Türk Dünyası’ndan üniversitelerle ortak dersler başladı

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda düzenlediği Türk Dünyası Üniversiteleri ile ortak derslerin ilki, Özbekistan’daki Buhara Devlet Üniversitesi ile yapıldı.

Giriş: 05.03.2024 - 09:06
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


Türk Dünyası’ndan farklı üniversitelerle düzenli olarak devam ettirilecek ortak dersler sonrası ortak diploma hedefleniyor.

 

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda düzenlediği Türk Dünyası üniversiteleri ile ortak derslerin ilki, Özbekistan’daki Buhara Devlet Üniversitesi ile yapıldı. Ayrı ülkelerde, farklı sınıflarda eş zamanlı ve görüntülü olarak gerçekleştirilen ortak derse, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhamit Avşar, Buhara Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Khamidov Obidjon Khafizovich ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abror Jorayev Turobovich de katıldı.

 

Dersten önce açılış konuşması yapan Rektör Prof. Dr. Avşar, iki kardeş ülkenin iki farklı sınıfını birleştirdikleri için mutlu olduklarını söyledi. Üniversite olarak yeni dönemde odaklarına uluslararasılaşmayı aldıklarını hatırlatan Prof. Dr. Avşar, başta Türk devletleri olmak üzere Balkanlar, Uzak Doğu, Afrika ve diğer bölgelerden üniversitelerle işbirliklerini güçlendireceklerinin altını çizdi.

 

HEDEF ÇİFT DİPLOMA

 

Buhara Devlet Üniversitesi ile yapılan ortak dersin adının ‘Avrasya’da Kültür ve Siyaset’ olarak seçilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Avşar, ortak derslere Türk devletleri ile Türkçe olarak başlamanın da değerli olduğunu kaydetti. Dersin iki üniversitenin müfredatında yer alacağını belirten Prof. Dr. Avşar, bir sonraki adımın üniversiteler arası entegrasyon olacağını ve ortak diploma için de çalışmalar yapmayı amaçladıklarını söyledi. Üniversite hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Avşar, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin temelinin esasında İstanbul Ticaret Odası tarafından 1882’de kurulan Mekteb-i Ticaret olduğunu, bu açıdan bakıldığında üniversitenin 2001’de yeniden kurulduğunu ifade etti. Bugün altı fakülte, beş enstitü ve bir meslek yüksekokulu ile akademik faaliyetlerine devam ettiklerinin altını çizen Rektör Prof. Dr. Avşar, 1200’ü uluslararası olmak üzere 10 bin öğrencinin bulunduğunu belirtti.

 

BUHARA’DAN YAYILDI

 

Buhara Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Khamidov Obidjon Khafizovich de Türkiye’den öğrencileri görünce Bursa’da 1992’de başladığı kendi üniversite öğrenciliğini hatırladığını söyledi. Türkiye ile birlikte yapacakları çok iş olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Khafizovich, İstanbul Ticaret Üniversitesi ile yaptıkları bu işbirliğinin gelişerek devam etmesi temennisinde bulundu. 

 

İstanbul Ticaret Üniversitesi öğrencilerini değişim programları ile Buhara’da ağırlamak istediklerini belirten Prof. Dr. Khafizovich, Buhara’nın eğitim ve medrese şehri olduğunu, ilim ve medeniyetin buradan dünyaya yayıldığını söyledi. Avrasya’nın dünyanın merkezi, Özbekistan’ın ise Avrasya’nın kalbi olduğunu savunan Prof. Dr. Khafizovich, İslam medeniyetinin buradan yayılmasının yanı sıra Türk, Arap ve Fars kültürünün de burada geliştiğinin altını çizdi. 

 

“İstanbul Ticaret Üniversitesi ile işbirliğinin öneminin farkındayız, akademik işbirliğini artırarak devam edeceğiz” diyen Prof. Dr. Khafizovich, Buhara Devlet Üniversitesi’nin 10 fakülte ve 23 bin öğrenciyle akademik faaliyetlerini devam ettirdiğini söyledi.

 

FARKLI ÜNİVERSİTELERLE DEVAM EDECEK

 

İki üniversitenin öğrencileri; İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Zebiniso Kamalova ve Buhara Devlet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Rasulov Zubaydullo İzomoviç tarafından eğitim dönemi boyunca verilecek olan ‘Avrasya’da Kültür ve Siyaset’ ortak dersine katıldı. Türk Dünyası’ndan farklı üniversitelerle düzenli olarak devam ettirilecek ortak derslerin ikincisi ise Taşkent Dokumacılık ve Hafif Sanayi Üniversitesi ile yapıldı. İstanbul Ticaret Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülkerim Kar tarafından Küçükyalı Yerleşkesi’nde İngilizce verilen ve dönem sonuna kadar devam edecek olan dersi, Taşkent Dokumacılık ve Hafif Sanayi Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği öğrencileri online ve görüntülü olarak takip etti.

