Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
Türkiye, yılın ilk altı ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30.4’lük rekor artışla 16 milyon yabancı ziyaretçiyi ağırladı. Yabancı ziyaretçi sayısındaki artış turizmde yüzleri güldürürken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın ikinci çeyreğine ilişkin turizm istatistiklerini de açıkladı. Buna göre, turizm geliri ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30.1 arttı ve 7 milyar 44 milyon 591 bin dolara yükseldi. Turizm gelirinin (cep telefonu dolaşım ve marina hizmet harcamaları hariç) yüzde 84.7’si yabancı ziyaretçilerden, yüzde 15.3’ü ise yurtdışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 5 milyar 463 milyon 809 bin dolarını kişisel harcamalar, 1 milyar 580 milyon 782 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Kişi başına ortalama harcama 636 dolar olurken, yabancıların ortalama harcaması 602 dolar, yurtdışında ikamet eden vatandaşların ortalama harcaması ise 885 dolar olarak gerçekleşti.
İKİNCİ AŞAMAYA GEÇECEĞİZ
Yabancı turist sayısındaki rekor artışı değerlendiren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, “Türkiye işe mass (Kitle) turizmi ile başladı ve önemli bir başarı hikâyesi yazdı. Ama artık mass turizmle övünmememiz gerekiyor. Bizim ikinci aşamaya geçmemiz gerekiyor, bu da söylemesi kolay yapması çok zor bir şey. Artık nitelikli turizme ve nitelikli turiste odaklanmalıyız. Bunun için her şeyden önce arz talep dengesini talep yönünde lehimize bozmamız gerekiyor. Yeni pazarları geliştirmeliyiz. Pazara göre ürün oluşturacağız” dedi.
TANITIM POLİTİKASI DEĞİŞECEK
Öncelikli hedefin geliri artırmak olduğunu açıklayan Bakan Ersoy, şöyle konuştu: “Kişi sayısı artık öncelikli hedef değil. Turizm gelirlerinin Gayri Safi Milli Hasıla’daki (GSMH) payı şu anda yüzde 4. Hedefimiz yeni dönemde bu oranı yüzde 8’e getirmek. Avrupa’da hedef aldığımız ülkelerde bu oran yüzde 12’lerde. Havuzdaki pasta payını ikiye katlayarak gerçek bir başarı hikâyesi yazarız.” Ersoy, bazı politika değişikliklerine gideceklerini, en önemli politika değişiminin tanıtım üzerine olacağını vurguladı. Çağa uygun yeni tanıtım politika anlayışını sektöre kazandıracaklarına işaret eden Ersoy, “Bununla ilgili çok detaylı bir çalışmamız var. Bütün sektörü kapsayan, dünyayla rekabet eden, dünyada rekabette bizi ön plana çıkaracak olan yeni bir tanıtım politikası üzerinde çalışıyoruz. Sizlerin de görüşlerini alıp tamamlayıp, 2019 tanımında devreye alacağız” diye konuştu.
CARİ AÇIĞIN İLACI
Türkiye’nin turizmde anlamlı bir başarıya imza attığını belirten İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Türk turizmcisi, kararlı ve rekabetçi bir tarzda hareket etmiş, muhteşem bir coğrafyayı, mükemmel bir hizmetle birleştirerek, misafirlerine güven dolu bir tatil yaşatmıştır. Bu başarı, istikrarla turizme yatırım yapan müteşebbislerimizin başarısıdır. Bu başarının alkışlanması, daha da büyümesini sağlayacaktır. İnanıyorum ki, bu ivmeyi koruduğumuz sürece, turizm Türkiye’nin kritik bir döviz kaynağı ve cari açığın önemli bir ilacı olacak. Yakalanan bu başarı, çalışma azmimizi daha da artırmalı. Turistlerin kişi başı 636 dolar olan ortalama harcamasını çok daha üst seviyelere çekmeliyiz. Türkiye’nin bu potansiyeli var. Geliri artırıcı çalışmalar noktasında kongre turizmi öncü olacak” dedi. Turizmdeki kişi başı gelir hedefinin kongre turizmi ile başarılabileceğini de vurgulayan Avdagiç, şöyle konuştu: “2023’te turist başına 1000 dolar gelir hedefini, kongre turizmi endüstrisinde atakla yakalayacağız. Çünkü üst segment turisti büyük kongreler getirecek. Şimdi atak sırası kongre turizminde.”
İSTANBUL YENİDEN YÜKSELECEK
Avdagiç, iş dünyasının geleceğe dair planlarının en önemli göstergelerinden birinin kongre turizmi olduğunu da vurguladı. Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TUGEV) ve vakfın iktisadi işletmesi olan İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu’nun (ICVB) başkanlığını da yapan Avdagiç, kongre turizmi endüstrisi uzun vadeli planlamalar gerektirdiğinden, olumlu gelişmelerin istatistiklere yansımalarını önümüzdeki süreçte göreceğimizi kaydetti. Avdagiç, “İnanıyoruz ki İstanbul, iş dünyası ve turizm örgütlerinin güç birliği ile dünya kongre destinasyonları sıralamasında ilk 10’daki yerini önümüzdeki birkaç yıl içinde yeniden alacak” dedi.
