Cuma, 22 Kasım, 2024
Geçen yıl dünya genelinde dijital göçebelerin sayısı 40 milyona, harcamaları da 600 milyon dolara ulaştı. İstanbul’u ise bu yıl 6 bin 650 dijital göçebenin ziyaret ettiği tahmin ediliyor. Dijital göçebe vizesi ve konaklamada yeni alternatiflerin, bu sayıyı artıracağı belirtiliyor.
HABER: BARIŞ CABACI
Teknolojinin hızla geliştiği bu dönemde seyahat ve çalışma anlayışı da kökten değişiyor. Dijital göçebe adı verilen, coğrafi sınırları aşan, işlerini ve yaşamlarını internet üzerinden yöneten turistlerin sayısı giderek artıyor. İnternet hızının yüksek, aylık yaşam maliyetinin düşük olduğu turistik destinasyonları tercih eden dijital göçebelerin, en çok seyahat ettiği ülkeler arasında Tayland, Arjantin, Endonezya, Meksika ve Portekiz yer alıyor.
3 KAT ARTTI
2019 yılında dünya çapında etkili olan Covid-19 pandemisi nedeniyle tanıştığımız uzaktan çalışma modeli giderek kalıcı hale geliyor. Yapılan araştırmalar da uzaktan çalışma imkanlarını keşfeden çoğu kişinin tekrar geleneksel çalışma düzenine dönmek istemediğini gösteriyor. Verilere göre, ofisini sırt çantasında taşıyanların sayısı yaklaşık üç kat arttı. Dijital göçebelerin paylaşım platformu olan World Nomad List’e göre, 2022’de dünyada göçebe sayısı 40 milyona ulaştı. 2035 yılında bu sayının 1 milyarı bulacağı tahmin ediliyor. Dijital gezginler, yılda yaklaşık 600 milyon dolar harcıyor.
6 AYLIK TURİST
Milliyetlere göre dağılıma bakıldığında ise dijital göçebelerin yaklaşık yarısını ABD vatandaşlarının oluşturduğu görülüyor. Yüzde 7 ile Birleşik Krallık ikinci, yüzde 5 ile Rusya üçüncü sırada. Bu ülke vatandaşlarını Almanya, Kanada ve Fransa takip ediyor. Dijital göçebeler, bilinenin aksine sürekli göç etmiyor. Bu gezginlerin çoğu her varış noktasında 1-3 ay veya 3-6 ay geçiriyor; sadece yüzde 9’u, 1 yılda 10’dan fazla ülkeye seyahat ediyor. Bulundukları ülkelere sınırı olan, kişi başı milli geliri dijital göçebenin ortalama bütçesinden daha az kıyı ülkeler, en çok tercih edilen yerler olarak dikkat çekiyor.
7 BİN DOLAR
Şehirlerin tercih nedenleri arasında ortalama internet hızları ve aylık yaşam maliyetleri oldukça önem taşıyor. Bir göçebenin aylık masrafı ise ülkeden ülkeye değişmekle birlikte 900 dolar ile 7 bin dolar arasında farklılık gösteriyor. Bu iki kriter göz önüne alındığında Bangkok (Tayland), Buenos Aires (Arjantin) ve Bali (Endonezya), dijital göçebelerin en çok seyahat ettiği ilk üç şehir oldu. Tercih edilen konaklama yöntemlerinin başında ise yüzde 51 ile oteller geliyor. Dijital göçebelerin yüzde 41’i aynı zamanda aile ya da arkadaş evlerini, yüzde 36’sı ise internet sitesinden ev veya paylaşımlı oda kiralayabildikleri aracıları tercih ediyor.
VİZE KOLAYLIĞI
Uzaktan çalışma modeliyle entegre ve dijital göçebeler arasında en popüler olan meslek grupları arasında bilgi teknolojileri, yaratıcı hizmetler, eğitim ve öğretim, danışmanlık ve araştırma, satış, pazarlama ve halkla ilişkiler ile finans ve muhasebe yer alıyor. Dijital göçebeler, turizm gelirleri düşen bazı ülkelerin vize yasalarında yaptıkları değişikliklerden yararlanıyor. Bu tür vizeler, turistik vize ya da uzun süreli vizelerden kişilerin istediği ülkede çalışmasına izin vermesi ve farklı fırsatlardan yararlanmasına olanak tanımasıyla ayrılıyor. Bu vizeler, 12 aylık süreyle veriliyor ve vizeyi veren ülkeye bağlı olarak birden fazla yıl uzatılabiliyor. Dijital gezgin vizesi veren ülkeler arasında Dominik, Meksika, Dubai, Ekvador, Estonya, Kuzey Makedonya, Gürcistan, Norveç, Bahamalar, Almanya, Panama, Yunanistan, Romanya, Macaristan, İzlanda, Endonezya, İspanya, Hırvatistan, Letonya, Malta ve Çekya yer alıyor. Türkiye’de henüz dijital vize uygulanmıyor.
