Salı, 05 Kasım, 2024
MÜGE BİBER
Türkiye’de her yıl yaklaşık 600 bin kişi yuva kuruyor. Kurulan yuvalar sadece evlenen çifti değil, aynı zamanda ekonomiyi de mutlu ediyor. Düğün sektörü yaklaşık 150 milyar TL’lik büyüklüğe ve 500 bin kişilik istihdam kapasitesine sahip. Koronavirüs pandemisi dünyada olduğu gibi Türkiye’de de toplantı, konferans ve düğün gibi büyük organizasyonların yapılmasına engel oldu. Türkiye’nin normalleşme takviminin açıklanması ile birlikte ara verilen nikah işlemleri 15 Haziran’da yapılmaya başlandı. Evlenen çiftlerin hayali olan düğünler ise 1 Temmuz tarihinden itibaren yapılabilecek.
TAKSİT BEKLENTİSİ
Kuyumcular için kademeli normalleşme ve düğün sezonunun başlayacak olması, son üç aylık kayıplarını telafi etmeleri ve stoklarını eritmeleri için önemli bir fırsat. Kuyumcular, daha önce mobilya ve turizm sektörü için öngörülen uzun vadeli taksit imkanının, kendilerine de tanınmasını istiyor. Taksit imkanı sunulmasının, düğün hazırlığı yapan, ancak yüksek fiyatlar nedeniyle altın takı ve mücevher almakta zorlanan vatandaşlar için de önemli bir kolaylık sağlayacağı düşünülüyor.
MOBİLYAYA DÜĞÜN CİLASI
Evlilik sezonuyla birlikte mobilya markalarının indirim kampanyaları ve taksit sürelerinin uzaması da mobilya satışlarını olumlu etkiledi. Mobilya alışverişlerinde bir evin kurulmasında gerekli olan koltuk takımları, yemek odası takımları ve tamamlayıcı duvar ünitesi ürün grupları ile yatak odası takımları, bu dönemde ilk sırada geliyor. Sektör temsilcileri satışların geçtiğimiz aya göre yüzde 40-50 arttığını ifade ediyor. Evliliklerde ortalama 15-20 bin liradan başlayan mobilya alışverişleri, ürünün malzemesine, kalitesine, modeline ve markasına göre 60 bin liraya kadar yükselebiliyor.
MASKE AKSESUAR OLDU
Düğün denince akla ilk gelenlerden biri de gelin ve damatlık oluyor. Düğün masraflarının yüzde 10’unu kapsayan gelin eşyaları sadece gelinlikle sınırlı kalmıyor. Günümüzde birçok gencin tercih ettiği evden çıkış elbisesi, after party elbisesi, ayakkabı, kına elbisesi, aksesuar olarak takılan taçlar da bu orana dahil. Bu da hazır giyim ve tekstil sektörünün canlanmasını sağladı. Pandemi dönemi azalarak da olsa devam ettiği için yeni gelinlik modellerine bir de maske eklendi. Gelinler artık gelinliklerine uyumlu maskeleri tercih ediyor.
TEMMUZ HAREKETLİLİĞİ
Alışverişin kalbinin attığı Eminönü Mahmutpaşa’daki esnaf, eski yoğun günlerine henüz kavuşamadıklarını söyledi. Esnaf, düğünlere izin verilmesi ile hareketlenme yaşandığını belirterek, 1 Temmuz sonrasından umutlu olduklarını dile getirdi. Stok problemi yaşamadıklarını vurgulayan Mahmutpaşa esnafı, tüketicilerin kapalı yerlerde risk alarak alışveriş yapmak yerine açık havada bulunan dükkanları tercih etmesini öneriyor.
