tatil-sepeti

HABER: CANAN BİLGİN

Yöresel tatlar, çarşı ve pazarlarda sunulan gıdalar, esnaf lokantalarında hazırlanan menüler turist çekiyor. Yerel halkın sokak yiyeceklerinin lezzetini ve aromasını deneyimlemek, uzak diyarlara yapılan bir seyahatin en keyif veren ikramları olarak değerlendiriliyor. Caddelerde yemek yeme kültürü sadece turistlerin değil, uluslararası çapta ün yapmış gurmelerin de ilgi odağı. Avrupa’nın büyük tirajlı gazeteleri, bu nedenle gurmelerin beğenebileceği sokak lezzetlerine geniş yer ayırıyorlar.

Dünya çapındaki lezzet duraklarını inceleyen İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Telegraph, dışarıda yemek yeme kültürünün sıcak ülkelerde daha yaygın olduğuna dikkat çekti. Gazetede, “Bu yüzden pek çok turun Vietnam ve Hindistan’ın kaldırım kafelerine ve küçük dükkanlarına, İstanbul ve Marakeş’in çarşı, pazarlarına, Ekvador, Meksika ve Küba’nın yol üzerindeki lokantalarına yönelmesi hiç sürpriz değil” yorumu yapıldı.

İSTANBULLULAR’IN TUTKUSU

The Telegraph’ın ‘sokak yemeği temalı en seçkin 10 tatil’ haberinde İstanbul da listede yer aldı. Haberde, “İstanbullular’ın yemek pişirme ve dışarıda yemek yeme tutkusu var” denilerek, şehrin sunduğu yöresel lezzetler anlatıldı. İstanbul’un pazar ve caddelerinin bu tatların sunulduğu tezgahlara ve küçük dükkanlara ev sahipliği yaptığı belirtilerek, buralarda yapılan sıcak soğuk yemeklere, mezelere, lezzetli kebaplara, yavaş pişen güveçlere, yağ ve limon sıkılarak hazırlanan ızgara balıklara dikkat çekildi.
The Telegraph, İstanbul lokantalarında kullanılan baharatlara da değindi. Osmanlı ve Akdeniz lezzetlerinin sunulduğu mutfaklarda pul biber, sumak ve kuru kekik gibi baharatların tercih edildiği dile getirildi.

MEKSİKA’DA TADI VAR

Gazetenin lezzet durağı olarak işaret ettiği adreslerden bir diğeri de Meksika oldu. The Telegraph’a göre, kırmızı biber, domates, mısır ve çikolata gibi Meksika’ya özgü yiyecekler tüm dünya mutfaklarına doğru yol alabilir ama onlar anavatanlarının mütevazı sokak yiyeceklerinde halen kilit unsur olmaya devam ediyor. Mısır unlu ve kıymalı bazlamalar, mısır unu, kıyma ve biberle yapılan yemekler, haşlanmış mısırlar ve soslar Meksika’nın cazip tatlarından...

TAMİL NADU REVAÇTA

Hindistan’ın Tamil Nadu eyaletine bağlı kasabalar da lezzet tutkunlarına önerilen mekanlar arasında. Baharatlanmış patates, soğan ve sebze karışımının krep içinde servis edildiği ‘masala dosa’dan, yeşil mercimek ve pirinç ile hazırlanan kahvaltılık kek ‘idli’ye kadar Tamil Nadu kökenli bu Güney Hint yemekleri, bütün Hindistan’da en beğenilen sokak yemekleri haline geldi.

Yine taze sebzelerden baharatlı mezeler, buharda patates ve karnabahar, süt, kakule ve zencefille demlenmiş çayın yanısıra köri ve tatlıların yöresel sunumları, Hindistan’a yapılan bir yolculukta alınacak en büyük keyiflerden biri.

Latin Amerika’nın mutfak destinasyonu Ekvador ise Peru’ya rakip olarak ortaya çıkıyor. Başkent Quito’da yöresel tatlar ilgi görüyor.

MÜKEMMEL DESTİNASYON

Güney Asya ülkesi Burma da sokak gıda turizmi için mükemmel bir destinasyon. Balık, et suyu ve pirinç ile yapılan ‘mohinga’, hindistan cevizi sütü ve tavuk ile yapılan ‘onnokauswe’ ve şehriye çorbası yerel tatlar arasında. Baharat pazarlarındaki greyfurt salatası, patlıcan, kabak ve Hint safranlı köriler de dikkatleri çekiyor.

Vietnam ise bölgesel çeşitleriyle sokak lezzetinin merkezi konumunda. Kuzeyden güneye mükemmel bir mutfak yolculuğu sunan Vietnam’da, Hanoi’nin büyüleyici eski mahallesinin kaldırımları, şehriye çorbası içen insanlarla dolu.

KÜBA’DA RESTORANLAR HIZLA YAYILIYOR

Küba’ya bir gıda turu düzenleme fikri ilk etapta biraz tuhaf görünebilir ama ülkede son dönemde bazı sınırlamaların kalkmasıyla birlikte özel girişimler de ticarette ve ekonomide söz sahibi olmaya başladı. Sokak tezgahları ve yerli halk tarafından işletilen paladar restoranlar hızla yayıldı. Yerli malzemelerle yapılan lezzetli ve besleyici klasik Küba yemeklerinin tadına bu duraklarda bakmak mümkün.

GİRİT PAZARLARI

Yunanistan’ın en büyük adası Girit’in dağ köylerinde ve limanlarındaki haftalık pazarlarda iştah verici ve taze ürünler tezgahlarda sergileniyor. Balık, limon, zeytin, bal, esnaf peynirleri, zeytinyağı ve barbekülerden yükselen mavi duman bulutları pazarları kaplıyor. Susamlı ekmek, hamur işleri, beyaz peynir ve ıspanaklı börekler de yöreye özgü tatlar arasında yerini alıyor.

GIDA CENNETİ FAS

Fas’ın Marakeş şehrindeki Djemaa el-Fna Meydanı’nda yer alan gece pazarları, iştahla çorpa içilip kebap yenilen bir gıda cenneti. Meydan aynı zamanda büyük bir açıkhava restoranı görünümü veriyor. Fas’ın üçüncü büyük şehri olan Fes de, lezzet tutkunlarının öncelikle tercihlerinden… Fes’in antik şehri Medina’nın etrafını saran labirent şeklindeki dar sokaklarında, yerel tatların izlerini sunan yiyecek tezgahları sıralanıyor.

11 Mayıs 2016 Çarşamba

Etiketler : Gündem