Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Vergide elektronik uygulamaların yaygınlaşması, devlet için mali kayıtların takibi, firmalar için muhasebe işlemlerinin yürütülmesinde hız kazandırıyor. Maliye Bakanlığı’nın 421 ve 454 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bazı mükelleflere 1 Ocak’ta elektronik defter tutma ve e-faturaya geçme zorunluluğu getirildi. Tebliğ gereği özellikle petrol ürünleri ticareti ve akaryakıt sektöründeki firmalar ile brüt satış hasılatı 10 milyon TL ve üzeri olan mükellefler e-faturaya geçti. Bu kapsamda yer alan ve ciro açısından büyük ölçekli olan firmalar, alım ve satış işlemlerinde e-fatura kullanıyor. Böylece mali işlemlerin kaydı, muhasebe takibi ve vergilendirme açısından zaman ve kağıt tasarrufu elde ediliyor.
TEREDDÜTLER YAŞANIYOR
Uygulamada ise e-faturaya geçme yükümlülüğü bulunmayan küçük firmalar veya bireysel müşteriler konu olduğunda tereddütler yaşanabiliyor.
Gazetemize ulaşan bilgilere göre, ticaret hacmi sebebiyle e-faturaya geçmiş bazı büyük mağazalarda veya hastanelerde görevli çalışanlar, kasaya gelen bireysel müşterilere, “Biz e-fatura sistemine geçtik. Size kağıt fatura veremeyeceğiz, e-mail adresinize göndeririz” diyor. Hatta e-mail adresi olmadığını söyleyen bazı müşterilerin hiçbir kağıt çıktı (fatura) almaksızın mağazalardan çıktığını öğrendik. Benzer durumları yaşayan müşterilerin ve firmaların mağdur olmaması için konuyu uzmanlarına sorduk.
ESKİ USULDEKİ GİBİ
Bu olayları anlatıp bilgi istediğimiz İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı yetkilileri kural olarak fatura kesilmesi gerektiğini ifade ettiler. Bireysel müşteriyi fatura vermeksizin göndermenin yanlış olacağını belirten yetkililer, uygulamanın şöyle olması gerektiğini söylediler:
“E-fatura sistemine geçmiş firma, faturasını elektronik ortamda keser, fatura elektronik ortamda müşteriye ulaşır. E-fatura zorunluluğu bulunmayan bireysel müşterinin (veya küçük şirketin) faturası veya fişi ise kağıt ortamında kesilir ve kağıtla teslim edilir.En kötü ihtimal, kağıt faturayı 7 gün içinde müşterinin adresine posta ile gönderir. Bireysel müşteriler için eski koçanlı sistem halen geçerli. Firmanın, ‘Faturanızı sizin e-mail adresinize göndeririz’ demesi, firmanın fatura verme yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.”
Buna göre yeni sistemde firmaların ve tüketicinin sorumlulukları aynen devam ediyor. Zira firmanın fatura kesme, tüketicinin de fişini/faturasını isteme yükümlülüğü var. Şayet fatura sınırından düşük bir meblağ ise kasa fişi veya müşterinin tercihine göre fatura, sınırın üstünde bir meblağ ise her durumda eski usul koçanlı fatura düzenlenip kağıt nüsha olarak tüketiciye teslim edilmesi gerekiyor.
17 Ocak 2016 Pazar
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı