Cumartesi, 23 Kasım, 2024
Sektörün yeni dönemdeki bir avantajı da yeşil konsepte dönüşebilecek güvenli turizm uygulaması. Türkiye, konaklama tesislerinin yeşil turizm belgeli olması için hazırlanıyor. Bu sertifika, Türkiye’nin imzaladığı Paris İklim Anlaşması gereği zorunlu olacak.
HABER: MÜGE BİBER
Dünya turizminde söz sahibi ülkeler arasında yer alan Türkiye, Covid-19 ile beraber kayıplar yaşasa da sektör, yeni stratejiler ile ayakta kaldı. 2019 yılında turizmde en parlak dönemini yaşayan Türkiye, 51 milyon turist ağırlayarak dünyada 6. sırada yer aldı. 2020’de pandeminin en yoğun olduğu günlerde 16 milyon turist ile 5. sıraya yükseldi. Geçen yıl ise 24 milyon turisti ağırlayan Türkiye’nin henüz verileri açıklanmasa da dünya sıralamasında yükselmekte olduğu belirtiliyor. Turistlerin bu dönemde de Türkiye’yi seçme nedenlerinden biri Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan Güvenli Turizm Belgesi oldu. Böylece turizmciler pandemiye rağmen bu sezon bir yandan 2019 rekoruna ulaşmaya, bir yandan da gelecek sezon için Yeşil Turizm Sertifikalı konsepte hazırlanıyor.
3 YILLIK ANLAŞMA
Pandemi döneminde turiste güven kazandıran Güvenli Turizm Sertifikası, önümüzdeki yıl yerini Yeşil Turizm Sertifikası’na bırakacak. Çünkü geçen yıl imzalanan Paris İklim Anlaşması, turizm sektörüne de yükümlülükler getiriyor. Türkiye bu anlaşmaya imza attığı için turizmde sektörel dönüşüm kaçınılmaz.
Bu nedenle Kültür ve Turizm Bakanlığı, dünyada kabul gören Global Sürdürülebilir Turizm Konseyi ile 3 yıllık bir anlaşma imzaladı. Yeşil Turizm Sertifikası’nın kriterlerini de bu uluslararası kuruluş belirliyor.
4 ANA GRUP
Dünya çapında çok sayıda göstergeyi dikkate alan konsey, seyahat ve turizmde sürdürülebilirlik için küresel standartlar öngörüyor. İşletmeler için temel oluşturan politika, ölçme ve değerlendirme, sertifikasyon gibi kriterler 4 ana başlıkta gruplandırılıyor: Sürdürülebilir yönetim, sosya-ekonomik etkiler, kültürel etkiler ve çevresel etkiler. Bu başlıkların hedefi, turizm işletmelerini hem çevre dostu hem de sağlık ve hijyen açısından güvenli hale getirmek.
YÜZDE 81’İN TERCİHİ
Gelecek sezonlarda tercih edilen bir destinasyon olmak için bu sertifikayı almak gerekiyor. Yeni dönemde turistlerin tercihi de bu yönde. Booking.com’un 30 ülke ve bölge genelinde 29 bin 349 katılımcı arasında yaptığı araştırma, bu tercihi ortaya koydu. Buna göre gezginlerin yüzde 81’i, en az bir defa çevre dostu bir tesiste kalmayı planlıyor. Bu eğilimin giderek artması bekleniyor.
TASARRUFLAR TATİLE YÖNELECEK
Turizm sektörü, Covid-19 ile mücadelede sertifikasyon sistemlerine yenilerini ekleyip güç kazanıyor. Sektör temsilcileri, yılın ikinci yarısıyla birlikte tekrar işlerin açılacağını öngörüyor. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, İstanbul Ticaret’e sektörün son durumu ile ilgili şu bilgiyi verdi: “Yıl bazında olmasa da aylık bazda 2019’un verilerini yakalama ihtimalimiz yüksek. Turizmde 34.5 milyar dolarlık gelir beklentisine de ulaşabiliriz. Pandemi sürecinde seyahat edemeyen özellikle ABD, Avrupa gibi gelişmiş ülke vatandaşlarının harcayamadıkları tasarruflarının varlığı, tatil ve seyahat iştahını hızla artırıyor. Biz artık pandemi sürecini kapattık, çok daha yoğun bir sezona hazırlanıyoruz. Türkiye’ye olan talebi de görüyoruz. O nedenle 2022’nin ikinci yarısından itibaren olumlu beklentilerimiz devam ediyor.”
Ramazan Bayramı döneminde hem şehirlerde hem sahil beldelerinde turizm hareketinin hızlanacağını söyleyen Eresin, şehirlerde yerli turist trafiği beklemediklerini belirtti. Eresin, “Şehir otelleri özellikle Orta Doğu kökenli turistler başta olmak üzere İran, İsrail, Irak, az da olsa Avrupalı ve Latin Amerikalı turist açısından yoğun olacak. Yani İstanbul, Trabzon, Yalova, Sapanca, Bursa gibi yerlerde şehir otelleri yabancı turist açısından Ramazan Bayramı döneminde dolu görünüyor. Kıyılarda da hem yabancı hem yerli turist açısından yüksek bir turizm hareketi bekliyoruz” şeklinde konuştu.
50 MİLYAR LİRALIK KREDİ MÜJDESİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hızlı toparlanmaya başlayan turizm sektörüne düşük faizli kredi müjdesi verdi. Buna göre, döviz kazandırıcı hizmet veren firmalara yüzde 9’a kadar inen faiz oranlarıyla uzun vadeli Türk lirası finansmanı sağlanacak. Firmalar, teşvikten projenin finansmanı prensipleriyle harcama mukabili ve belge karşılığı faydalanabilecek. Turizmi teşvik için 50 milyar liralık kaynak ayrıldı.
TURİZMDE YEŞİL DÖNEMİN KURALLARI
Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) de sürdürülebilir turizm için kriterler belirledi. O kriterlerin başında, turizm işletmeleri ve ziyaretçilerden kaynaklanan hava, su ve toprak kirliliğini ve atık üretimini asgari düzeye indirmek, yöre halkını, işletme çalışanlarını ve misafirleri çevresel etki bağlamında bilgilendirmek ve ‘sorumlu işletme’, ‘sorumlu turist’ gibi kavramları yaygınlaştırmak geliyor. Diğer ilkelerden bazıları ise şöyle:
Ekonomik süreklilik: Turizm güzergahlarının ve girişimlerinin başarılarını sürdürebilmeleri, uzun vadede fayda sağlamaya devam edebilmeleri için tasarlanan politikaların yerelde uygulanabilirliğini ve işletmelerin ulusal ve uluslararası düzeyde ve tematik bağlamda rekabet edebilirliğini sağlamak.
İstihdam kalitesi: Irk, cinsiyet, engellilik gibi konularda ayrımcılık yapılmaksızın, mesleki uzmanlaşmayı desteklemek, ücret ve hizmet kalitesini iyileştirerek turizm ile yaratılan yerel istihdamın sayısını ve kalitesini artırmak.
Kültürel zenginlik: Tarihi mirasa, özgün kültüre, geleneklere ve yöre halkının ayırt edici özelliklerine saygı duymak ve bunların değerlerini artırmak.
Biyolojik çeşitlilik: Doğal ve yaşam alanlarının, yaban hayatının, türlerin ve endemizmin (yöreye özgü türlerin) korunmasını desteklemek ve bunlara verilen zararı asgari düzeye indirmek, bu uygulamalar süresince ve sonrasında koruma-kullanma dengesi gözeterek bunların bilinirliğini artırmak.
Kaynakların verimli kullanımı: Turizm tesislerinin ve hizmetlerinin gelişimi ve işletiminde, kısıtlı ve yenilenmeyen kaynakların kullanımını asgari düzeye indirmek.
ÇEVRE DUYARLILIĞI ARTTI
Araştırmaya göre, seyahat etmek isteyenlerin 61’i tesis içinde yiyecek yetiştirmek, güneş enerjisi kullanarak duş almak istediğini belirtti. Yüzde 84’ü ise seyahatlerinde atıkları ve tek kullanımlık plastikleri azaltmak istediklerini dile getirdi. Bu da mini şampuan veya tek kullanımlık terliklerin artık bir avantaj olarak görülmediği anlamına geliyor.
BATILILAR KISITLAMALARI KALDIRINCA TURİZM HAREKETLENDİ
Avrupa’daki birçok ülkenin seyahat kısıtlamalarını büyük oranda kaldırması; test ve karantina zorunluluğu gibi Covid önlemlerini büyük ölçüde yumuşatmaya hazırlanması, yaz tatili rezervasyonlarında artışa neden oldu.
Batılı turistlerin en fazla tercih ettiği tatil ülkeleri arasında Türkiye, İspanya ve Yunanistan başı çekiyor. Bunun yanı sıra ABD de
Türkiye dahil 90 ülkeye Covid-19 seyahat kısıtlamalarını kaldırdı.
900 KRUVAZİYER GEMİSİ İLE 1.5 MİLYON YOLCU BEKLENİYOR
Turizm sektörü için önemli ayaklardan biri de kruvaziyer turizmi. Galataport İstanbul, çevreci limanlar arasında yer alıyor. Soğutma sistemi için çevreye zarar verecek klimalar yerine deniz suyunu kullanıyor. Ayrıca limana yaklaşan gemilerde yakıt alınırken sızıntı olması ihtimaline karşı dünyada ilk kez Galataport İstanbul’da bir yağ bariyeri kuruluyor. Bu da sürdürülebilir turizmde sürdürülebilir liman olma özelliği ile Galataport’u bir adım öne çıkaracak.
Galataport İstanbul’a bu sezon gelmesi planlanan kruvaziyer sayısı 250 olarak belirlendi. Türkiye’deki limanlara ise 900 kruvaziyer gemisi ile 1.5 milyon yolcunun gelmesi bekleniyor.
25 Nisan 2022 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
22 Kasım 2024 Cuma