tatil-sepeti

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında bakanlığın atacağı yeni adımlara ilişkin basın toplantısı düzenledi. KOSGEB'in 3'lü koruma paketini açıkladıklarını belirten Varank, yatırım teşvikleriyle ilgili de önemli karar aldıklarını ve kredi faiz desteği uygulamasına esneklik getirdiklerini söyledi. Yatırım teşviklerinden faydalanan firmaların, kullandıkları kredi faizinin veya kâr payının bir kısmının Bakanlık tarafından karşılandığını anımsatan Varank, “Mevcut uygulamada firmalar, bankalara yaptıkları kredi geri ödemelerinde aksama olması durumunda faiz desteğinden yararlanamıyorlardı. Aldığımız yeni kararla bu dönemde bankalara karşı yükümlülüğünü yerine getiremeyen firmalar için bu kuralı askıya alıyoruz. Firmalar, bu döneme ilişkin banka ödemelerini daha sonra gerçekleştirdiğinde de faiz veya kâr payı desteğinden aynen faydalanabilecek” dedi.

ÖZEL DESTEK VERİLECEK

Covid-19 ile mücadele kapsamında TÜBİTAK ile girişimcilerin ve bilim insanlarına ait projelerin bir an önce hayata geçmesini sağlayacak özel ve hızlı bir destek programı hazırladıkları bilgisini veren Bakan Varank, “Çağrılar, 2 Nisan’a kadar açık olacak ve maksimum bir hafta içinde değerlendirilip sonuçlandırılacak. Bu çerçevede, Covid-19'un teşhis ve tedavisinde kullanılacak ürünlere, ortam koşullarının iyileştirilmesine yönelik ekipmanlara, hastalığın önlenmesinde etkili koruyucu ürünleri geliştiren Ar-Ge projelerine, salgının doğrudan veya dolaylı sonuçlarına etki edebilecek bilişim uygulamalarına hızlıca destek vereceğiz” diye konuştu.

TÜBİTAK COVID-19 PORTALI

Yeni bir uygulama olarak geliştirilen ‘TÜBİTAK COVID-19’ portalını da devreye aldıklarını belirten Varank, portalın, bilim ve teknoloji odaklı süreçlerde ‘birlikte başarma’ anlayışıyla tasarlandığını aktardı. Varank, burada Covid-19 ile ilgili Türkiye'nin yetkinliklerine, güncel bilgilere, akademik araştırma ve makalelere yer verdiklerini vurguladı. Varank, ‘covid19.tubitak.gov.tr’ adresinden ulaşılabilecek portalda, araştırmacılara özel bir bölüm oluşturduklarını ifade ederek, “Ülkemizde bu konuda çalışan tüm araştırmacılar, bilgi, tecrübe ve veri paylaşımını bu portal üzerinden yapabilecek” dedi.

AŞI VE İLAÇ PROJELERİ

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezine (MAM) bağlı Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü’nün koordinasyonunda, aşı ve ilaç geliştirme projelerini desteklemek için Covid-19 alt platformunu oluşturduklarını anlatan Varank, şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye’de devam eden projelerden spesifik olarak bu virüse karşı dönüştürülebilecek olanları ya da yenilikçi anlayışla çok hızlı şekilde netice alabileceğimiz projeleri belirledik. Destek süreçlerini başlattık. Bu konu bizim için kritik bir öneme sahip. Bürokratik süreçleri neredeyse tamamen ortadan kaldırdık. TÜBİTAK MAM, Ege, Acıbadem, Ankara, Selçuk, Bilkent, Boğaziçi, Medipol ve İstanbul üniversiteleri ile Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nden bilim insanlarımız, Covid-19 platformu koordinasyonunda aşı ve ilaç geliştirmek için yoğun şekilde çalışıyor. Tüm bu projelerin klinik çalışmalarını Sağlık Bakanlığımıza bağlı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı destekleyecek.”

YERLİ SOLUNUM CİHAZI ÜRETİMİ

Türkiye'de hem profesyonel hem de ev tipi solunum cihazları üreten firmalar olduğunu vurgulayan Varank, şöyle konuştu: “Bu girişimlerle irtibata geçtik. Şu anda güzel bir oluşum gerçekleşti. Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar'ın da açıklamalarını izlemişsinizdir. Girişimlerle bu olaya katkı sağlamak isteyen üreticilerimizi buluşturduk. Sağlık Bakanlığımız da burada liderlik yaptı. Şu anda 1000 kadar solunum cihazı yerli üretilip hediye edilecek. Sağlık Bakanlığımız 5 bin sipariş verdi. Türkiye'de yerli olarak üretilmiş ama seri üretime geçmemiş bu cihazları hızlıca üretmek üzere yola koyulduk. İlk örnekleri kısa zamanda elde etmek istiyoruz. Bunların seri üretimiyle teslimatını inşallah Sağlık Bakanlığımıza yapacağız.”

03 Nisan 2020 Cuma

Etiketler : Gündem