HİNTLİLER İLK DÜĞÜNÜ YAPTI GEÇEN YIL 15 MİLYON
644 bin 108 yabancı turistin ağırlandığı Antalya’da düğün sezonun başlaması ile Hint düğünleri de start aldı. Geçtiğimiz günlerde Hindistan’ın varlıklı ailelerinden bir çiftin düğünü, 200’ü aşkın davetlinin katılımıyla Antalya’da yapıldı. Hint düğünü 3 gün, 3 gece sürdü. Düğün için çok sayıda yabancı aşçı, prodüksiyon, dekor ve teknik ekip çalıştı. Düğünde, binlerce çiçek ve özel dekor malzemesi kullanıldı.
RUSLAR OTELLERE SALON SORUYOR
Düğün organizasyonu yapan şirket yetkilileri, Hint grup faaliyetlerinin önemli bir bölümünü düğünlerin oluşturduğunu belirterek, Hint düğünlerinde çok ciddi şekilde artış olacağını söyledi. Türkiye’ye gelmeyi bekleyen Rus turistler ise tatilin yanı sıra düğünlerini de burada yapmayı planlıyor.
EN AZ RİSK KIRDA
Düğünlere, vaka sayısı ve Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri doğrultusunda kontrollü ve sosyal mesafeye uygun şekilde izin verildi. Açık havada yapılacak düğünler, salgın açısından daha az risk taşıdığından önceliğin kır düğünlerine verilmesi gerektiği açıklandı.
İSTANBUL’DA NİKAH YOĞUNLUĞU
Koronavirüs nedeniyle ertelenen nikahların normalleşme süreciyle birlikte 15 Haziran’da tekrar başlaması, belediyelerin yoğunluğunu da artırdı. İstanbul’daki bazı belediyelerin nikah yoğunluğu şöyle:
Beyoğlu Belediyesi: Haziran, temmuz, ağustos ve eylül ayında evlenecek çiftler nikah için gün bulmakta zorluk çekiyor. Bu aylarda hafta sonu nikah tarihlerinin tamamı dolu. Hafta içinde başvuru yapan çiftlere belediye, nikah için 15 gün sonraya boş gün bulunuyorsa tarih veriyor.
Ümraniye Belediyesi: Pandemi sürecinde nikahlarını erteleyen çiftlere gün için öncelik veriliyor. Belediye, yeni gelen nikah taleplerini de karşılıyor. Hafta içinde yapılan nikah başvuruları için sonraki haftaya gün veriliyor. Temmuz ayında hafta sonu nikah tarihleri ise dolmuş durumda. Ağustos ayında da pazar günlerinin tamamı doldu. Ekim, kasım ve aralık ayındaki nikah günleri ise boş.
Pendik Belediyesi: Temmuz, ağustos, eylül aylarında günler dolu olduğundan çiftler nikah için tarih bulmakta zorluk yaşıyor.
Üsküdar Belediyesi: Çiftler haziran, temmuz, ağustos ve eylül ayındaki hafta sonlarının dolu olmasından dolayı nikah için gün bulamıyor. Belediye, hafta içindeki nikah günlerine ise tarih verebiliyor.
Esenyurt Belediyesi: Temmuz ayında evlenmek isteyen çiftlere gün vermeye başladı. Daha önce günde 20-30 nikah başvurusu alan belediyede, nikah ve düğünlerin serbest olacağı haberiyle birlikte başvuru sayısı günlük 100’e yaklaştı.
HAREKETLİ SEKTÖRLER
Düğün organizasyonları ile perakende ve hizmet sektörü harekete geçiyor. İşte bu sektörlerden bazıları:
* Yeme içme
* Emlak/konut
* Mobilya
* Beyaz eşya
* Ev tekstili
* Perdeciler
* Züccaciye
* Kuyumcu
* Hazır giyim
* Ayakkabı
* Güzellik salonları
* Çiçekçiler
* Düğün fotoğrafçıları
* Sanatçılar
* Araç kiralama firmaları
* Pastacılar
* Organizasyon şirketleri
* Turizm
* Oteller
* Matbaa
23 Haziran 2020 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı