’nin ardından dünyada ikinci sırada yer alıyor. MIPCOM 2024’te de 50’den fazla Türk yapım şirketi ve distribütörü, yeni projelerini tanıtarak uluslararası dağıtım kanalları ve içerik sağlayıcılarla önemli anlaşmalara imza attı. Türk dizilerine olan yoğun ilgi, fuarın ilk gününden itibaren dikkat çekti. Özellikle Ortadoğu, Latin Amerika ve Doğu Avrupa pazarında büyük bir izleyici kitlesine hitap eden Türk dizileri, global pazarda bir marka haline gelmiş durumda. Bu yılki fuarda da birçok Türk dizisi, bu bölgelerdeki medya şirketleri tarafından satın alındı. Bazı yeni diziler de fuarda tanıtıldı.
TÜRK YAPIMLARINA İLGİ BÜYÜK
Fuara, İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Yakup Köç ve Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Yaşık da katıldı. Türkiye standı, fuar katılımcıları arasında en çok ziyaret edilen alanlardan biri oldu. Fuarı ziyaret eden Marsilya Başkonsolosu Sait Evren Güner ve Marsilya Ticaret Ataşesi İnan Yıldırımlıdal, sektör temsilcileriyle bir araya gelerek, Türkiye’nin sektördeki gelişimini ve fuarın önemini değerlendirdi. Yapılan görüşmelerde, Türkiye’nin medya ve içerik endüstrisinin uluslararası alandaki konumunun güçlendirilmesi için işbirliği fırsatları masaya yatırıldı.
TÜM SEKTÖRLER İÇİN ÖNEMLİ
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Yaşık, Türkiye’nin fuarda gördüğü ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şunları söyledi: “Türkiye, dizi ve film üretiminde dünyanın önde gelen ülkelerinden biri konumunda. Bugün burada, zengin içeriklerimizle ve güçlü sektör temsilcilerimizle yer almaktan gurur duyuyoruz. MIPCOM gibi global platformlarda ülkemizin kültürel zenginliklerini ve yapım gücünü dünya ile paylaşmak, sadece sektörümüz için değil, ülke ekonomimiz ve diğer sektörler için de büyük önem taşıyor. Bu tür etkinlikler, Türkiye’nin uluslararası işbirliklerini artırması ve medya sektöründe küresel bir oyuncu olarak konumunu sağlamlaştırması adına önemli fırsatlar sunuyor.”
DİJİTAL İÇERİKTE İŞBİRLİĞİ
Fuara katılan TRT, Kanal D, ATV, BluTV gibi büyük yayıncılar, hem dijital platformlarda hem de televizyon kanallarında yayınlanacak projeler için yeni dağıtım kanallarıyla anlaşmalar sağladı. Özellikle dijital platformların ön plana çıkmasıyla birlikte Türk yapımcılar dijital içerik üretiminde uluslararası işbirliği fırsatlarını değerlendirdi. Fuarda, Türkiye’den yapımcıların Avrupa, ABD ve Asya’daki medya şirketleriyle gerçekleştirdiği toplantılar neticesinde birçok ortak yapım projesinin temelleri atıldı. Bu projeler arasında yalnızca diziler değil, belgeseller, filmler ve animasyon içerikleri de yer alıyor. Özellikle Türk yapımcıların global izleyiciye hitap edecek içerik üretme konusunda attığı adımlar dikkat çekti.
ÇİN’DEN ZİYARET
Çin Halk Cumhuriyeti Ulusal Radyo Televizyon Bakanı Shumin Cao, Türkiye standını ziyaret ederek, Türk yapımları hakkında bilgi aldı. Bu ziyaret, iki ülke arasında medya ve içerik alanında potansiyel işbirliklerinin kapısını araladı.
RAKAMLARLA MIPCOM
* 110 ülkeden 500 katılımcı
* 11 binden fazla ziyaretçi
* 5 bin format ve içerik alıcısı
* 10’u aşkın prömiyer
HANGİ SEKTÖRLER VAR?
* Animasyon
* Belgesel
* Dijital içerik
* Dizi
* Formatlar
* Ortak yapım
* Sinema / TV filmi