Bir Türk dizisinin dünyada 800 milyon izleyiciye ulaşabilecek potansiyeli olduğu belirtiliyor.
Türk Cumhuriyetleri, Rusya, İspanya, Portekiz ve Afrika ülkelerinde yoğun talep gören Türk dizileri, Kuzey Amerika’da da İspanyolca yayın yapan televizyon kanallarından ilgiyle izleniyor. 170 ülkeye ihraç edilen Türk dizileri, dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’e girmeyi hedefliyor. Hem turizmin büyümesine hem de diğer sektörlerin gelişimine katkı sağlayan Türk dizilerinin dünyadaki yaygınlığının Amerikan dizilerini geçtiği belirtiliyor. Türk dizilerinin, İstanbul’un dünyada en fazla turist çeken şehir olmasında da büyük etkisi olduğu ifade ediliyor. 170 ülkeye her yıl 8-10 dizi satıldığını belirten sektör temsilcileri, “İhracat rakamı da ülkeye ve projeye göre değişiyor. 100 bin dolara ihraç edilen de var, 300 bin dolara da…” diyor.
TÜRKLER ÇOK İYİ DİZİ YAPIYOR
Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Eğlence ve Kültür Hizmetleri Komitesi Başkanı Fatih Aksoy, Türk dizilerinin girdiği ülkeyi fethettiğini belirterek, sıradaki hedefin Çin pazarı olduğunu söyledi. Türkiye’de 6 televizyon kanalının ‘prime time’ boyunca dizi yayınladığına dikkat çeken Aksoy, yılda 60-70 dizi çekildiğini, bunların da 10-12’sinin başarılı olduğunu aktardı. Aksoy, yurt dışında Türk dizilerinin en başarılı olanlarının izlendiğini söyledi. Aksoy, “Bu yüzden Türk dizisi algıları çok yüksek. ‘Türkler çok iyi dizi yapıyor’ diye düşünüyorlar” dedi.
FİLM PLATOSUNDA HEDEF 1 MİLYON TURİST
Yapımcı ve senarist Mehmet Bozdağ, dünyada dizi ihtiyacının büyük bir kısmını Türkiye’nin karşıladığını vurguladı. Bozdağ, film olarak ürettikleri içerikleri 105’i aşkın ülkeye ihraç ettiklerini dile getirerek; ABD’den Tayland’a, Güney Afrika’dan Rusya’ya kadar geniş coğrafyada geniş kitlelere hitap ettiklerini söyledi.
Bozdağ, “Kadim hikayelerimiz, çekim kalitemiz ve hızlı içerik üretmemiz dünya pazarını, yoğun bir şekilde besliyor. Ülkemiz, kültürümüz, töremiz dünyanın dört bir yanında büyük ilgi görüyor. Hem kültürümüzü yabancılara aktarıyor hem de ülkemizin tanıtımına katkı sağlıyoruz” dedi. Bozdağ Film Platolarını yakın zamanda ziyarete açtıklarını hatırlatan Bozdağ, şu ana kadar platoda 50 bini aşkın turist ağırladıklarını bildirdi. Mehmet Bozdağ, platoya ziyarete gelen turistlerin kimi zaman Türkçe konuştuğunu, kimi zaman da Türk tarihiyle ilgili hikayeler anlattığını ifade ederek, hedeflerinin yılda 1 milyon ziyaretçi olduğunu söyledi.
800 MİLYON İZLEYİCİYE ULAŞABİLİRİZ
Fatih Aksoy, Bahar ve Yargı dizilerinin şu an çok fazla talep gördüğünü belirterek, “Bir Türk dizisinin, dünyada 800 milyon izleyiciye ulaşabilecek potansiyeli bulunuyor. Hem bölüm sayısının çok olması hem de çok fazla ülkeye satılması sebebiyle Muhteşem Yüzyıl ve Yasak Elma dizilerinin muhtemelen en fazla gelir elde edilen işler olduğunu düşünüyorum” dedi. Dizilerin popüler olmasıyla İstanbul’u ziyaret etme isteği arasında bağlantı olduğunu anlatan Aksoy, şöyle konuştu: “Bizde mesela Japon ve Çinli turist Roma, Paris gibi şehirlere göre daha az. Buna rağmen birinci sıradayız. Türk üniversitelerini, Türk hastanelerini tanımanın yanı sıra Türk dizilerini seyredip severseniz Türk malı da size daha güvenilir gelir.”