 


DÜNYA YENİ BİR AFRİKA’YA HAZIR OLMALI

 

Türkiye’de bulunan Afrika ile ilgili dernekleri ve Afrikalı genç lider adaylarını bir araya getiren Bizim Afrika Platformu tarafından düzenlenen Türkiye’deki ilk Afrika Diasporası Forumu, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Sütlüce Kampüsü’nde gerçekleştirildi.

 

‘Deneyimler, Etkileşimler ve Yeni Zorluklar’ alt başlığıyla düzenlenen forumun açılış oturumuna İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhamit Avşar’ın yanı sıra Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) İstanbul Koordinatörü Emre Oruç, Sudan Başkonsolosu Halid Alkhair Dfalla Abuaagla, Gana Başkonsolosu Salamatu Yakubu, Cezayir Başkonsolosu Muhammed Mariami ile Libya, Angola ve Fas konsolosluklarından temsilciler ile çok sayıda Afrikalı akademisyen ve öğrenci katıldı.


Prof. Dr. Avşar, forumun açılışında yaptığı konuşmada, algıların aksine, Afrika topraklarının dünyanın en medeni toplumlarının yaşadığı nice asırlar geçirdiğini hatırlattı. Afrika kıtasının yeniden potansiyelinin farkına vardığını belirten Avşar, “21. yüzyılla birlikte tüm dünya başka bir Afrika ile uyanıyor. Artık, insanlığın bu kadim coğrafyası kendi kaderi üzerinde söz sahibi olmaya, kendi oyununu kendi kurmaya başladı. Bunun içindir ki, artık dünya, prangalarından kurtulmuş, dünya düzeninde etkin rol sahibi bir Afrika’ya hazır olmalı” dedi.

 

27 ÜLKE 502 ÖĞRENCİ

 

Prof. Dr. Avşar, Afrika uyanışının en çok mutlu edeceği ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu vurguladı.  Bugün, eğitim amacıyla dünyanın her bir köşesine dağılmış yüzbinlerce Afrikalı öğrenci bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Avşar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bütün bu olağanüstü öğrenci hareketliliği içinde Türkiye de Afrikalı öğrencilerce en çok tercih edilen ülkelerden biri durumunda. Halihazırda üniversitemizde 27 Afrika ülkesinden 99 lisans, 25 ülkesinden 403 lisansüstü öğrencisi bizim misafirimizdir. Her birini ailemizin ayrılmaz bir parçası görüyoruz. Afrika’daki çeşitli üniversiteler ile de somut ve sürdürülebilir işbirlikleri geliştirmeyi çok önemsiyor ve değerli buluyoruz.”

 

ORTAK ÖZLEMLER

 

Forum Koordinatörü Farouk Mintoiba ise forumun ortak özlemlerin ve çabaların temelini oluşturduğunu söyledi. Fırsatlar ve çeşitlilik diyarı olan Türkiye’nin kendilerine kucak açtığını, bu fırsatların hiç de az olmadığını dile getiren Mintiabo, “Afrika diasporasının üyeleri olarak, Türkiye’nin kalkınmasına katkıda bulunmak ve kültürel manzarasını zenginleştirmek için hayati bir rol oynuyoruz. Bugün de hem Türkiye hem de Afrika için anlamlı bir gelecek inşa etmek için bir araya geldik” diye konuştu. 

 

35 BİN BAŞVURU 

 

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı İstanbul Koordinatörü Emre Oruç da “Batı literatüründe kültürel diplomasi, kendi kültürünü başka coğrafyalara yaymak ve bunun üzerinden bir etki alanı yaratmak üzerine kurgulanmıştır. Fakat bizim uygulamaya gayret ettiğimiz kültürel diplomasi, tarihten gelen bağlarımızın yeniden keşfedilmesi ve ortak değerlerimizin vurgulanması anlamına gelir” dedi. Oruç, 2023’te Türkiye Bursları programına Afrika kıtasından 35 binin üzerinde başvuru alındığı, 941 öğrenciye de burs desteği sağlandığı bilgisini verdi.