tatil-sepeti
tatil-sepeti

Turizmde 2023 önceliği kişi başı geliri artırmak

Türkiye turizmde ilk çeyreği geride bıraktı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre turist sayısında da kişi başı turizm harcamaları arttı.

Giriş: 15.05.2023 - 09:54
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Turizmciler yıl genelinde ise sezonun, turist sayısından ziyade artacak kişi başı harcamayla bereketleneceği ümidinde. İstanbul’un da 2023 yılında düzenlenecek 36 uluslararası kongreyle nitelikli harcama yapan turist sayısının artmasında rol alması bekleniyor.    

 

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

 

Türkiye, turizm sezonunda ilk çeyreği geride bıraktı. Turizmin en hareketli olduğu haziran-ağustos dönemi kapıdayken, gözler sektörün 2023 yılı beklentilerine çevrildi. Turizmciler, bayram sezonunun nispeten sakin geçtiğini belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenen hedeflerin gerçekleşmesinden umutlu olduğunu söylüyor. Ayrıca konunun uzmanları, turizmde kişi başı harcamanın daha da artacağını belirterek, yıllık gelir ve turist sayısı hedefine daha çabuk ulaşılacağı konusunda hemfikir. Türkiye, 2023 yılında 60 milyon turist ve 56 milyar dolarlık döviz girdisi hedefliyor.  

 

ORAN ARTIYOR 

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ilk çeyrek verilerine göre turist sayısı artarken, kişi başı turizm geliri de yükseldi. Buna göre 2022 yılının aynı döneminde kişi başı turizm geliri 1.018 dolarken, bu yılın aynı döneminde bu rakamın 1.062 dolara çıktığı ve yüzde 4.3’lük bir artış olduğu görüldü. Yılın ilk çeyreğindeki bu artış, sezonun tamamına yayılacağı beklentisini beraberinde getirdi.  

 

KALİTE İLE PARALEL

 

Türkiye’de nitelikli harcama gerçekleştiren turist sayısını artırmak için çalışmalar da sürüyor. Turizm rotalarındaki kaliteyi artırma hedefinde olan Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, mavi bayraklı plaj sayısı 531’e ulaştı. Türkiye, bu rakamla dünyada üçüncü sırada bulunuyor. Yine Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerinden derlenen bilgilere göre Antalya, dünyada en fazla mavi bayraklı plaja sahip şehirler sıralamasında birinci sırada yer alıyor. 

 

İNGİLİZ TURİST ARTIŞI 

 

Türkiye’nin deniz turizminde en önemli destinasyonlarından biri olan Antalya, yılın ilk çeyreğinde gelen turist sayısı ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, kenti 1 milyon 198 bin 595 turist ziyaret etti. Bu dönemdeki hareketlilik, yılın kalan zamanları için de olumlu beklentileri beraberinde getirdi. Anadolu Ajansı’na bölgedeki turizm hareketliliğini değerlendiren Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, “Asıl hareketliliği önümüzdeki günlerde bekliyoruz. Antalya’ya gelen İngiliz turist sayısı ilk defa 1 milyonu geçti. Bu sene 1. 5 milyonu bulacağını öngörüyoruz. Bu şekilde olduğunda ben kötü günlerin olmayacağına inanıyorum” diye konuştu.


RAKAMLAR ARTACAK 

 

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ülkay Atmaca da dört aylık verilerin iyi olduğunu belirterek, mayıs ayında Türkiye genelinde rakamların çok daha iyi olacağını bildirdi. Almanya’nın gelen turist sayısında birinciliğe yükseldiğine değinen Atmaca, “Ruble, dolar dengesiyle birlikte yine Rusların ilk sırada yer alacağını düşünüyorum. Turizm Geliştirme Ajansı ve sektörün tüm paydaşları dünyanın her tarafında başarılı çalışmalar yaptı. Bu çalışmaların karşılığı turist sayılarıyla ortaya çıkıyor” dedi.

 

İSTANBUL FAKTÖRÜ

 

İstanbul, geçtiğimiz yıl Türkiye turizm pastasından en çok pay alan il olarak kayıtlara geçti. Geçtiğimiz yıl Türkiye’yi ziyaret eden turistlerin yüzde 43’ü İstanbul’u tercih ederken, bu yılın ilk çeyrek verilerinde gelen rakamlar da sezonun tamamı için ümitlendirici oldu. İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, ilk üç ayda 3 milyon 480 bin 630 kişi İstanbul’u tercih etti. İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu’ndan (ICVB) yapılan açıklamaya göre ise İstanbul’un bu yılın tamamında 19 milyon turist ağırlaması bekleniyor. 

