Turizm sektörü, geçtiğimiz yıl 51.7 milyon ziyaretçi ile 34.5 milyar dolar gelir elde etti. Bu yıl rekoru egale etmeyi düşünen sektöre koronavirüs pandemisi engel oldu. Buna rağmen geç de olsa 1 Haziran’dan itibaren aşamalı bir şekilde turizm hareketlenmeye başladı. Salgın kapsamında uygulanan karantina dönemi sonrası yeni normale geçiş sürecinin başlamasıyla turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmeler, yerli ve yabancı turistleri misafir edecek oteller, hijyen ve sosyal mesafe açısından çok sayıda önlem aldı.
SERTİFİKAYA İLGİ
Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) verilerine göre, en çok ziyaret edilen 6. ülke olan Türkiye, pastadaki payını korumak ve artırmak adına küresel anlamda ilklere imza atıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde, Sağlık, Ulaştırma ve Altyapı, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarının katkıları ve tüm sektör paydaşlarının işbirliğiyle başlatılan Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı’na ilgi sürüyor. 48 otel, 9 restoran sertifika almaya hak kazanırken, diğer tesisler ve restoranların belgelendirme süreçleri ise devam ediyor.
QR KOD İLE BİLGİ
Sertifika almış tesislerin kapılarında ve görünen yerlerinde sertifika belgeleri bulunuyor. Her otele, konaklama tesisine, havalimanına, taşıta özel hazırlanan belgelerin üzerindeki QR kod sayesinde misafirler, yapılan denetim raporlarına erişebiliyor.
Ayrıca tatil yapmayı planlayan ama sertifikalı bir otele gitmek isteyen misafirler, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın web sitesinden sertifika almış ve almak üzere olan tesislerin listesine şu linkten ulaşabilir:
https://ktb.gov.tr/genel/belgelendir-mesorgu.aspx?lang=tr&category=1
60 ÜLKEYE TANITIM
Önceliği iç turizme veren sektör, dış turizmi canlandırmak için de çalışmalarına devam ediyor. Bunun için Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’ye en fazla misafir veren 60 ülkeye mektup yazıldı. Mektuplarda Türkiye’nin başlattığı sertifikasyon programı ile hastane altyapısı anlatıldı. Ayrıca 60 ülkenin Türkiye’deki elçilerine uygulamalar hakkında bilgi verilerek onların da bulundukları ülkelerdeki makamlarla görüşmesi sağlandı. Bu süreçte birçok telefon diplomasisi de gerçekleştirildi.
ATEŞ ÖLÇEN KASK
Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda Covid-19 önlemleri kapsamında, yolcuların ateşini ölçmek için kasklı termal kamera da kullanılıyor. Bir görevlinin kullandığı termal kamera ile yolcuların vücut ısısı kontrol ediliyor ve ısısı yüksek olanlar sağlık görevlilerine yönlendiriliyor. Ayrıca maskesi olmayan yolcular için havaalanlarına maske otomatları konuldu.
YURTDIŞI UÇUŞLARI BAŞLADI
İstanbul Havalimanı’nda ve Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda yaklaşık 2 ay önce yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle durdurulan tarifeli yurtdışı uçuşları yeniden başladı.
Yeni normalleşme adımları kapsamında 1 Haziran’da başlayan iç hat uçuşlarının ardından İstanbul Havalimanı’nda yurtdışı seferleri de belirli ülkeleri kapsayacak şekilde kademeli olarak yeniden açıldı. Türk Hava Yolları, ilk uçuşlarını Almanya, İngiltere ve Hollanda’ya İstanbul Havalimanı’ndan tarifeli seferlerle gerçekleştirdi. Günler öncesinden bilet alan yolcular, sabahın erken saatlerinden itibaren İstanbul Havalimanı’na geldi. Biletli yolcuların haricinde terminale girişlere izin verilmedi. Yolcuların havalimanına girişte termal kameralarla vücut ısıları kontrol edildi. Arama noktalarından Dış Hatlar Gidiş Terminali’ne gelen yolcular, burada sosyal mesafeye uyarak bekledi. Havalimanına giren yolcular, bilet ve bagaj işlemlerinin ardından pasaport bölümünden geçerek uçaklara yöneldi.