Cuma, 29 Kasım, 2024
HABER: MÜGE BİBER
Tarihi yarımadada her cadde sanki bir başka yüzyıla aittir. Koşuşturmacanın bitmediği bu yerlerden biri de Mercan’daki Fincancılar Sokak’tır. Bu sokakta yer alan tarihi hanların ortak özelliği 19. yüzyılda yapılmış olmaları ve günümüzde bir iki katı hariç boşluğa ve yalnızlığa terkedilmiş olmalarıdır. Bu hanlardan biri de Yusufyan Han.
Yusufyan Han, Eminönü’nde hanların çok yoğun olarak bulunduğu Mercan Mahallesi’nde Fincancılar Sokak No: 3’te yer alıyor. Aynı sokakta 19. yüzyıla ait iki han daha bulunuyor. Han 19. yüzyılda Yusufyan Efendi tarafından yaptırılmış fakat yapım tarihi tam olarak bilinmiyor. 1868 basımı ticaret yıllıklarında isminin geçiyor olması hanın bu tarihten önce yapıldığını gösteriyor. Yusufyan Efendi ölürken hanın yarısını oğullarına, diğer yarısını da Kalfayan Yetim Hastanesi Vakfı’na bırakıyor.
BATI MİMARİSİ
Yusufyan Han, irtifa farkına ve yolun çizgisine uyum göstermek için bulunan mimari çözümler açısından ilginçtir. Ayrıca, kısmen klasik Osmanlı hanlarının özelliklerini göstermekle beraber yapımında zamanının modern, Avrupa’dan ithal edilmiş teknikleri ve mimari üsluplarından da faydalanılmış.
TEKSTİL AĞIRLIKLI
Han ilk kurulduğu yıllarda deri tüccarlarının faaliyet alanıydı. Zemin katta özellikle kumaş ticaretinde uzmanlaşmış olan Maison Anglaise adlı bir mağaza, manifaturacı, halıcı, komisyoncu ve hanın sahibi Yusufyan Han’ın yönetim bürosu bulunuyordu. Diğer katlarda ise beş tüccar ve matbaacı vardı. Kayıtlarda yer alan bilgilere göre, 1940’lı yıllardan itibaren ağırlıkla tekstil işiyle uğraşanlar ve manifaturacılar bu mekanda toplanmaya başlandı.
DEPO VE PERDE
Günümüzde ise bu handa daha çok perde diken terziler bulunuyor. Sokağa açılan dokuz mağazada, toptan ve perakende perde ticareti yapılıyor. Han içindeki 85 odanın 24’ü boş, pek çoğu da depo olarak kullanılıyor.
Han, Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 13 Ocak 1973 tarih ve 6885 sayılı kararıyla korunması gerekli tarihi eser olarak tescil edildi. Yapıya en son müdahale 1954’te eklenen bir kat ilavesi olmuş.
CAM ÇATISI DİKKAT ÇEKİYOR
Yusufyan Han’ın avlusu üzerindeki cam çatı, Batı mimarisinin etkisini yansıtıyor. Bodrum hariç dört katlı olan han, eğimli bir sokak üzerinde olduğundan kat durumu uzun cephesi boyunca farklılık gösteriyor. Hanın diğer bir özelliği ise dar, uzun ve dik açılardan oluşmayan bir plana sahip olması.
19 Aralık 2016 Pazartesi
29 Kasım 2024 Cuma
29 Kasım 2024 Cuma
29 Kasım 2024 Cuma
29 Kasım 2024 Cuma
29 Kasım 2024 Cuma