Türkiye’nin bu yıl 3. Ulusal Bilim Seferi’ni düzenlediği Antarktika, zorlu coğrafyası ve doğasıyla kaşiflerin ve bilimsel araştırma ekiplerinin ilgi odağı oldu. Son yıllardaki teknolojik gelişmelerle kıtada önemli iklim modellemeleri ve ilaç araştırmaları hayata geçirilirken, Türkiye de bilim ve barış kıtası Antarktika’daki ‘araştırma’ yarışında ‘ben de varım’ dedi. Türkiye, böylece dünyanın en soğuk, rüzgarlı ve kurak kıtasında, bilimsel araştırma yapan 30 ülke arasında yerini aldı.
3. BİLİM SEFERİ
Bilim üssü müjdesini veren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, konu hakkında şunları söyledi: “Bilim insanlarımız, 3. bilim seferlerini şu an Antarktika’ya düzenliyor. Bizim Antarktika anlaşmalar sisteminde söz sahibi olup, orada kalıcı bir üs kurmamız için bu bilim seferlerinin yapılması ve orada geçici bir üs kurma faaliyetinin gerçekleştirilmesi gerekiyordu. Arkadaşlarımız fotoğrafları yolladı. Antarktika’da geçici bilim üssümüzü kurduk. Bayrağımızı oralarda dalgalandırmak bizler için gurur verici.”
DOĞAL LABORATUVAR
Kıtanın biyolojik yapısı, dünya ekosisteminin dengesi bakımından önem taşıyor. Antarktika, barındırdığı zengin doğal kaynakların yanı sıra iklim araştırmaları, jeofizik, biyoloji, uzay bilimleri ve diğer birçok bilim dalları için ‘doğal laboratuvar’ özelliği taşıyor. Bilim insanlarının çeşitli alanlarda araştırmalar yaptığı kıtada, zengin maden rezervlerinin de bulunduğu tahmin ediliyor.
ARAŞTIRMA ÜSSÜ BULUNAN ÜLKELER
ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Belarus, Belçika, Birleşik Krallık, Brezilya, Bulgaristan, Çekya, Çin, Ekvador, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Japonya, Norveç, Peru, Polonya, Rusya, Şili, Ukrayna, Uruguay, Yeni Zelanda.
İNSANLIK YARARINA ADANMIŞ TOPRAKLAR
Antarktika, 18. yüzyıldan bu yana kaşifler ve bilimsel araştırma ekiplerinin gözde noktalarından birini oluşturuyor. Yerli halkı olmayan ve hiçbir ülkenin yönetimi altında bulunmayan Antarktika, ‘bilim ve barış kıtası’ olarak adlandırılıyor. 1959’da imzalanan Antarktika Antlaşması, kıtayı barış ve bilime adanmış doğal koruma alanı olarak güvence altına alıyor. Antarktika bu özelliğiyle insanlığın ortak yararına adanmış yegane toprak parçası ve deniz alanı olma özelliği taşıyor.
EN BÜYÜK ÇÖL
Antarktika, dünyanın en soğuk, rüzgarlı ve kurak kıtası olarak tanımlanıyor.
14 milyon kilometrekarelik alanıyla dünyanın beşinci büyük kıtasında rüzgarın hızı saatte 327 kilometreye kadar çıkabiliyor. Kıtadaki en düşük sıcaklık Rusya’nın Vostok İstasyonu’nda 1983’te eksi 89.2 derece olarak kaydedilirken, ölçülen en yüksek sıcaklık 14.5 derece oldu. Antarktika’da yaz mevsimi, kasım-şubat aylarında yaşanıyor. Dünyanın en büyük çölü olarak da tanımlanan Antarktika, resmi bir zaman dilimi içinde yer almıyor.