DİJİTAL GÖÇEBELER KİMDİR
Dijital göçebeler, geleneksel göçebe yaşam tarzından farklı olarak, internetin gücünden yararlanarak dünya çapında seyahat edebilen bireyler. Genellikle serbest meslek sahipleri, çevrimiçi girişimciler, uzaktan çalışanlar ve dijital içerik üreticileri olarak öne çıkarlar. Tek ihtiyaçları olan bir internet bağlantısı olduğundan, konumlarına bağlı kalmadan yaşam sürdürebilir ve işlerini yönetebilirler.
TERCİHLER DE HİZMET DE DEĞİŞİYOR
Pandemiyle birlikte yaşadığımız olağanüstü sürecin turizmi ve seyahat kavramını da dönüştürdüğünü belirten Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, şöyle konuştu: “Bu dönüşümle beraber hijyen ve sağlığın önemi daha da artıyor. Diğer kaçınılmaz olan gerçeklerden biri de dijital dönüşüm. Yaşanan dönüşüm sadece işletmeler açısından değil, tatilciler ve şirketler açısından da önemli. İşletmeler açısından hizmet sektörünün tüm alanlarına sızacak ve temasın azaldığı, zaman ve maliyet tasarruflu dijital yöntemler tercih edilmeye başladı. Tüketici tarafında da daha planlı, öngörülü ve tabii ki esnek bir seyahat tercih ediliyor. Bizler için en önemli unsur, bu noktada güven inşa etmek ve adaptasyon. Dünyada uzaktan çalışma imkanları yaygınlık kazanırken, Türkiye’de de giderek artıyor. Telekomünikasyon altyapısının iyi olduğu tatil yörelerine ve konaklama tesislerine talep artıyor. Bu alanda gelecekte potansiyelin daha da artacağına kesin gözüyle bakıyoruz.”
Otellerin bu süreçte hibrit toplantılara olanak tanıyan altyapıya önemli yatırım yaptığını belirten Eresin, “Birçok uluslararası şirketin uzaktan çalışma uyguladığı günümüzde, çoğu uluslararası şirket çalışanı olan misafirlerin kesintisiz, yüksek hızlı ve güvenli internet bağlantılarının sağlanmasına yönelik teknolojilerin yanında kendilerine ev konforunda ofis çalışma düzeni sağlamak da artık sunduğumuz hizmetler arasına girdi. İlerleyen dönemlerde gezgin çalışan sayısı ciddi şekilde artacak. Özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgeli otellerimiz dijital gezginleri ağırlamaya hazır” dedi.
VİZE VE KONAKLAMA ÖNEMLİ
Dijital göçebelerin yüzde 29’unun, yılda ortalama 3 ila 5 ülkeyi, yaklaşık yüzde 17’sinin ise yılda 5’ten fazla ülkeyi ziyaret ettiğini belirten Turizm Strateji ve Araştırma Merkezi (TURSAM) Genel Sekreteri Prof. Dr. Muharrem Tuna, “Dijital göçebeleri ülkeye çekmek için vize ve konaklama konusunda alternatifler sunmalı” dedi. Türkiye’nin sahip olduğu hava yolu ulaşım ağıyla seyahat potansiyeli yüksek bir ülke olduğunu vurgulayan Tuna, bunun konforlu seyahatleri önemseyen dijital göçebelerin ülkeye çekilmesi için bir avantaj olduğunu dile getirdi. Dijital altyapı ve hizmetlere yapılan yatırımlarla Türkiye’nin ciddi bir seviyeye ulaştığını hatırlatan Tuna, şunları söyledi: “Bu durum standart bir turistten çok farklı davranan ve uzaktan çalışan dijital göçebeler için önemli. Dijital göçebeler konusunda hızlı adımlar atmalıyız. ‘Her şey dahil’ sistemi dışında kârlılığı daha yüksek konaklama modelleri üzerinde çalışırsak, rekabet avantajı sağlarız.”
28 Ağustos 2023 Pazartesi
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe