Covid-19 sürecinde yönlendirici sektörün sağlık sektörü olduğunu belirten İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, “Tüm sektörlerin rotasını belirleyecek olan Bilim Kurulu’dur, Sağlık Bakanlığı’dır. O yüzden bizler, turizm ve toplantı sektöründe yeni normale geçişte, ‘Koronavirüs Sertifikasyon’ kriterlerine harfiyen riayet etmeliyiz” dedi.
DÜNYA KARANTİNA EVİ
Turizm sektörünün geleceğinin değerlendirildiği ve video konferans ile gerçekleştirilen One Istanbul Series etkinliklerinde konuşan Avdagiç, Covid-19 ile dünyanın ilk kez büyük bir ‘karantina evine’ döndüğünü söyledi. Avdagiç, Türkiye’nin hem siyasi irade hem de sağlık sektörü olarak korona salgınına karşı başarılı bir mücadele verdiğine işaret ederek, “Şimdi bunu, normal hayata ya da o meşhur tabiriyle ‘yeni normale’ geçerken de başaracağız. Başarmak zorundayız” diye konuştu.
HIZLI DÖNÜŞÜM YAŞADIK
Turizm ve toplantı endüstrisinin pandemiden en çok etkilenen sektörlerin başında geldiğine dikkat çeken Şekib Avdagiç, salgın başladığında dünyadaki destinasyonların yüzde 100’ünün seyahat kısıtlamalarına uğradığını, ulusal ve uluslararası kongre, toplantı ve etkinliklerin tamamının iptal edildiğini ya da ertelendiğini kaydetti.
Avdagiç, Covid-19 sürecinde online aktivitelerin çok hızlı bir şekilde yaygınlaştığını hatırlatarak, “e-ticaret hızlandı, e-toplantılar, video-konferanslar arttı. Yıllar alacak dijital dönüşüm, bir anda gerçekleşti. Turizm sektörü de kongre, toplantı ve etkinlik endüstrisi de bundan payını aldı” dedi.
KRİTERLERE UYMAK ŞART
“Covid-19 sürecinde yönlendirici sektör, sağlık sektörü” diyen Avdagiç, şöyle devam etti: “Tüm sektörlerin rotasını belirleyecek olan Bilim Kurulu’dur, Sağlık Bakanlığı’dır. O yüzden bizler, turizm ve toplantı sektöründe yeni normale geçişte, ‘Koronavirüs Sertifikasyon’ kriterlerine harfiyen riayet etmeliyiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın turizm işletmelerini kapsayan sertifikasyon örneği, dünyadaki ilgili teşkilatlar temel alınarak hazırlandı. Burada ‘sosyal mesafeden hijyen uygulamalarına’, ‘misafir karşılamadan havuzlara’, ‘maskeden ateş ölçümüne’ kadar tüm başlıklar harfiyen belirleniyor ve nasıl hareket edilmesi gerektiği sertifikasyonla karara bağlanıyor. Biz bunu önemsiyoruz. Çünkü bu kurallar, turizm sektörünü yukarıya doğru ivmelendirecek dayanak noktasıdır, zemin noktasıdır.”
Turizmde ilk çıkış halkasında yer alınabileceğinin altını çizen Avdagiç, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bunu da ‘itibara’ yatırım yaparak elde edebiliriz. Kısa dönemde, sektör kâr elde etmeyebilir. Ancak uyguladığı sıkı kurallar ve müşterilerine verdiği güvenle normal zamanlar gelince kazancını daha da artıracağı bir yatırım yapmış olur. Pandemi jeopolitiğinde, Türkiye kazanabilir. Peki nasıl? Tüm paydaşlar olarak tek bir noktaya yoğunlaşacağız. Yani, Türkiye’nin Covid-19 salgını ile mücadeledeki büyük ve örnek başarısını, sektörün tanıtımına entegre edeceğiz. Türkiye’nin, dünyanın 50 ülkesine Covid-19 yardımında bulunması, ‘güvenli, tedbirli ve hazırlıklı bir ülke olduğu’ algısını güçlendirdi.”
YENİ BİR SAYFA DEĞİL DEFTER AÇILDI
Turizmve kongre sektörünün durumunun, dünyadaki gelişmelere de bağlı olduğunu vurgulayan Avdagiç, dış turizmin yanı sıra iç turizmin de harekete geçirilmesi gerektiğine işaret etti.
“Turizmde yeni bir sayfa değil, yeni bir defter açıldı ve bu defterin biçimi de özellikleri de bir öncekinden farklı” diyen Avdagiç, şöyle konuştu: “Türkiye, pandemi ile mücadelede nasıl dünyaya örnek olduysa turizm ve MICE sektöründeki başarılı uygulamalarıyla da örnek olacaktır. Her şeyi sertifikasyon kurallarına, Bilim Kurulu’nun ve Sağlık Bakanlığı’nın yönergelerine göre yapmalıyız. Böylece turizm ve toplantı sektörü, 'müşterilerine pandeminin esiri olmayacakları', sağlıklarından da endişe etmeyecekleri ortamlar sağlayabilecek.”
GÜVENLİYİZ, TEDBİRLİYİZ, HAZIRLIKLIYIZ
BBC, CNN gibi saygın haber kanallarının Türkiye’ye gelerek, başarılı salgın çalışmaları hakkında haber yaptıklarını hatırlatan Şekib Avdagiç, “Biz bunları tanıtım atağımızda, yeni reklamlarımızda kullanmalıyız. Tüm dünya ülkelerinden önce uluslararası haber mecraları ve web siteleri için bu tür nesnel haberlerle beslenmiş tanıtımlar yapmalıyız. Böylece Türkiye’de turizm ve toplantı sektörünün de insanlar için ‘güvenli, tedbirli ve hazırlıklı’ olduğunu vurgulamalıyız."
‘YENİ NORMAL’E GEÇİŞ YAPACAĞIZ
Uluslararası Kongre ve Konvansiyonlar Derneği (ICCA) Üst Düzey Yöneticisi Senthil Gopinath, ortak çalışma ve işbirliğinin turizm sektörü için önemine dikkat çekti.
Gopinath, Covid-19 salgınının mücadele edilmesi gereken bir tehdit olduğunu belirterek, “Tüm paydaşlarımızla bu süreci atlatacağız. Ülkelerin yavaş yavaş kendini toparlaması ve açılmasını sektörümüz açısından iyi bir gelişme olarak görüyoruz. Ülkeler çok dikkatli önlemler alıyor. Sektörümüz 'yeni normal'e geçiş yapacaktır’ dedi.
KAYIPLARIMIZI 2021’DE TELAFİ EDEBİLİRİZ
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, sağlıklı planlanan bir süreçte, Türkiye'nin güven veren imajıyla yaralarını diğer ülkelerden çok daha çabuk saracağını belirterek, “Yeter ki hata yapmayalım. Bu avantajlı konumumuzu kaybetmezsek, 2020'nin kayıplarını 2021'de telafi edilebiliriz” dedi.
NAKİT AKIŞINI GÖZ ARDI ETMEYELİM
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, Türkiye'nin dört bir yanında 600'den fazla otel çalışanına eğitim verdiklerini ve yoğun talep nedeniyle eğitime devam edeceklerini söyledi. Eresin, sektörün nakit akışını tekrar kontrol edip düzgün seviyelere getireceği tarihin en iyi ihtimalle gelecek yılın ilk aylarında olacağına işaret ederek, “Yapılacak çalışmalarda bunu gözardı etmemek lazım” dedi.
İSTANBUL 2021’DE BAHARA KAVUŞACAK
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin, turizmin sermaye yoğun bir sektör olduğunu, 12 bine yakın işletme ve 100 milyar doların üzerinde yatırım bulunduğunu ifade etti.
Narin, temmuzdan itibaren gerek yurt içi gerek yurt dışından hareket olursa en iyi ihtimalle bu senenin 10 milyar dolar civarında gelirle kapatılmasını öngördüklerini anlatarak, “Güney bölgeleri daha şanslı. İstanbul'un ise 2021 baharıyla bir bahara kavuşacağını tahmin ediyoruz” dedi.