 

KONGRE TURİZMİ 

 

Türkiye turizm sezonunun bu yıl kongre turistleriyle de hareketlenmesi öngörülüyor. Türkiye kongre turizminin en önemli destinasyonlarından biri olan İstanbul da bu yıl 36 uluslararası kongre ile nitelikli turist hedefine katkıda bulunacak. İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, İstanbul katılımcı sayıları 300 ile 25 bin arasında değişen uluslararası kongre ile Türkiye turizm gelirine kaynak sunacak. ICVB tarafından İstanbul’un içinde kongre turizminin de olduğu sektör gelirine katkısının 17-18 milyar dolar civarında olacağının öngörüldüğü bildirildi. 

 

Yine ICVB tarafından yapılan açıklamaya göre kongre ve toplantı turistleri, kişi başı ortalama 3 bin dolar harcama yaparak, kent ekonomisine katkı sağlıyor.

 

KİŞİ BAŞI HARCAMAYA İSTANBUL KATKISI 

 

Prof. Dr. Nüzhet Kahraman-İstanbul Ticaret Üniversitesi Turizm ve Otel Yöneticiliği Bölüm Başkanı: Uzun yıllar Türkiye’de kişi başı yıllık ortalama turist harcaması 700-800 dolar aralığında gerçekleşti. 2021 yılında ülkede yabancı turist başı ortalama harcama 1028 ABD dolarına yükseldi. Ancak, 2022 yılında ortalama turist harcaması yüzde 12.3 oranında azalarak 901 ABD doları oldu. 2023 yılında Türkiye’yi ziyaret edecek turistlerin sayısında ve ortalama kalış sürelerinde artış öngörülüyor. Turizm gelirlerini çoğaltan iki etken, turistin ortalama kalış süresi ve kişi başı harcama miktarıdır. Özellikle, İstanbul’a gelen turistin ortalama kişi başı harcaması Antalya’ya gelen turistlerin harcaması ile karşılaştırıldığında, İstanbul’a gelen turistin turizm harcaması yüzde 25-30 oranında daha yüksek oluyor. Çünkü İstanbul’a gelen turist çeşitli aktivitelere katılıyor ve konaklama dışında ek harcamalarda da bulunuyor. Oysa Antalya’ya gelen turist havaalanından konaklayacağı işletmeye gidiyor, konaklama süresi sonunda kaldığı tesisten havaalanına dönüyor. Antalya’ya gelen turistin ek harcaması çok düşük düzeyde gerçekleşiyor.

 

TÜM TESİSLER SÜRDÜRÜLEBİLİR OLACAK

 

Türkiye Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi ile anlaşma yaparak turizm sektöründeki prestijini daha da artırdı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Türkiye, konsey ile hükümet nezdinde anlaşma yapan ilk ülke oldu. Ulusal Sürdürülebilir Turizm Programı’na bu vesileyle hazırlanan Türkiye’de 2030 yılı sonuna kadar tüm tesislerin Sürdürülebilir Turizm Sertifikası sahibi olması bekleniyor. 

 

BEKLENTİLERİMİZ OLUMLU

 

Müberra Eresin- Türkiye Otelciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı: 2023 yılına sakin başladığımızı söyleyebiliriz. Bayram dönemi de geçtiğimiz yıllara göre çok daha sakindi. Henüz sezon maalesef tam anlamıyla başlamadı. Yerli tatilci açısında bayram tatili kısa olduğu için geçmiş yıllarda olduğu gibi bir hareketlilik oluşmadı. İstanbul için Ortadoğu ve Körfez kökenli turist açısından da henüz yoğunluk başlamadı. Ancak her şeye rağmen deprem sonrasında rezervasyonlarda başlayan durgunluğun yavaş yavaş aşılmaya başladığını gözlemliyoruz. Her ne kadar turizm açısından yıla sakin başlamış olsak da beklentilerimizin altında gidiyor olsak da 2023 için iyimser beklentilerimiz devam ediyor. Bakanlık hedef ve beklentilerine paralel 2023 yılında 60 milyon turist ve 56 milyar dolar gelir hedefliyor ve çalışmalarımıza bu yönde devam ediyoruz.