YAKLAŞAN BÜYÜK KONGRELER
Türkiye’de yapılacak uluslararası kongrelere dikkati çeken İTO Başkanı Şekib Avdagiç, şu bilgileri verdi: “Bu yıl Uluslararası Haritacılar Federasyonu Dünya Kongresi’ne 2 bin 320, Uluslararası Girişimcilik Kongresi’ne ise 3 bin 800 kongre delegesi katıldı. 2019 ve 2020’ye bakınca Bahçe Bitkileri Kongresi’ne 4 bin, Gastroentoroloji Kongresi’ne (GASTRO 2019) 6 bin, Perinatal Tıp Kongresi’ne (WCPM) 3 bin 200, Uluslararası Coğrafya Kongresi’ne (IGU) ise 2 bin 900 delege bekleniyor. Öncü işaretler bize söylüyor ki, bu yıl tatile Türkiye’ye gelecek birçok yabancı misafirimiz, sonraki yıllarda kongre turizmine de olumlu etkilerde bulunacaktır. Kongrelerin hazırlık süreçlerinin ve programlarının en az birkaç yıl önceden yapıldığını düşünürsek, olumlu etkileri 2023’e kadar yayılacak bir sürece giriyoruz.”
ALTERNATİF TURİZME AĞIRLIK VERELİM
Turizmde geliri daha fazla artırmak için alternatif turizme ağırlık verilmesi gerektiğini söyleyen İTO Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Yaşık, şu açıklamayı yaptı: “Turizmde, 2000’li yılların başından itibaren 2015’e kadar hem turist sayısı hem de döviz bazlı fiyat olarak her sene üstüne koyarak ilerledik. Yani hem yabancı turist sayısı hem gelir arttı. Ancak, 2016 ve 2017’deki değişik sebeplerden dolayı, turizm sektörü bir daralma süreci yaşadı. Özelikle bu dönemde yıllardır gelinen ‘üst segment turist ve fiyat politikamız’ son derece agresif bir satış politikasıyla aşağı yönlü hareket ederek, sadece bir ayda yerle bir oldu diyebiliriz. 2017’nin ikinci yarısı itibariyle sektör tekrar yukarı doğru bir ivme kazandı. Bugün itibariyle de turizmde iyi olduğumuz dönemlerdeki turist sayısını yakaladık. Arz talep dengesinde bundan sonraki adım tabi ki fiyat olacak. Turist başına ortalama harcamayı artırmamız gerekiyor. Bunun içinde ‘alternatif turizm’ dediğimiz başta kongre turizmi olmak üzere sağlık, gastronomi, spor ve daha birçok alanlara ağırlık vermemiz gerekiyor. Mesela İstanbul’da kongre turizmini canlandırmadığımız sürece gelir artırıcı fiyatları veya üst segment turisti yakalamamız uzun yıllar sürebilir. Türkiye geneline baktığımızda, İstanbul ve Antalya haricinde de alternatif destinasyonlar çıktığını görebilirsiniz. Hatta artık buralara İstanbul’u transit olarak kullanmadan direk uçuşlar yapıldığını görebiliyoruz. Bu da bizleri son derece mutlu ediyor.”
HER ŞEHRE ÖZEL TURİZM HEDEFİ
Turizm gelirlerini artırmak ve daha fazla nitelikli yabancı turisti ülkemize çekebilmek için yeni bir tanıtım stratejisine ihtiyaç duyulduğunu belirten İTO Yolcu Taşımacılığı ve Seyahat Acenteleri Komite Başkanı Hüseyin Selami Çelebioğlu, şöyle konuştu: “Turizm gelirlerini artırmak için tanıtım konusunda daha farklı çalışmalar yapılabilir. Turizm fuarlarına katılıyoruz. Turizm fuarları elbette önemli fakat mesele sadece bundan ibaret değil. Medya ve televizyon çok iyi kullanılmalı. Sadece turizm fuarlarına değil medyaya yönelik içerik üreten fuarlara da katılmalıyız. Uluslararası büyük yapımcıların Türkiye’de filmler, diziler çekmesini sağlamalıyız. Medyayı iyi kullanmak ilgi oluşturuyor, ilgi de turistin talebine dönüşüyor. Bu şekilde, uluslararası büyük tur operatörlerine mahkum olmaktan da kurtuluyorsunuz. Tanıtımı medya merkezli yaparak, daha fazla nitelikli turisti ülkemize çekebiliriz. Ayrıca her şehre özel bir turizm hedefi seçilmeli ve turizm çeşitliliğini artırmalıyız. O şehre özel seçilen turizm hedefi için yatırımları da teşvik etmeliyiz. Her bölgemizin her şehrimizin ayrı bir güzelliği var. Turizmi Türkiye’nin geneline yaymamız gerekiyor. Turizmde dijital dönüşümü de mutlaka gerçekleştirmeliyiz. Turizmin tüm paydaşlarının yer aldığı online rezervasyon yapılabilecek ve paydaşların kendi aralarında da işlem yapabileceği bir ulusal portal oluşturmalıyız. Ayrıca turizmde dijital dönüşümle de işletmelerimizin verimini arttırarak hem yönetim giderlerini azaltmak hem pazarlama maliyetlerini azaltmak bunun yanında da gelirleri arttırmak mümkün olacaktır.”
01 Ağustos 2018 Çarşamba
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı