tatil-sepeti

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile hem turizmin gelişmesi hem de tüketici haklarının korunması hedefleniyor.

KAMU YARARINA UYGUN

Kabul edilen maddelere göre kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgelerinde ve turizm merkezlerinde devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin kamu yararı doğrultusunda korunmasına veya kullanılmasına katkıda bulunacak, ücretsiz girişli günübirlik tesis yapılmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenecek.

6 AY SÜRE

Düzenlemeye göre, turizm merkezleri içinde yer alan alanlarda her ölçekteki plan teklifleri sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunulabilecek. Uygun görülen planlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile paylaşılarak en geç 6 ay içinde sonuçlandırılacak.

Kamu taşınmazlarının turizm amaçlı kullanılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisi sırasında uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesi için süre 2 aydan 3 aya uzatıldı. Ayrıca Bakanlığın belirlediği kriterlere uygun yapılmayan işletmeler turizm belgesi alamayacak.

KÜÇÜK İŞLETMELER İÇİN YÜZDE 50

Dört ve beş yıldızlı oteller ile dört ve beş yıldızlı tatil köyleri, özel tesis, butik oteller ve kruvaziyer liman ile yat limanları hariç diğer işletmeler için belirlenen para cezaları yarı oranda uygulanacak.

KAPASİTE SINIRI

Bakanlıkça belirlenen koşullara aykırı faaliyette bulunan işletmeler, belirlenen kapasite kurallarına uymaması halinde ilk olarak uyarılacak. Bir yıl içinde aynı kabahati ikinci defa işlemesi halinde 10 gün, üçüncü defa işlenmesi halinde ise 1 ay süre konurken, dördüncü kez işler ise işletmenin faaliyet belgesi iptal edilecek.

YATLARA İZİN

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin turizm gelirlerine katkı sağlayan 39 metreden uzun yabancı bayraklı ticari yatların faaliyet göstermelerine ve seyrine belirlenen şartlar dahilinde izin verebilecek. Ayrıca yabancı bayraklı gemiler sektörel amaçla Türkiye’de 5 yıla kadar kalabilecek.

İBRAZ SÜRESİ 15 GÜN

Belgeli işletmelerin, turizm payının ödenmesine ilişkin belgeyi 15 gün içinde Bakanlığa ibraz etmesi gerekecek. Belgenin ibraz edilmemesi veya denetimlerde bulunulmaması halinde önce ihtar yapılacak. Uyarı yapıldıktan 15 gün sonra durum devam ederse firmaya 13 bin 500 lira para cezası uygulanacak. Belgenin üç beyanname döneminde ibraz edilmemesi halinde 27 bin lira idari para cezası uygulanacak ve işletmenin 15 gün süreyle faaliyeti durdurulacak.

SAĞLIK DENETİMİ

Salgının yayılmaması için turizm işletmeleri düzenli olarak denetlenecek. Salgın hastalık kapsamında eksiklik tespit edilmesi halinde işletme belgeli firmalara 13 bin 500 lira para cezası kesilecek. Her tekrar tespite ise bir önceki cezanın iki katı tutarında para cezası uygulanacak.

26 Temmuz 2021 Pazartesi

Etiketler : Sektörel