Salı, 05 Kasım, 2024
İTO Yan Sanayi Borsası’nın düzenlediği tedarikçi günlerine, milli tren üreticisi TÜRASAŞ ile elektrifikasyon ve otomasyon çözümleri sunan İsviçre merkezli ABB firmaları konuk oldu. İki firma, B2B masalarında yan sanayici KOBİ’lerle bir araya geldi.
HABER: OSMAN KUVVET
İstanbul Ticaret Odası Yan Sanayi Borsası’nın (YSB) düzenlediği ‘tedarikçi günleri’nde, iki köklü firma daha İstanbul’daki yan sanayici firmalarla görüştü.
Etkinlikte, önce Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi A.Ş. (TÜRASAŞ) yetkilisi tarafından firma çalışmalarının anlatıldığı bir sunum yapıldı.
Daha sonra 32 şirket, TÜRASAŞ ile işbirliği imkanları için aynı masaya oturdu.
Türkiye’nin raylı sistem teknolojilerinde öncü kuruluşu TÜRASAŞ, milli tren üretimindeki atılımlarıyla dikkat çekiyor. 2020 yılında kurulan; Sakarya, Eskişehir ve Sivas’taki üretim tesislerinde faaliyet gösteren TÜRASAŞ, Türkiye’nin bu alandaki dışa bağımlılığını azaltmayı ve yerli üretimi artırmayı hedefliyor.
ÜRETİM VE İSTİHDAM
Toplam 1 milyon metrekare alan üzerinde kurulu tesislerinde faaliyetlerini sürdüren TÜRASAŞ, yıllık 240 adet yük vagonu, 70 adet dizel lokomotif, 30 adet elektrikli lokomotif üretim kapasitesine sahip. Ayrıca, mevcut demiryolu araçlarının bakım ve onarımları da gerçekleştiriliyor.
Firma, 4 binin üzerinde istihdam sağlıyor.
ELEKTRİKLİ TREN
TÜRASAŞ’ın en dikkat çeken projelerinden biri de Milli Elektrikli Tren Seti, yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranına sahip.
Bu trenler, saatte 160 km hıza kadar ulaşabiliyor ve her bir set, 324 yolcu kapasitesine sahip. İlk prototipi 2020 yılında üretilen tren, 2022 yılında testlerini başarıyla tamamlayarak raylara indi. Milli Elektrikli Tren’in devreye alınmasıyla demiryolu ulaşımında yıllık 100 milyon TL’ye kadar tasarruf hedefleniyor.
AR-GE YATIRIMI
TÜRASAŞ, Ar-Ge faaliyetlerine önemli miktarda yatırım yaparak yerli teknoloji geliştirmeye de önem veriyor.
Elektrikli tren seti dışında elektrikli lokomotif, dizel lokomotif ve metro/tramvay araçları gibi raylı sistem çözümleri de şirketin ürün portföyünde yer alıyor.
TÜRASAŞ, yerli projelerin yanı sıra küresel pazarlarda da kendini gösteriyor. TÜRASAŞ, şu ana kadar 20’den fazla ülkeye ihraç edilen demiryolu araçlarıyla Türkiye’nin dış ticaret açığını kapatma yönünde de önemli katkı sağlıyor.
İsviçre merkezli ABB Türk KOBİ’leri tercih ediyor
İsviçre merkezli ABB Group’un, Türkiye’de üretim yapan firması ABB Elektrik de ‘ABB Tedarikçi Günleri’nde Türk firmalarıyla B2B görüşmesi gerçekleştirdi.
Şirket; bakır ve alaşımları, sac şekillendirme ve plastik enjeksiyon üreticisi 15 yan sanayici firmayla işbirliği için masaya oturdu.
İsveç ve İsviçre ortaklı olarak 1893 yılında Zürih’te kurulan, enerji ve otomasyon teknolojisi alanlarında faaliyet gösteren ABB Grubu, Türkiye’nin en önemli elektrifikasyon projelerinde ve sanayi tesislerinde yer alıyor.
ABB Türkiye; İstanbul, Kocaeli, Ankara, İzmir, Bursa ve Adana’da bulunan üretim tesisleri ve ofis alanında yaklaşık 600 çalışanı ile 70’ten fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.
Birçok ülkenin 1965 yılından beri ABB Türkiye’den tedarik ettiği binlerce ürün; yüksek performans, güvenilir ve kesintisiz enerji sağlıyor. 100’den fazla ülkede 105 bin çalışanı bulunan ABB Group’un 2023 cirosu 32.2 milyar dolara ulaştı.
16 Ekim 2024 Çarşamba
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı