Küresel ölçekte yaşanan ve Türkiye’yi de etkileyen koronavirüs salgınının hasarlarını gidermek adına hükümet bir dizi destek paketi açıkladı. Virüsün ekonomik açıdan en çok etkilediği sektörlerin başında 16 Mart’ta kapanan restoran ve kafeler yer aldı. Normalleşme takviminin açıklanması ile birlikte tekrar açılan restoran ve kafeler, ekonomik açıklarını gidermek için çaba sarfediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı da bu açıkların bir nebze olsun kapatılabilmesi için turizm işletme belgesi olan restoranlara 1 milyon liradan 20 milyon liraya kadar kredi imkanı tanıdı.
6 AY ÖDEMESİZ
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgeli restoranlar ve kafeler için Ziraat Bankası işbirliğiyle bir kredi çalışması başlatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli olarak faaliyet gösteren restoran ve kafeterya işletmeleri için Hazine Destekli Kefalet Sistemi çerçevesinde Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatlı Destek Kredisi’ni vermeye başladı. 22 Haziran’dan itibaren başvuruları başlayan krediden 1 milyon liradan 20 milyon liraya kadar 36 ay vadeli, yüzde 7.5 faizle 6 aya kadar ödemesiz yararlanılabiliyor.
1000’E YAKIN İŞLETME BELGELİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre 2019 yılında turizm belgeli işletme yeme-içme tesis sayısı yaklaşık olarak bin. Belge almış 530 lokanta, 5 kafeterya, 293 özel tesis, 68 günübirlik tesis, 27 yüzer tesis, 14 mola noktası ve gastronomi alanında da 10 işletme bulunuyor. Turizm belgesi alacak lokantalar, birinci ve ikinci sınıf olarak sınıflandırılıyor. Lokantaların sınıflandırılmasında Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik dikkate alınıyor.
GÜVENLİ TURİZM SERTİFİKASI
Restoran ve kafeler için ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı da tüketicilerin pandemi sürecindeki sağlığı için büyük rol oynuyor. Daha önce oteller için başlatılan Güvenli Turizm Sertifikası’nı artık restoranlar da almaya başladı. Belge ile denetlemeden sorumlu olan RoyalCert Türkiye yetkilileri, sertifika almak için başvuran restoran sayısının 2 bine yaklaştığını açıkladı. Koronavirüs salgınına yönelik alınan tedbirlerden biri olan ‘Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı’ kapsamında otel, tatil köyü, konaklama ve yeme-içme tesisleri ayrı ayrı kriterlerle uluslararası standartlara göre denetleniyor. Güvenli Turizm Sertifikası’nı vermeye yetkili olan akreditasyon firmaları restoranlar ile ilgili raporlar düzenliyor. Bu belgeyi alan tesisler düzenli olarak denetlenecek.
BELGE GÜVEN VERİR
Restoran ve kafelerin Güvenli Turizm Sertifikasyonu’na ilgisinin artarak sürdüğünü belirten sektör temsilcileri, bu sertifikayı alan işletmelerin daha çok tercih edileceği görüşünde. Söz konusu sertifikanın sadece yurt dışından gelen turistler için değil, iç piyasadaki müşteriler için de önemli olduğu belirtiliyor.
DESTEK KAPSAMI GENİŞLETİLSİN TALEBİ
Sektör temsilcileri, Ziraat Bankası’nın turistik restoran ve işletmelere verilen düşük oranlı krediden tüm restoran ve kafelerin faydalanması gerektiğini söylüyor. Sektör temsilcileri, turizm işletme belgeli tesislerin sayısının sektörün yüzde 5’ini bile oluşturmadığına ve uygun krediden sadece bu işletmelerin yararlanmasının haksız rekabete yol açacağına dikkat çekiyor.