tatil-sepeti

HABER: BARIŞ CABACI

SSCB’nin yıkılmasıyla birlikte 1991 yılında bağımsızlığını kazanan Gürcistan’da, batı tipi demokrasi, pazar ekonomisi ve kendi özgün kültürlerine geçiş amacıyla çeşitli reform ve düzenlemeler yapıldı. Türkiye ile Gürcistan komşu olsalar da çeyrek asırlığı aşan bu dostluk, kültürel hayata tam manasıyla yansımadı.Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan ve Gürcistan Yayıncılar Birliği Başkanı Gvantsa Jobava da, İstanbul Ticaret’e yaptıkları açıklamada, iki ülke vatandaşlarının kültür yoluyla birbirlerini daha iyi tanıyacağına dikkat çekmişti.

MİLAT OLMALI

Türkiye, önümüzdeki yıl Tiflis Uluslararası Kitap Fuarı’na ‘Odak Ülke’ olarak katılacak. Önde gelen yayıncılar, bu etkinliğin iki ülkenin kültürel yakınlaşmasında bir milat olmasını istiyor. Türk edebiyatının Gürcistan’da beğeni kazanmasından mutluluk duyacağını ifade eden Gürcistan Yazarlar Evi Direktörü Natasha Lomouri, bunun için iki ülke yayıncılarının birlikte çalışabileceklerini söyledi. Lomouri, sorularımızı şöyle cevapladı:

YAYINCILARLA İŞBİRLİĞİ

‘Odak Ülke Türkiye’ hakkında düşüncelerinizi paylaşır mısınız?

Gürcistan Yazarlar Evi olarak Türkiye’nin Tiflis Kitap Fuarı’nda ‘Odak Ülke’ katılımını destekleyen her türlü etkinlik ve hazırlık sürecine katkıda bulunmak istiyoruz. Kültürel alanda Türk edebiyatının Gürcistan’da beğeni kazanması, bizim için çok önemli. Çünkü iki ülkenin yakınlaşması kültürden geçiyor. Bizler de öncü bir kurum olarak Yayıncılar Birlikleri ile şu alanlarda işbirliği yapabiliriz:

* Gürcü edebiyatının Türkçe’ye çevrilmesi,

* Yazarlar Evi’nin her türlü edebi etkinlik, kitap sunumu ve profesyonel atölyeler için kullanılması,

* Türk yazarların ve çevirmenlerin Gürcistan’da konuk edilmesi.

DESTEKLEDİĞİMİZ PROJELER

Gürcistan Yazarlar Evi’nin kuruluş hikayesini anlatır mısınız?

Yazarlar Evi, 1905 yılında inşa edildi. Açılışından bu yana, önemli yazarlar, sanatçılar ve sosyal simalar için kültürel bir merkez ve buluşma yeri oldu. Yazarlar Evi, kendine has Art Nouveau stili mimarisi ve iç dizaynı ile Tiflis’teki önemli anıtsal yapılar arasında.

Gürcistan’ın 1921 yılında SSCB’ye bağlanmasından sonra Yazarlar Evi de Gürcistan Yazarlar Birliği’ne dahil edildi.

2008 yılı itibarıyla da bugünkü bina Yazarlar Evi’ne devredildi. Günümüzde, Gürcistan Yazarlar Evi, çok yoğun edebi ve eğitici programlarının yanı sıra Uluslararası Edebiyat Festivali, yazarlar için konaklama hizmeti, çeşitli edebi ödüller, David Sarajishvili hatıra müzesi, yabancı yayınevleri ve Gürcü yayınevleri için fon yardımları ve Gürcistan’ın uluslararası kitap fuarlarında temsili gibi birçok farklı projeye destek veriyor.

10 YIL SONRA DAHA ETKİN BİR KÜLTÜR MERKEZİ

Natasha Lomouri, Gürcistan Yazarlar Evi’nin 10 yıl sonra kapsamlı ulusal ve uluslararası etkinlikleriyle daha güçlü, daha etkin bir kültür merkezi olarak hizmet vermesini hedeflediklerini söyledi.

EDEBİYAT İLE İLGİLENEN HERKESE KAPIMIZ AÇIK

Gürcistan Yazarlar Evi’nin temel ilkeleri neler?

Yazarlar Evi’nin temel ilkesi, edebiyat ile ilgilenen herkese açık olması. Yazarların en büyük sorunlarından biri, etkinlik düzenlerken aşırı yoğun programlarının olması. Yazarlar Evi olarak da biz bu sorunları çözmeye çalışıyoruz. Ayrıca Yazarlar Evi olarak çok çeşitli kültürel ve eğitimsel etkinliklere, kitap tanıtımlarına, farklı mesleki atölyelere, çocuk etkinliklerine, fuarlara vb. ev sahipliği yapıyoruz.

Yazarlar Evi’ndeki tüm etkinliklerin ücretsiz olduğunu hatırlatmamda fayda var. Her ülkeden yazarlar, çevirmenler ve yayıncılar bu güzel ortamda etkinliklerini düzenleyebilirler.

31 Ağustos 2021 Salı

Etiketler : Gündem