Pazar, 24 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
İstanbul’da yolu düşmeyenin belki varlığından haberdar olmadığı ama Türkiye’nin diğer bir ucunda olsa bile işi düşenin çok yakından tanıdığı bir hastane var. Türkiye’nin dört bir yanından hayvanat bahçelerinden, barınaklardan, ormanlardan, doğal yaşam ortamlarından getirilen her tür hayvanı tedavi eden bu kurumun adı İstanbul Üniversitesi (İ.Ü.) Veterinerlik Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi. Hastane, 7 gün 24 saat uzman hekim kadrosuyla, tam teşekküllü klinikleri ile ameliyat dahil, günlük poliklinik hizmetleri de vererek, birçok ilke imza atıyor.
İLK KLONLAMA
Hastanenin ilklerinden biri, 2002 yılında Türkiye’de ilk canlı klon kuzularının doğması oldu. Prof. Sema Birler’in yürüttüğü DPT projesinden sonra 2010’da bir ilke daha imza attılar. Türkiye’de ilk kez, Doç. Dr. Sezen Arat’ın yürüttüğü TÜRKHAYGEN-1 projesi kapsamında yerli inek ırklarından boz ırktan ilk canlı klon sığır elde edildi. Klon sığırdan doğal çiftleşme ile üreyen yavruların hepsinin doğumunu Doğum ve Jinekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı, Hastane Başhekimi ve Klinik Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ragıp Kılıçarslan sezaryen yaparak gerçekleştirdi.
Prof. Dr.Kılıçarslan, “Yabani, evcil, çiftlik, egzotik her türlü hayvanın tedavisini ve ameliyatını yapıyoruz. Türkiye’nin ilk ve tek evcil hayvan kan bankası hastanemizde faaliyet gösteriyor. Büyük bir uygulama çiftliğine sahibiz. Tedavisi yapılan yabani hayvanları doğaya geri bırakıyoruz. Çiftlik hayvanları için çiftliklerde ücretsiz teşhis ve tedavi hizmeti sunuyoruz” bilgisini verdi.
7/24 HEKİM VAR
7 gün 24 saat kesintisiz hizmet sunan İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, güler yüzlü hizmeti ile ön plana çıkıyor. İstanbul Avcılar’da 29 bin metrekare kapalı, 44 bin metrekare açık alanda faaliyet gösteren fakültede eğitim gören öğrenciler, ilk yıllarında hastanenin kliniklerinde teşhis, tedavi ve uygulamanın içinde çalışmaya başlıyorlar.Başhekim Prof. Dr. Kılıçarslan, “Yumurtlayamayan tavuktan, doğuramayan file kadar her hayvanın getirildiği yerdir burası. İnsanlar için olan branşların hepsi bizim hastanemizde de mevcut. Fakülte 5 bölüm, 17 anabilim dalı ve 100’e yakın öğretim üyesi ile eğitim, öğretim ve araştırma hizmeti veriyor. Doğum ve jinekolojide 2, cerrahide 5 ameliyathanemiz var. Tomografi cihazlarımız, fizyoterapi ünitemiz de mevcut. Yerli VEDEK ve yabancı EAEVE adlı denetleme kuruluşlarınca eğitim ve öğretim sistemi denetlenen fakültemiz her iki kuruluştarafından da akredite edildi” diye konuştu.
YERLİ ÜRETİM
Hastane, Türkiye’nin ithal etmek zorunda kaldığı protein kaynaklı bazı ilaç hammaddelerinin üretimi için trans genetik çalışmaları yapıyor. Prof. Kılıçarslan, “2023 hedefleri içinde yer alan bu çalışma tamamlandığında, büyük bir ekonomik değer oluşacak ve ithalata giden para Türkiye’de kalacak” dedi.
DÜNYADA İLK KEZ BOZ SIĞIRKLONUNU ÜRETTİLER
2010 yılında Doç. Dr. Sezen Arat öncülüğünde TÜRKHAYGEN-1 Projesi kapsamında Türkiye’de nesli tükenmekte olan yerli inek ırklarından ‘boz’ ırk klonlanarak Türkiye’deki ilk canlı klon sığır İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde elde edildi. Klon sığırdan doğal yollarla üreyen yavru sığırlar 4 yaşını bitirmek üzere. Böylece yerli sığırların genetik özellikleri korunarak neslin devam etmesi mümkün olacak.
16 Kasım 2015 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi