tatil-sepeti

Turcorn sayılarını artırmak için yeni bir program geliyor. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) ‘Fark Et’ temasıyla bu yıl dördüncüsünü düzenlediği Vizyoner’21 programının açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yatırım yapmak isteyenin finansmana erişimini kolaylaştıracak bir ekonomik iklimi hâkim kılacaklarını vurguladı. Bakan Varank, “Türkiye ekonomisini nasıl 3.5 kat büyüttüysek, küresel piyasadaki fırsatları gözeterek yepyeni bir büyüme hikayesini de hep birlikte başaracağız. Bunun için de reçetemiz belli; Milli Teknoloji Hamlesi” diye konuştu.

Startup’lara, filiz teknoloji firmalarına yapılan girişim sermayesi yatırımlarında bu yıl 10 kattan fazla artış gerçekleştiğini belirten Varank, “2023’te hedeflediğimiz rakamlara çoktan ulaşmış olduk. Bugün 1 milyar dolardan fazla değerlemeye ulaşan tam 5 Turcorn’umuz var” dedi.

ULUSAL STRATEJİ

Varank, bu potansiyeli daha fazla açığa çıkarmak için Bakanlık olarak kapsamlı bir yol haritası hazırladıklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Teknoloji tabanlı girişimciliğe has bir Ulusal Strateji’yi birkaç hafta içinde ilan edeceğiz. Ekosistemle birlikte hazırladığımız bu strateji, girişimciliğe yeni bir ivme kazandıracak iddialı hedefler ve eylemler içeriyor. Türkiye’nin yeni unicorn’lar çıkarmasını hızlandıracak, ileri aşama girişimler için tasarladığımız Turcorn 100 Programını, stratejimiz ile birlikte devreye alacağız.”

GİRİŞİM SERMAYESİ FONLARI

İş insanlarına girişim sermayesi fonlarının büyütülmesi çağrısında bulunan Varank, “Bugün Lüksemburg, Londra, Birleşik Arap Emirlikleri’nden fonlar gelip, Türkiye’deki girişimlere yatırım yapıyorlar. Türkiye’deki bu girişimler büyüdüğünde parayı o fonlar kazanıyor. Neden Türkiye’deki geleneksel iş insanlarımız bu alanlara daha fazla yatırım yapıp beraber kazanmayı tercih etmiyor? Biz gerçekten bunun acısını yaşıyoruz. Girişim sermayesi fonları, yeni finansman modellerinin belki de en başarılılarından biri. Özel sektörümüzün de geleneksel yatırımcılarımızın da artık bu alanı fark etmesi gerekiyor.”

ŞAMPİYON GİRİŞİMCİLER

MÜSİAD Vizyoner’21 kapsamında üç kategoride düzenlenen Girişimcilik Yarışması’nın kazananları da ödüllerine kavuştu. ‘Özgün Ürün’ kategorisinin şampiyonu Bilişim Vadisi’nden Saha Robotik (Murat Ayrancı) olurken, ‘Sınır Tanımayan Ürün’ kategorisinde Teknopark İstanbul’dan Çekirdek Ar-Ge (Emin Yücel), ‘En Çevreci Ürün’de TÜBİTAK Marmara Teknokent’ten (MARTEK) Biriktir projesi (Yağmur Gömürlü) birinciliğe layık görüldü.

YEŞİL TEKNOLOJİ PATENTLERİ İÇİN HAREKETE GEÇMELİYİZ

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye’nin yeşil teknoloji patentlerinde harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Avdagiç, “Yeşil dönüşümü ek maliyet gibi değil, rekabetçilik kaybını önleyecek bir sermaye olarak görmek gerekir. Çünkü Yeşil Mutabakat’ın ve ayrılmaz parçası olan dijital dönüşüme yapacağımız yatırımın getireceği fırsat ve rekabetçilik kazancımız çok daha büyük olacak. Karbonsuzlaşmayı Türkiye için bir fırsata çevirebiliriz. Yeşil Mutabakat’a uyan firmalar, mal satmak için yeni kanallar açma imkanı yakalayacak” diye konuştu.

Şekib Avdagiç, Türkiye’nin, yeni teknolojilerle ekonomi ve sanayi alanında bağımsızlığın temellerini atabileceğini belirterek, “Sıçrama yapacağımız alan teknolojik sıçramadır, yenilikçi fikirlerdir. Artırılmış gerçeklik (virtual reality-VR/augmented reality-AR) pazarının 2024’e kadar 300 milyar dolar büyüklüğe ulaşması bekleniyor. VR dünyasına girmek için bir gün varsa o da bugün. VR ve AR dünyasına sağlayacağımız büyük ya da küçük her bir katkı, Türkiye’yi dönüştürmeye yarayacak” diye konuştu.

27 Aralık 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem