Turizm hedefleri yatırım iştahını kabarttı

Giriş: 07.11.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Turizmcilerin yeni yatırımlara yönelmesi, devlet tarafından verilen yatırım belgelerine de yansıdı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl, sabit yatırım tutarı toplam 5 milyar lira olan 270 yatırımı için teşvik belgesi düzenlendi. Bu sayede yatak kapasitesi ve istihdamda da artış bekleniyor.

HABER:ŞEREF KILIÇLI

Türkiye, 2023 yılı turizm hedeflerini yukarı yönlü olarak revize etti. Daha önce 50 milyon turist, 50 milyar dolar gelir olarak belirlenen 2023 yılı turizm hedefi; On Birinci Kalkınma Planı’nda, 75 milyon turist, 65 milyar dolar gelir seviyesine yükseltildi. Turizm başına ortalama gelirin 647 dolardan 867 dolar seviyesine çıkarılması da hedefler arasında yer aldı. Daha önce 2023 yılı sonu için belirlenen 50 milyon turist hedefinin ise bu yılsonunda aşılması bekleniyor. 2023 yılında 75 milyon turist hedefine ulaşılırsa, 2019-2023 arasında turist sayısında yüzde 50’lik bir artış da başarılmış olacak.

İLAVE 500 BİN KAPASİTE

Turizm sektöründeki hedefler, konaklama alanındaki yatırım iştahını da artırdı. 2023 yılına kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgeli yatak kapasitesinin 300 bin civarında artacağı öngörülüyor. Hâlihazırda, Bakanlıktan konaklamaya yönelik yatırım belgesi almış 776 tesis bulunuyor. 2023 yılı itibarıyla bu tesislerin yüzde 70’inin tamamlanarak hizmete açılması bekleniyor. Yeni alınacak yatırım belgeleri ve belediye belgelilerle birlikte 2023’e kadar yaklaşık 500 bin ilave yatak kapasitesinin daha devreye girmesi planlanıyor. Yeni yatırımlarla turizmde belgeli yatak kapasitesi 1.5 milyondan 2 milyona ulaşmış olacak. Yani yüzde 33’lük bir artış hedefleniyor.

STRATEJİK SEKTÖR

Ülkeye kazandırdığı döviz ve istihdama katkısı ile stratejik sektörler arasına girmeyi başaran turizm, yatırım teşvik belgesinde de önde gelen sektörler arasında. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın verilerine göre, 2018 yılında Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğünce 5 bin 914 yatırım projesi için teşvik belgesi düzenlendi. Bu belgeler kapsamında 157 milyar 296 milyon lira tutarında sabit yatırım yapılması ve 255 bin 7 kişiye istihdam sağlanması öngörüldü. Aynı dönemde hizmet sektöründe sabit yatırım tutarı 64 milyar 865 milyon lira olan bin 598 projeye teşvik belgesi verilirken, turizm bu alanda öne çıkan alt sektörlerden biri oldu.

TEŞVİK BELGELİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2018 yılında, sabit yatırım tutarı toplam 5 milyar lira olan 270 turizm yatırımı için teşvik belgesi düzenlendi. Bu rakamla, turizm yatırımlarına verilen teşvik belgesi sayısı toplam teşvik belgesi sayısının yüzde 4.57’sini oluşturdu. Söz konusu projeler tamamlandığında 11 bin 177 kişilik istihdam sağlaması öngörülüyor. Turizm sektöründe, 2018 yılında teşvik belgesi düzenlenen yatırımların 259’u yerli, 11’i yabancı sermayeli projelerden oluştu. Sektörde, 209 yeni yatırım için teşvik belgesi verilirken, bu projelerin yatırım tutarı 4 milyar 244 milyon lira olarak hesaplandı. 2019 yılında ocak-haziran döneminde ise sabit yatırım tutarı toplam 2 milyar 154 milyon lira olan 90 turizm yatırımı için teşvik belgesi düzenledi. Teşvik belgesi alan projelere, başvuruya göre KDV istisnası, vergi indirim oranı, sigorta primi işveren hissesi desteği, faiz desteği, sigorta primi desteği, gelir vergisi stopaj desteği ve yatırım yeri tahsisi gibi teşvikler veriliyor.

KONGRE TURİZMİNEÖZEL ÇALIŞMA

Dünya turizm gelirlerinin yüzde 30’unu oluşturan ve turizmin en çok gelir getiren dallarından kongre turizminde, Türkiye hak ettiği payı alamıyor. Uluslararası Kongre ve Toplantı Birliği’nin (ICCA) 2018 yılı raporuna göre, ülkeler sıralamasında Türkiye, 52’nci sırada yer alıyor. Türkiye’nin dünyadaki turizm gelirlerinden daha fazla pay almasını sağlamak ve dünyadaki tanınırlığını daha yüksek noktalara çıkarmak misyonuyla kanunla bu yıl kurulan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, kongre turizmi konusunda özel bir çalışma başlatmış durumda. Bu kapsamda, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı içinde kongre turizmine yönelik çalışmaları yürütmek için ayrı bir organizasyonel yapı kuruldu. Ajans tarafından kongrelere özel bir tanıtma modeli uygulanacak. Ajans desteği ile M.I.C.E. sektörüne yönelik uluslararası lobi faaliyetlerine ağırlık verilecek. Ayrıca M.I.C.E. sektöründe hizmet veren otel ve kongre merkezleri gibi paydaşlara yönelik kriterler belirlenerek düzenli denetimler ile yüksek kalite ve memnuniyetin sağlanması da hedefleniyor.

İSTANBUL TURİSTİNE YENİ SEÇENEKLER

Turizm sektörünün yeni atılım döneminde ulaştırma altyapısındaki gelişim de büyük önem taşıyor. En önemli turizm destinasyonları arasında yer alan İstanbul’da turizme ivme kazandıracak ulaşım yatırımları devam ediyor. Yeni İstanbul Havalimanı faaliyete geçti. Sabiha Gökçen Havalimanı’nın yeni pistinin ise 2020 yılı sonunda devreye girmesi planlanıyor. Havayolu yatırımlarıyla başta Marmara Bölgesi olmak üzere Türkiye turizminin önündeki slot kısıtlaması da kalkmış olacak. İstanbul, kruvaziyer limanı konusunda da bir atılım sürecinde. Galataport, 2020 yılı mart ayı itibarıyla hizmete girecek. 2021 yılında full kapasiteye ulaşacak. Yenikapı Kruvaziyer Limanı İhalesi’nin 2020 Haziran ayına kadar yapılması ve 2022 Mart ayında da hizmete girmesi planlanıyor.