Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Ticaret Bakanlığı’nın ‘Tüketicinin Korunmasının Güçlendirilmesi Teknik Destek Projesi’ kapsamında, satıcı ve ürün sağlayıcılara yönelik saha ziyaretleri yapılıyor. Bu temaslardan biri de İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi. Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü (TKPGM) uzmanları, tacirler, tüketici dernekleri, e-ticaret firmalarının yetkilileri ve katalogla satış yapanlar ‘tüketici hakları’ konulu toplantıda bir araya geldi. TKPGM Daire Başkanı Dr. Yakup Güzel, Ticaret Bakanlığı’nın, Avrupa Birliği ile birlikte finanse ettiği proje dahilinde saha ziyaretleri yaptıklarını kaydetti. Dr. Güzel, “İstanbul’da buradan önceki programımız bir GSM operatörü ile oldu. Abone sözleşmeleri ve sorunlar hakkında görüştük” dedi.
KANUNLA DÜZENLENDİ
İTO Meclis Üyesi iş insanlarının da katıldığı toplantıda Ticaret Uzmanı Abdullah Fatih Çelenk, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu kapsamında esnaf ve tacirleri ilgilendiren düzenlemelere dikkat çekti. Çelenk, ayıplı mal ve fiyat etiketleri konusunda da yeni düzenlemelere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Çelenk, şu bilgiyi paylaştı: “AB müzakereleri dahilinde tüketiciyle ilgili fasıllar sebebiyle Türkiye’de de 6502 sayılı kanun çıkarıldı. Kanun ile bankacılık sözleşmelerinden ayıplı mal ve hizmetlere, elektronik ticaretten işyeri dışında yapılan satışlara kadar garanti ve satış sonrası hizmetlerden paket tur ve devre tatil gibi birçok alan düzenlendi. Esnaf ve tacirlerin bu kanun hükümlerini incelemesi, birçok problemin önlenmesine yardımcı olacak.”
SATICININ SORUMLULUĞU
Ayıplı malda para iadesi istenmesi halinde bunun derhal yapılması gerektiğini kaydeden Çelenk, “Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği’nde belirlenen azami onarım sürelerine ilişkin hükümler saklı kalmak üzere onarım veya değişim talebi, 30 iş günü içinde yerine getirilir” dedi.
Tüketicinin, onarım veya değişim haklarını, üretici veya ithalatçıya karşı da kullanabileceğini belirten Çelenk, şu bilgileri verdi:
PİYASA GÖZETİMİ
Toplantıda Ticaret Uzmanı Damla Yeşeren Arafal ise piyasa gözetimi ve denetimi uygulamalarını anlattı. Arafal, risk ihtimalinin yüksekliği sebebiyle uygulamanın özellikle ayakkabı, tekstil, deterjan ve çocuk ürünlerinde yoğun olduğuna dikkat çekti. Arafal, 4703 sayılı kanunun 11’inci maddesi gereğince güvensiz olduğu tespit edilen ürünler için şu uygulamaların yapıldığını kaydetti:
İNDİRİMLİ SATIŞTA ETİKETE DİKKAT
AYIPLI MALLARDA TÜKETİCİNİN HAKLARI
Kanundaki en önemli noktalardan birinin ayıplı mal olduğunu kaydeden Ticaret Uzmanı Abdullah Fatih Çelenk, malın ayıplı olduğunun anlaşılması halinde tüketicinin haklarını şöyle anlattı:
25 Nisan 2019 Perşembe
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı