Türkiye’nin unicorn hedefi, 2018’de açıklanan ‘2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’ ile 2023’e kadar 1 milyar dolar ve üzeri değerlemeye ulaşan en az 10 şirket çıkarmak.
Uluslararası alanda ‘unicorn’ olarak adlandırılan bu girişimlere, strateji belgesinde ‘Turcorn’ ismi verildi.
Hedef tespitinin ardından ilk Turcorn, Peak Games oldu. ABD’li Zynga’nın, Türk oyun şirketi Peak Games’i 2020’de
1.8 milyar dolara satın alması, şirketi ‘unicornlar ligi’ne taşıdı. Ayrıca mobil oyun sektörünün devlerinden Peak Games, Türkiye tarihinin en değerli şirketleri arasına girdi.
Teknoloji şirketi Getir, geçen yıl aldığı yatırımlarla 1 milyar dolarlık değerlemeyi aşarak, Türkiye’nin ikinci Turcorn’u oldu. 3 turda toplam 983 milyon dolar yatırım alan girişim, 9 ülkede hizmet vermeye başladı.
Türkiye’nin bir sonraki unicorn’u yine oyun sektöründen, Dream Games oldu. Geçen yıl iki turda toplam 205 milyon dolar yatırım alan oyun girişimi, Türkiye’de şu ana kadar en kısa sürede unicorn ligine çıkan girişim oldu.
TÜRKİYE’NİN İLK ‘DECACORN’U
Çevrimiçi alışveriş platformu Hepsiburada, başta teknoloji olmak üzere Google, Apple gibi dünyanın en büyük şirketlerinin hisse senetlerinin işlem gördüğü ABD’deki Nasdaq borsasında halka arz edildi. Şirketin halka arz hisse fiyatı yaklaşık 12 dolar ve buna göre açılış piyasa değerlemesi yaklaşık 4 milyar dolar düzeyinde oldu.
Bir diğer çevrimiçi alışveriş platformu Trendyol da geçen yıl ağustosta aldığı 1.5 milyar dolarlık yeni yatırımla değerlemesini 16.5 milyar dolara çıkardı. Böylelikle şirket, değeri 10 milyar doları geçen girişimler için kullanılan ‘decacorn’ tanımına sahip ilk Türk teknoloji şirketi oldu.
Türkiye’nin 6. unicorn’u olan Insider, ürettiği teknolojiyi 28 ülkeye ihraç ediyor. Asya, Avrupa, Avustralya ve Güney Amerika’da hızlı büyüyen şirket, aynı ivmeyi ABD pazarına da taşımayı hedefliyor.
‘Startups.watch 2021 Yılı Değerlendirmesi’ne göre Türkiye, geçen yıl ilk kez 1 milyar doların üzerinde yatırım alanların bulunduğu ‘süper lig’e adını yazdırdı.