Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: MÜGE BİBER
ABD’den sonra en fazla dizi ihraç eden Türkiye, bugüne kadar 150’den fazla televizyon dizisini Avrupa, Ortadoğu, Orta Asya, Afrika, Kuzey ve Güney Amerika’da toplam 156 ülkede izleyiciyle buluşturdu. Yurtdışında büyük ilgi gören, ihraç edildikleri ülkelerde Türkiye imajına ve ürünlerinin tanıtımına katkı sağlayarak hizmet ve mal dış satımının artmasında etkili olan Türk dizi-filmlerinin ihracat tutarı 2018 itibarıyla 500 milyon dolara ulaştı.
3 ÜLKEDE 4 FUAR
Türk yapımı diziler Rusya’dan Çin’e, Kore’den Latin Amerika’ya 700 milyondan fazla izleyicinin ilgisiyle karşılaşıyor. 2023’te 1 milyar dolara ulaşması öngörülen dizi-film ihracatına katkı sağlamak için İstanbul Ticaret Odası da çalışmalarına devam ediyor. İTO, dizi-film yapımcılarını global bir marka olmaya yönlendirmek için bu yıl sektörü 3 ülkede 4 büyük fuara götürecek. İTO, ‘yumuşak güç’ diye tabir edilen içerik sektörünün tüm zenginliğini yurtdışı profesyonellere tanıtmak adına firmaların küresel fuarlara katılımını gerçekleştiriyor. Türk firmaları, 21-23 Ocak tarihleri arasında organize edilen NATPE Miami fuarında İTO ile ürünlerini sergilerken, önümüzdeki aylarda düzenlenecek MIPTV, MIPCOM ve ATF Singapur fuarları için de gün sayıyor.
HER FUAR FIRSAT DEMEK
Dünyanın en büyük eğlence içerik pazarı MIPCOM ve MIPTV fuarları, en çok izlenen programlardan çığır açan ortaklıklara kadar küresel medya ve eğlence endüstrisini, Fransa’nın Cannes şehrinde bir araya getiriyor. Fuarlar, dört gün boyunca, ağ oluşturma, toplantılar, gösterimler ve konferansları ile işleri kalıcı hale döndürmek için bir fırsat sunuyor. Türk dizi-film ve içerik sektörü temsilcileri, bu sene de MIPTV ile 30 Mart-2 Nisan tarihleri arasında, MIPCOM ile 12-15 Ekim tarihleri arasında bir araya gelecek.Sektör temsilcileri, MIPTV ve MIPCOM fuarına İTO’nun Türkiye milli katılımı çatısı altında katılacak.
SİNGAPUR’DA 21’İNCİ BULUŞMA
Türk dizi-film ve içerik sektörü için Singapur’da bu yıl aralık ayında 21’inci kez organize edilecek Asya Televizyon Forum ve Marketi (ATF) de yurtdışı profesyonellerle buluşma adına fırsat oluşturuyor. Fuarın Türkiye milli katılım organizasyonu, geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da yine İTO tarafından gerçekleştirilecek. Geçtiğimiz yıl fuar kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Türkiye Cumhuriyeti Singapur Büyükelçiliği tarafından Türk Film Festivali düzenlenmişti. Söz konusu organizasyon, özellikle yurtdışı katılımcılar tarafından ilgiyle takip edilmişti.
ONLİNE PLATFORMDA TÜRKİYE İLK BEŞTE
Türkiye; İngiltere, ABD, Fransa ve Almanya ile birlikte televizyon ve online platform üzerinden dizi ihraç eden ilk 5 ülke arasında yer alıyor. Dizilerin ihracını kolaylaştıran ve özellikle gençler tarafından ilgi görmesini sağlayan sebeplerden biri de bu yapımların bazılarının televizyonun yanı sıra internette YouTube, Netflix ve Puhu gibi alternatif izleme mecralarında yer alması olarak gösteriliyor. İnternetten dizi ve film izleme platformu, 190’dan fazla ülkede 150 milyonun üzerinde abonesi bulunan Netflix de Türk dizilerine ve Türkiye pazarına kayıtsız kalamadı. Netflix; ‘Leyla ile Mecnun’, ‘Suskunlar’, ‘Karadayı’ ve ‘Ezel’in de aralarında bulunduğu çok sayıda Türk TV dizisini satın alarak bünyesine ekledi.Çağatay Ulusoy’un başrolünde oynadığı ilk orijinal Netflix yapımı Türk dizisi ‘Hakan: Muhafız’ı ise Beren Saat ve Mehmet Günsür’ün rol aldığı ‘Atiye’ dizisi takip etti.
YABANCI YAPIMCILAR İÇİN FİLMİNG İN TURKEY PLATFORMU
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Ticaret Odası işbirliğiyle yabancı film yapımcıları için rehber niteliği taşıyacak ve Türkiye ile dünya sinema endüstrisi arasında köprü vazifesi görecek bir de web portalı oluşturuldu. Zengin görsel içeriğe sahip ‘Filming in Turkey’ portalı, çekim mekanlarından oyuncu ajanslarına, çekim izinlerinden vize başvurularına kadar yabancı yapımcıların ihtiyaç duyacağı tüm bilgilere tek elden ulaşmasını sağlayacak.
28 Ocak 2020 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı