tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi, ‘Ekonomik Kalkınma İçin Yeni Gümrük Vizyonu’ konulu zümre toplantısı düzenledi. Gümrük İşbirliği Konseyi’nin her yıl 26 Ocak tarihli olarak belirlediği Dünya Gümrük Günü etkinlikleri kapsamındaki zümre, İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü, İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği’nin (İGMD) de işbirliği ile gerçekleştirildi.

GELECEĞE YATIRIM

Zümrenin açılış konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Erkesim, Türkiye’nin ihracatının günden güne arttığını dile getirdi.
Türkiye ihracatının toplam yüzde 40’ını İstanbul’un karşıladığını belirten Erkesim, gümrükleri geliştirip alt yapısını güçlendirmenin ekonominin geleceğine yapılmış yatırımlar olduğunu söyledi. Erkesim, gümrüklerimizin uluslararası camiada örnek gösterilen düzeye geldiğini vurguladı. Erkesim, şunları söyledi: “Kamu kurumları ile iletişimimize büyük önem veriyoruz. Bu zincirin halkaları birbirine ne kadar bağlı olursa ekonomiden de o kadar iyi sonuçlar almaya devam edeceğiz. Gümrük Müşavirliği Komitemiz önemli işlere imza atıyor. Her platformda sorunlarını dile getiriyor, aktif rol üstleniyorlar.”

TİCARET KOLAYLAŞMALI

Zümreyi yöneten Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Serdar Keskin ise Ticareti Kolaylaştırma Kurulu Üyeliği görevini de sürdürdüğünü hatırlatarak, mevzuattan kaynaklı bazı uygulamaların azaltılıp, basitleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Keskin, ticaretin kolaylaştırması gerektiğine dikkat çekerek, “Meslek örgütü mensuplarının hakkını, hukukunu koruduğumuz gibi dış ticaret erbabını da koruyoruz. Hukukta avukat ne ise dış ticarette gümrük müşaviri ve müşavir yardımcıları odur. Bizler, güvenli ticaretin sigortasıyız” diye konuştu. Gümrüklerde elektronik teminat mektubu uygulamasına geçilmesi gerektiğinin altını çizen Keskin, “Sektörel kararlar, sektördeki sivil toplum kuruluşlarına danışılarak alınmalı. Resmi Gazete’de yayımlanan mevzuat uygulamaları yayım günü değil, 10-15 gün sonra uygulamaya konulmalı” dedi.

İSTEKLERİNİZİ UYGULUYORUZ

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüş de “İş dünyasını sürekli dinliyor ve isteklerinizi uygulamaya döküyoruz” dedi. Gümrük kapılarının yenilenmesinin gündemde olduğuna dikkat çeken Gümüş, “Laboratuvarların teknik kapasitelerini artırmak için de çalışma yapıyoruz. Gümrükler, teçhizat bakımından son derece iyi. AB projelerini ve 28 kurum ile akreditasyonu tamamladık” dedi. Gümüş, TIR Karnesi sistemine ön beyan getirildiğini de dile getirerek, gümrüklerdeki yeni uygulamalarla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın gıda ile ilgili kontrollerini sınırlarda gerçekleştireceğini söyledi.

İSTANBUL’DA İŞ ARTIYOR

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü İsmail Bozkuş ise İstanbul’un 2017’de 1.5 milyon ithalat beyannamesi ile 100 milyar dolar üzerinde ithalata, 2 milyon ihracat beyannamesi ile 65 milyar dolar ihracata imza attığını söyledi.
“Genel gümrük işlemlerinde hep beraber 4 milyon 268 bin beyanname ürettik. Geçen yıla oranla 150 bin beyanname artışı sağlandı. Her yıl yüzde 5-6 artış var. İstanbul’da iş yükü düzenli olarak artıyor” diyen Bozkuş, İstanbul’un 800 milyon TL üzerinde kaçakçılığa konu eşyayı engellediğini ifade etti. Çatalca’ya dünyanın en modern gümrük kompleksinin yapıldığını belirten Bozkuş, uygulamada mevzuattan kaynaklanan sıkıntıları Bakanlığa ilettikleri bilgisini de paylaştı.

