Buna göre basit turizm işletme belgesi almak ya da belgesini yenilemek isteyen işletmeler, artık müzik telifi lisansı almadan bu belgelerini yenileyemeyecek.
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Türkiye’de henüz tam olarak yerleşmeyen telif hakkı bilinci nedeniyle kültür ve sanat eseri sahipleri, her yıl milyonlarca liralık gelir kaybı yaşıyor. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükmünce her bir sanat eseri için telif hakkı bulunmasına rağmen çoğu zaman eser sahipleri telif haklarını korumak için hukukun gücünü arkasına almak zorunda kalıyor. Sürekli yasa zoruyla bu hak kaybına karşı mücadele vermek zorunda kalarak yıpranan sektör mensuplarının mücadelesini kolaylaştıracak bir adım, Kültür ve Turizm Bakanlığınca atıldı.
YENİLEMEK İÇİN DE ŞART
Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği’nden (MSG) alınan bilgilere göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı geçtiğimiz hafta yayınlanan bir genelge ile müzik alanındaki teliflerin korunması için adım attı. Resmi Gazete’de yayımlanması beklenen genelgede, basit turizm konaklama belgesi almak isteyen işletmelerin öncelikle müzik alanındaki meslek birliklerinden telif lisansı alması gerekiyor. İşletmelerinde çalacakları müzikler için telif lisansı almayan işletmelere söz konusu belge verilmeyecek. Aynı zamanda belgesini yenilemek isteyen işletmelerde de bu lisansı alma zorunluluğu aranacak.
YURT DIŞI TELİFİ
Kültür ve sanat eseri sahipleri, somut ürün üreten işletmeler gibi ürünlerini satıp karşılığını alamıyor. Çoğu zaman ürettikleri ürünler farklı mecralarda kullanılsa dahi bunun karşılığını elde edemiyor. Bunun mücadelesini veren sektör mensupları, eserlerinin kullanımı için yalnızca yurt içinden telif almıyor. Eserler yurt dışında da kullanıldığında bunların telifini almak için çalışmalar yapılıyor. MSG tarafından verilen bilgilere göre Türkiye, geçtiğimiz yıl sadece müzik alanında 3 milyon Euro İspanya’ya, 1.5 milyon Euro da Almanya’ya telif ihracatı gerçekleştirdi.
GÜNEY AMERİKA YOLDA
Türkiye’de özellikle müzik telifi konusunda önemli çalışmalar yapılıyor. Müzik telifi için yurt içinde hakların korunmasına devam edilirken, yurt dışında da bu çalışmalar gerçekleştiriliyor. Türk müzikleri özellikle Almanya, Hollanda, Danimarka gibi Türk nüfusun yoğun yaşadığı bölgelerde dinleniyor. Müzik telif ihracatı konusunda önemli bir kaynağı da Türk dizileri oluşturuyor. Yine MSG tarafından aktarılan bilgilere göre, müzik telif ihracatında Güney Amerika ülkeleri hedef ülkeler arasında bulunuyor.
DİJİTAL MECRALAR
Kültür ve sanat endüstrisinin telif dahil farklı sorunları, İstanbul Ticaret Odası tarafından düzenlenen sektör toplantısında ele alındı. Toplantıya sektör mensupları, meslek birlikleri ve İstanbul Ticaret Odası Bilgi, İletişim Medya Meslek Komitesi meclis üyeleri katıldı. Toplantıda, Türkiye’de kültür sanatın bir endüstri olarak değerlendirilmesi ve buna yönelik çalışmalar yapılması gerektiği ifade edildi. Sektörün telif konusundaki ana mecrasının artık dijital yayın birimleri olduğu dile getirildi.
ELİMDEN GELENİ YAPMAK İSTİYORUM
Toplantıda konuşan İTO Bilgi, İletişim ve Medya Komitesi Başkanı Saadettin Saran, üyeler için elinden geleni yapacaklarını söyledi. Saran, “Halledeceğimiz çok fazla konu var, ancak kısım kısım ele almamız gerekiyor. Telif haklarının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. İstanbul Ticaret Odası olarak sektör sorunlarının arkasında olacağız” dedi.
KÜLTÜR HARCAMALARI ARTTI
Toplantının oturum başkanlığını, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün yürüttü. Üstün, açılış konuşmasında; “Son yayınlanan TÜİK verilerine göre, kültür harcamaları 2021 yılında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 32 artarak 80 milyar TL’yi bulurken, kültürel mal ihracatı ise bir önceki yıla göre yüzde 110 artarak 87 milyar TL’ye ulaştı. 2021 yılında bütçesi 6 milyar TL olan Kültür ve Turizm Bakanlığımızın bütçe dağılımında ise en yüksek ikinci payı sanat ve kültür ekonomisinin aldığını görüyoruz. Önümüzdeki yıllar içerisinde eğlence ve medya sektörlerine yönelik yapılan tahminler gösteriyor ki, 2026 yılına kadar sektörün küresel geliri yaklaşık 3 trilyon doları bulacak” dedi.