Turizm gelirinde de hedef ilk 10’a girmek

Giriş: 20.02.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

Türkiye dünya turizm sektöründe en çok turist çeken 8. ülke konumunda. Dünya turizminde bu kadar çok turist ağırlayan Türkiye, turizm gelirleri sıralamasında ise ilk 10’da dahi yer alamıyor. Türkiye’de turist başına en çok gelir elde eden şehir, İstanbul. Ancak İstanbul’da bile günlük kişi başı gelir 108 dolar seviyesinde. Turist sayısı bakımından dünyada 9. sırada yer alan İstanbul, turizm gelirleri bakımından 19. sırada yer alıyor. Buna mukabil Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) 2017 verilerine göre, turist sayısı bakımından Türkiye’den iki basamak geride olan Tayland, turizm gelirleri bakımından 57.5 milyar dolarla listede 4. sırada yer alıyor. Nicelikten çok nitelikli turizm için kolları sıvayan Türk turizm sektörü, gelirlerini katlayan ülkeler sıralamasında yer almak için kongre turizmi, gastronomi turizmi, sağlık turizmi gibi farklı alanlarla turizm gelirlerini artırmak istiyor.

KONGRE DOPİNGİ

Hem Avrupa hem de Asya kıtası için çok önemli bir lokasyonda bulunan İstanbul, kongre sayısı bakımından dünya kongre turizminde 2010 yılından 2015 yılına kadar ilk 10’da yer aldı. Ancak 2016 yılında yaşanan terör olayları nedeniyle 8. sıradan 39. sıraya düşen İstanbul’da 2017 yılında 123, 2018 yılında 87 kongre düzenlendi. Bu sayılarla dünyada ilk 10’da yer alamayan İstanbul, 2023’e kadar nitelikli turizm pastasındaki payını kongre turizmi ile artırmayı hedefliyor. İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu’nun (ICVB) takvimine göre İstanbul 2023’e kadar uluslararası kongreler vesilesiyle 32 bin 949 kişiyi ağırlayacak.

1.5 MİLYAR $ KAZANÇ

Kongre turizmi, sektör verilerine göre nitelikli turizm pastasındaki en önemli paydaşlardan biri. Zira normal bir turist, ziyareti boyunca ortalama 550 dolar harcarken, kongre turizmi ile gelen ziyaretçiler 4 günde ortalama 2 bin 500 dolarlık harcama yapıyor. ICVB’nin 2023 yılına kadar yayınladığı takvimde, kongre sayısı bakımından artma veya azalma olmazsa İstanbul bu yolla 1 milyar 523 milyon dolarlık bir kazanç elde edecek. Toplamda 32 bin 949 nitelikli turiste ev sahipliği yapacak olan İstanbul, 74 gün boyunca günlük kişi başı ortalama 625 dolarlık harcamaya sahne olacak.

LEZZETE GELİYORLAR

Turizm sektöründe en çok harcama yapılan alanlardan biri de gastronomi turizmi. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin (TÜRSAB) araştırmalarına göre turistlerin gezi rotaları tercihini, yüzde 88 oranında bölgelerin yemek kültürü etkiliyor. Türkiye’nin her bölgesi ayrı lezzetlere sahip olmasına karşın, gastronomi turizmi Türkiye’de yeterince gelişmemiş durumda. Avrupa’da Fransa, İspanya, İtalya ve Portekiz bu alanda liderliğini korurken, dünyada gastronomi turizminin lideri Michelin yıldızlı restoranlar vesilesiyle ABD. Türkiye’nin lezzet rotalarının başında ise Gaziantep, Hatay ve Urfa geliyor.

SAĞLIKTA LİDER GÖZ

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre dünya genelinde seyahat edenlerin yüzde 30’u sağlık amacıyla geziyor. Pazarın büyüklüğü şu anda 500 milyar dolarken bu rakamın 2023 yılında 1 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyor. Dünya genelinde sağlık turisti alan ülkeler arasında Asya ülkeleri başı çekiyor. Türkiye ise hasta sayısı bakımından dünyada 5. sırada yer alırken, Türkiye’nin nitelikli harcama yapılan sağlık turizmindeki hedefi 2023’e kadar 20 milyar dolar. Avrupa ülkelerine göre yüzde 60 fiyat avantajı sağlayan Türkiye’ye en çok göz tedavisi için geliniyor. Ortadoğulu turistlerin tercihi saç ekimi oluyor. Bu alanda her yıl 100 bin kişi Türkiye’ye geliyor.

BARSELONA GİBİ OLMAYALIM

Bütün dünyada yeni trend, “Daha az turist ile daha çok gelir” şeklinde özetleniyor. Çünkü sadece turist sayısını artırmaya yönelik politikalar farklı sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Buna somut bir örneği Barselona oluşturuyor. Geçtiğimiz yıl nüfusunun neredeyse 8 katı kadar ziyaretçi ağırlayan İspanya’nın Barselona kenti dünya turizm gelirlerinde İstanbul’dan daha az paya sahip bulunuyor. Nitelikli turizmin önemini gösterecek bir örnek geçtiğimiz yıl Barselona’da yaşandı. Zira 9 milyon ziyaretçi ile 7 milyar dolarlık bir kazanç elde eden Barselona halkı, “artık turist istemiyoruz” diye bir yürüyüş gerçekleştirdi.