HABER:SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Dünyada en hızlı büyüyen pazarlardan biri olan helal pazar, İslam İşbirliği Teşkilatı 2023 yılı Raporu’na göre 5 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştı.
Önümüzdeki 5 yıl içinde iki kattan daha fazla büyümesi beklenen helal pazarının en önemli ülkelerinden biri de Malezya.
Türkiye Cumhuriyeti Kuala Lumpur Büyükelçiliği’nin verdiği bilgilere göre Türkiye; Malezya pazarında özellikle dizileriyle önemli bir marka bilinilirliğine sahip.
Aynı kaynağa göre; ‘Made in Türkiye’ algısı, dizilerin rüzgarını arkasına alarak helal pazarda önemli kapılar aralayabilir.
STRATEJİK ORTAKLIK
Bu nedenle işbirliği potansiyelinin yüksek olduğu Malezya pazarına ait tüm detaylar, İstanbul Ticaret Odası’nın düzenlediği ‘Malezya’ya Yatırım ve İş Fırsatları Webinarı’nda ele alındı.
Toplantının açılış konuşmasını, İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman yaptı.
Salman, iki ülke arasındaki ilişkilerin çok stratejik olduğunu ifade ederek, “Nitekim önce stratejik ortaklığı esas alan 2014’teki Ortak Bildiri ve ardından 2022 yılında bunun ‘Kapsamlı Stratejik Ortaklık’ seviyesine çıkartılması, bu yüksek düzeyli ilişkilerin yansımalarıdır.
İnanıyoruz ki, karşılıklı güvene dayanan ve dostane ilişkileri esas alan yaklaşımlar, iki ülkenin ticaret ve yatırım ilişkilerinin gelişmesinde önemli rol oynayacak’ diye konuştu.
UYGUN ZAMAN
Toplantıda konuşan Türkiye Kuala Lumpur Büyükelçisi Emir Salim Yüksel, iki ülkenin ticari işbirliğini geliştirmek için çok uygun bir zaman olduğunu belirtti.
Yüksel, “İki ülke arasındaki ilişkiler son derece yakın. Her iki ülke de İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi. Ayrıca bu yıl diplomatik ilişkilerimizin 60. yıl dönümü.
İki ülke, 2022 yılında stratejik ortaklık anlaşması imzaladı. Her iki ülke de seçim dönemini yeni geçirdi. Dolayısıyla önümüzde siyasi istikrarın korunabildiği ve yatırım yapmaya uygun birkaç yıl daha var.
Malezya gelişmiş hukuki altyapısı, eğitimli nüfusu, istikrarlı para birimi, bölgesinin ulaşım üssü olması gibi nedenlerle Türk yatırımcılar için çok cazip bir pazar” dedi.
SERBEST TİCARET ANLAŞMASI
Türkiye ile Malezya’nın 4.5 milyar dolarlık bir ticaret hacmi bulunuyor. İki ülke ticari ilişkilerinde Türkiye 400 milyon dolarlık ihracat yaparken, Malezya 4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiriyor.
Türkiye ile Malezya arasında 10 yıldır Serbest Ticaret Anlaşması bulunuyor. Bu kapsamda ihracata konu olan ürünlerin yüzde 99’u gümrük vergisinden muaf tutuluyor.
Malezya özellikle giyim, gıda, kozmetik gibi alanlarda helal alt başlığıyla önemli fırsatlar barındırıyor.
Önemli bir merkez olacak
Güven Togan-PCOM Technologies Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı: Malezya, Türk firmalar için önemli bir merkez olacak. Bölgede özellikle fiber alt yapı yatırımları şu an çok önemseniyor.
Dijital Malezya oluşturmak için çalışılıyor. Fiber altyapı için sürekli yeni hedefler konuluyor ve bunlara ulaşılıyor. Malezya, ASEAN ülkeleri arasında 5G teknolojisi konusunda hep ilk üçte yer alıyor. Ayrıca inanılmaz bir hızla veri depolama merkezi olma yolunda ilerleniyor.
Bu konu ile ilgili 33 milyar dolarlık bir yatırım öngörülüyor.
Düşük işletme maliyetleri fırsat
Mert Ateş-Ephesus Global Trading Kurucusu: Burada güven ilişkisi çok önemli. Türk ürünleri için Malezya pazarı oldukça bakir bir pazar. Ürünlerimizin kalitesi ve Avrupa menşeli üretimlere göre uygun fiyatı, pazarda önemli bir artı olarak görülebilir.
Malezya, pozitif bir pazar görünümüne sahip.
Kısmen düşük işletme maliyetleri de bölgenin cazibesini artırıyor.
UZMANLAR NE DİYOR?
Ticaret bu tarafa yöneliyor Merve Kadiroğlu-Türkiye Kuala Lumpur Ticaret Müşaviri: Her geçen gün ticaret bu bölgeye doğru kayıyor.
Malezya, büyüme hızı açısından ASEAN ülkeleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Enflasyon çok stabil; son birkaç yıldır yüzde 3’ler civarında seyrediyor.
İşsizlik oranı oldukça düşük. Malezya’yı yalnızca Malezya olarak düşünmemek gerekiyor. Aslında bölgesinde 10 ülkeye açılan kapı olarak değerlendirilebilir.
Malezya, ayrıca lojistik performans sıralamasında da önemli bir yere sahip.
Türk firmalarının Malezya pazarında güzel bir algısı var. İş yapılabilecek önemli fırsatlar değerlendirilmeli.
Dijital serbest ticaret bölgesi
Münevver Koçak-Türkiye Kuala Lumpur Ticaret Müşaviri: Malezya e-ticaret açısından hızlı büyüyen bir ülke. Ülkenin e-ticaret alt yapısı oldukça gelişmiş.
Burada sınır ötesi e-ticaretin daha da büyüyeceğini öngörüyoruz. Ayrıca bölgede Dijital Serbest Ticaret Bölgesi kurulması için çalışmalar sürüyor.
Ülkede gıda konusunda helal standartları işliyor.
Ancak diğer alanlarda da helal sertifikasyonu firmalara önemli bir avantaj sunuyor.
Yeşil enerji
Shahzul Jayawirawan bin Mohd Yunus-Malezya İstanbul Başkonsolosluğu Yatırım Ofisi (MIDA) Direktörü: MIDA olarak iki ülke arasındaki işbirliği imkanlarını projelendiriyoruz.
Malezya’nın, 2030 Sanayi Master Planı çerçevesince önümüzdeki 6 yıl boyunca imalat sanayinde belirlenen 7 alt sektörde önemli yatırım fırsatları var. Katma değerli ve inovasyon odaklı sektörler öncelikli. Yeşil yatırım stratejisi de ön planda tutuluyor.
Malezya için yeşil enerji çok önemli. Bu anlamda Malezya, Güneydoğu Asya’da Enerji Dönüşüm Endeksi’nde birinci sırada. Haberleşme ağı sistemleri de yatırım yapılabilecek bir diğer başlık.
Önümüzdeki 10 yılda 5G teknolojisinin yaygınlaşması için ciddi yatırımlar yapılacak. Malezya, 16 ülke ile STA anlaşmasına sahip. Bu da aslında 4.5 milyar insana ulaşmak demek.