TEK PENCERE SİSTEMİ ACİLEN GELİŞTİRİLMELİ

İTO Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mehmet Metin Korkmaz, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine yönelik müktesebat uyumu çerçevesinde Birlik Gümrük Kodu (BGK) hükümlerine uyum yükümlülüğü bulunduğuna dikkat çekti. BGK’nın gümrük işlemlerinin Dünya Gümrük Örgütü Veri Modeli’ne dayalı elektronik olarak yapılması esasına dayandığını söyleyen Korkmaz, “Bu açıdan Türkiye geride.
Endüstri 4.0 çağında, Tek Pencere Sistemi’ni hâlâ geliştirme aşamasındayız. Sistemi geliştirmeyi bırakalım, içeriği de önemli. Sistem basitleştirilmeli, gümrük tarafından standardize edilmeli, tek belge düzenine geçilmeli. Ticaret erbabı ile işbirliği stratejisi çerçevesinde Yetkilendirilmiş Yükümlü (YY) uygulaması yaygınlaştırılmalı, BGK acilen uygulanarak YY’lere kapsamlı teminat, yerinde ithalat, öz değerlendirme gibi daha geniş yetkiler verilmeli. Gümrükleme öncesi risk esaslı kontrol sistemleri daha rasyonel kullanılmalı. Sonradan kontrol uygulaması gümrük dışı diğer kurumlar için piyasa öncesi depoda kontrol halinde düzenlenmeli” diye konuştu.

Korkmaz, sektörün gümrük idarelerinden acil beklentilerini şu başlıklarla dile getirdi: “Gümrük idaresinin uygulamaları şeffaf ve öngörülebilir olmalı. Beyanname ve ekindeki belgeler basitleştirilmeli. Standardizasyon kolaylaştırılmalı. Yetkilendirilmiş kişiler için işlemler daha basit olmalı. Bilgi teknolojileri azami ölçüde kullanılmalı. Mevzuata uyumu sağlayacak ölçüde asgari gümrük kontrolü yapılmalı. Risk yönetimi ve sonradan kontrol sistemleri işletilmeli. Diğer kamu kurumları ile koordineli kontrol yapılmalı. Ticaret erbabı ile daha sıkı işbirliği yapılmalı.”

KONTROLDE EN İYİLER ARASINDAYIZ

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Risk Yönetimi ve Kontrol Müdürü Hacı Hasan Murat Özsoy, dünyanın Türkiye’nin ekonomisine gıpta ile baktığını dile getirerek, dış ticarette gümrüklerin ve gümrük müşavirlerinin rolü üzerinde durdu. Özsoy, şunları söyledi: “Türkiye’nin Orta Vadeli Program hedefinin üzerinde büyüyeceğinden şüphemiz yok. Sınırlarımızdan milyonlarca insan giriş çıkış yapıyor. Fiziki kontrolde en iyi ülke uygulama sevilerine yükseliyoruz. En temel aktörlerimizden biri de gümrük müşavirlerimiz.”

DEVLETİN VE İŞ SAHİBİNİN ÇIKARINI GÖZETİYORUZ

İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği (İGMD) Başkan Vekili Ersel Yüksek, insan faktörü ıskalanmadan yapılan yatırımların ekonomik kalkınmaya sağladığı katkıyı dile getirdi. Yüksel, “Ekonomik kalkınmada gümrüklerin etkisi son derece önemli. Son iki yılda dış ticaretimizin yaklaşık yüzde 50’si Gümrük Birliği’ne üye olan ülkelerle. Dış ticaret artışının, gümrüklerdeki değişimde gümrük müşavirlerinin etkisi yadsınamaz. Bilgi teknolojilerine yatırım yapmak, işini seven ve bilgili personel istihdam etmek, verginin yüzde 22’sinin tahsil edildiği bu önemli sektörde devletin ve iş sahibinin çıkarını doğru gözetmek bizim vizyonumuz” dedi.

31 Ocak 2018 Çarşamba

Etiketler : Sektörel