Çarşamba, 27 Kasım, 2024
Fatih Sondaj Gemisi, Sakarya Gaz Sahası’ndaki Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğalgaz keşfi daha yaptı. Böylece, Karadeniz’deki toplam gaz keşfi 540 milyar metreküpe ulaştı.
Yerli gazın Vadeli Doğalgaz Piyasası’ndaki ticaretiyle Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının ve cari açığın azalması bekleniyor. Rekabetçi piyasayla konut ve sanayi tüketicilerinin enerji maliyetlerinin de azalacağı öngörülüyor.
HABER: ŞEREF KILIÇLI
Türkiye, doğalgazda üretici ülke olma yolunda önemli adımlar atıyor. Fatih Sondaj Gemisi’nin Sakarya Gaz Sahası’nda yer alan Tuna-1 kuyusunda geçen yılki 405 milyar metreküp gaz keşfinin ardından üretim ve mühendislik çalışmaları için veri toplamak amacıyla Türkali-1 ve Türkali-2 kuyuları açıldı. Bu kuyulardan gelen sonuçlar, Tuna-1’deki verileri teyit etti. Daha sonra bölgede 10 bin kilometrekarelik alanda da sismik çalışmalar yapıldı. Yine devamında, Sakarya Gaz Sahası’nın kuzeydoğusunda bulunan Amasra-1 kuyusunda yaklaşık 2 ay önce sondaja başlandı. Çalışmalar başarıyla sonuçlandı ve Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküp gaz keşfedildiği açıklandı.
ÜÇ ETAPTA ÇIKARILACAK
Karadeniz’de keşfedilen doğalgazın üç etapta karaya çıkarılması planlanıyor. Birinci aşamada, deniz tabanında kurulacak doğalgaz üretim sistemleri var. İkinci aşamada, karada doğalgazı işleyecek ve kullanıma hazır hale getirecek tesis bulunuyor. Üçüncü aşamada ise denizdeki sistemle karadaki tesis arasındaki bağlantıyı sağlayacak boru hattı yer alıyor.
DOĞALGAZ BORSASI HAZIR
Karadeniz’de keşfedilen doğalgazın, 2023 yılında kullanıma sunulması planlanıyor. Ancak Türkiye, doğalgaz ticaretinin daha rekabetçi koşullarda yapılmasına ve Karadeniz gazının ileri tarihli kontratlarla satılmasına imkan sağlayacak Vadeli Doğalgaz Piyasası düzenlemesini şimdiden yaptı ve doğalgaz borsası, 1 Ekim itibarıyla işleme açılacak. Vadeli Doğalgaz Piyasası, EPDK tarafından mevzuat altyapısı oluşturularak 1 Eylül 2018’de Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) bünyesinde devreye alınan Organize Toptan Doğalgaz Satış Piyasası’na (OTSP) entegre şekilde faaliyete geçiyor.
REKABETÇİ PİYASA
Vadeli Doğalgaz Piyasası’nın devreye girmesiyle Türkiye, Karadeniz, Balkanlar ve Doğu Akdeniz havzasında doğalgazın uluslararası standartlarda ticaretinin yapılabileceği hukuki ve teknik altyapıya sahip bir doğalgaz borsası işleten ilk ülke olacak. Vadeli Doğalgaz Piyasası ile Karadeniz gazının 2023 tarihi vade alınarak, ileri tarihli kontratlarla satış imkanının bulunmasıyla rekabetçi ve derinlikli bir piyasaya kavuşulacağı öngörülüyor. Türkiye’nin, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı, TürkAkım gibi uluslararası boru hatları ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tesislerindeki kapasite artışlarıyla çeşitli arz kaynaklarından gelen doğalgazın da fiyatlandığı uluslararası bir ticaret merkezi haline gelmesi hedefleniyor. Yerli gazın ticaretiyle Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının ve cari açığının azaltılması amaçlanırken, rekabetçi piyasayla konut ve sanayi tüketicilerinin enerji maliyetlerinin düşmesi bekleniyor.
KARADENİZ’DE YENİ REZERVLER DE BULUNABİLİR
Yeni keşiflerle Türkiye’nin doğalgazda ‘tüketen ülke’ konumundan ‘üreten ülke’ konumuna ilerlediğine dikkati çeken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, şu bilgileri verdi: “Tüm ihtiyacımızın tamamını karşılamaktan uzağız ama ithalatımızı önemli miktarda azaltacağız. Amasra-1 kuyusunda Sakarya Gaz Sahası’nın kuzeydoğusunda çalışıldı. Bu yıl içinde o sahanın güney veya batısında keşif amaçlı bir sondaj kuyusu daha açabiliriz. Karadeniz’de, düne göre ilave rezervler bulacağımız yönünde çok daha ümitliyiz. Çalışmalarımız, planladığımız takvime uygun olarak ilerliyor. Çok büyük bir aksilik olmadığı takdirde inşallah 2023’te bu gazı kullanıyor olacağız.”
YILLIK 15-20 MİLYAR METREKÜP ÜRETİM MÜMKÜN
Bu tür büyük sahalarda belirli bir üretim ve işletme planı yapıldığını vurgulayan Bakan Dönmez, Sakarya Gaz Sahası için bu sürenin ortalama 25 yıl olarak hesaplandığını söyledi. Toplamda 540 milyar metreküplük rezervle yıllık maksimum 15-20 milyar metreküplük doğalgaz üretimi yapılabileceği bilgisini de paylaşan Dönmez, “Bu rakam, teorik olarak konutlarda tükettiğimiz doğalgazı en az 25 yıl süreyle tam karşılıyor” dedi. Diğer taraftan bir başka hesaba göre; Karadeniz’de yıllık 15 milyar metreküp doğalgaz üretimi gerçekleştirildiği takdirde, geçen yılki 48.2 milyar metreküp olan doğalgaz tüketimi baz alındığında, Türkiye ihtiyacının yüzde 30’unu karşılayabilecek.
14 Haziran 2021 Pazartesi
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba