SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pek çok sektörü dönüştürürken, kişisel anlamda da bazı tercihlerin değişmesine neden oldu. Bunlardan biri de ulaşım yönünde gerçekleşti. Sosyal mesafe, maske ve temizlik kuralının toplu taşımada yeterince uygulanamayacağından endişe eden günlük yolcular, ulaşımlarını özel araç, bisiklet ya da motosikletle gerçekleştirmeye başladı. Özellikle coğrafi yapısı uygun olan Avrupa’da ortalama yüzde 70 oranında düşen toplu taşımanın yerini bisikletler aldı. Dünya bisiklet ihracatçısı ülkeler arasında geçtiğimiz yıl 48 milyon dolarlık payla 24. sırada bulunan Türkiye de Covid-19’u Avrupa’nın bisiklet üretim üssü olmak için fırsata çevirmeye hazırlanıyor.
1.5 MİLYON ÜRETİM
Bisiklet Endüstrisi Derneği’nden (BİSED) alınan bilgilere göre, Türkiye’nin yıllık 1.5 milyon adet bisiklet üretim kapasitesi bulunuyor. Bu kapasite ile Türkiye, Avrupa’nın 14. bisiklet ihracatçısı konumunda. Covid-19’la birlikte değişen ulaşım tercihlerinin bisiklete kaymasıyla Türk bisiklet sektörü Avrupa’nın bisiklet üretim üssü olabileceğine inanıyor.
İHRACAT ARTTI
Türkiye, 2019 yılında 62 ülkeye bisiklet ihracatı gerçekleştirdi. Türk bisikletlerinin en çok tercih edildiği ilk üç ülke Almanya, Finlandiya ve Hollanda oldu. Bisiklet ihracatının yüzde 95’ini Avrupa ülkelerine yapan Türkiye’de pandemi sonrası bisiklet ihracatı önemli ölçüde arttı. BİSED verilerine göre önemli bir bisiklet üretim kapasitesine sahip olan Türk bisiklet endüstrisi, 2030’lu yıllar itibariyle AB ülkeleri başta olmak üzere tedarik bakımından ciddi bir üretim ve ihracat üssü olmanın arifesinde.
İÇ TÜKETİM
Covid-19’la birlikte yurt dışına yapılan bisiklet satışlarının yanında iç tüketim de arttı. İBB İstatistik Ofisi’nin araştırmalarına göre, pandemi öncesinde tarihi kentte yaklaşık 6 milyon kişi toplu taşıma kullanmayı tercih ediyordu. Ancak Covid-19’un görüldüğü ilk günlerden itibaren toplu taşıma kullanım oranı yüzde 59 oranında düştü. BİSED verilerine göre, sosyal mesafenin en rahat sağlanabileceği ulaşım aracı olan bisiklete talep arttı.
GELECEK ELEKTRİKLİDE
Bisiklet sektörünün geleceğini elektrikli bisiklet oluşturuyor. BİSED tarafından hazırlanan rapora göre, 2030’lu yıllarda Avrupa’nın elektrikli bisiklet kullanımı iki haneli rakamlara ve milyon adetlere ulaşacak. Çin, dünyanın en büyük elektrikli bisiklet üreticisi konumunda. Ancak Avrupa Komisyonu Çin’den ithal edilen elektrikli bisikletlere 18 Ocak 2019 tarihinden itibaren anti damping vergisi konduğunu açıkladı. BİSED’in de üyesi bulunduğu Avrupa Bisiklet Endüstrisi Derneği’nin (EBMA) yaptığı araştırmaya göre, Çin’in Avrupa’ya bisiklet satışının önü neredeyse kapanmış oldu. Aynı araştırmaya göre, Çin’in pazardan çekilmesi, en çok Türk bisiklet endüstrisinin işine yarayacak.
VALİLİKTEN ANKET
İstanbul’da bisiklet ulaşımına geçiş hemen mümkün olmasa da Covid-19 bisiklet farkındalığını artırdı. Hatta İstanbul Valiliği’nin oluşturduğu İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin de ortağı olduğu Toplu Ulaşım Bilim Kurulu, geçtiğimiz günlerde bir anket düzenledi. ‘Covid-19 salgınının yolcu davranışına ve ulaştırma sistemine etkisinin değerlendirilmesi’ konulu ankette, “Uygun ve güvenli bir yol olması mümkün olsa bisikleti bir ulaşım aracı olarak kullanır mısınız” sorusu da yer aldı.