Tübitak milli çözümleri yerli tedarikçiyle geliştiriyor

İstanbul Ticaret Odası Yan Sanayi Borsası’nın düzenlediği ‘Tedarikçi Günleri’, yerli ve yabancı ana sanayicilerle Türkiye’nin yan sanayi firmalarını buluşturuyor.

Giriş: 04.03.2024 - 11:17
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

 

HABER: OSMAN KUVVET

 

İstanbul Ticaret Odası Yan Sanayi Borsası’nın düzenlediği ‘Tedarikçi Günleri’, yerli ve yabancı ana sanayicilerle Türkiye’nin yan sanayi firmalarını buluşturuyor. 32 yıldır KOBİ’lerin ana yüklenici firmalara tedarikçi olmasını sağlayan etkinliğin konuğu, bu kez Tübitak Bilgem oldu.

 

Türkiye’ye özellikle savunma alanında uygulanan ambargolar, savunma sanayinin kendi ürünlerini ve alt bileşenlerini geliştirmesini zorunlu hale getirdi. Bu zorunluluk, Türkiye’yi savunma alanında ithalatçı konumdan çıkarıp, dünya ligine taşıdı. 

 

MİLLİ ÇÖZÜMLER

 

Sadece savunma alanında değil, milli uçak Kaan’dan kamu kurumlarının yazılımlarına, biyoelektronikten yapay zekaya kadar birçok alanda milli çözümler üreten TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM), 1963 yılında faaliyete başladı.

 

Türkiye’nin en yetkin Ar-Ge merkezi olma özelliğiyle Tübitak BİLGEM, bilgi güvenliği ve bilişim alanında teknolojik bağımsızlığını sağlamak için askeri ve sivil bilginin güvenliğini, bütünlüğünü, güvenli bir şekilde iletilmesini ve saklanmasını sağlayan teknolojik Ar-Ge çalışmaları yürütüyor.

 

61 FİRMA

 

Etkinliğe; alüminyum ve alaşımları, sac şekillendirme, talaşlı işleme, yüzey işlem, kalıplama, elektrik, elektronik, komponent ve montajlama, makina imalatı yapabilen firmaların yanı sıra dalma tel erozyon alüminyum üzerinde talaşlı imalat yapabilen firmalar, alüminyum üzerinde yüzey işlem yapabilen firmalar, elektronik kart dizgisi yapabilen firmalar, PCB üretimi, lazer kesim ve serigrafi baskı yapabilen firmalar katıldı.  

 

Tübitak BİLGEM yetkilileri, başvuran 186 firma arasından teknik değerlendirmeyi geçen 61 firmayla görüştü.  

 

TÜBİTAK TEKNOLOJİLERİ KAAN’DA

 

Kaan’ın ilk uçuşunda, TÜBİTAK BİLGEM’in geliştirdiği bütünleşik modüler mimariye sahip 5. nesil ana yönetim bilgisayarları, yine TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilen gerçek zamanlı işletim sistemi ile entegre ederek çalıştırıldı. Kaan’da, yaşam destek sisteminden mühimmat entegrasyonlarına, yerli imkânlarla geliştirilen teknolojilerden biri olan uçak üzeri veri aktarımı için geliştirilen aviyonik arayüzleri ve deterministik ağ altyapısı kullanıldı.