HABER: BARIŞ CABACI
Covid-19 salgını birçok sektörün faaliyetlerini zincirleme olarak etkiliyor. Uzakdoğu’da imalattaki aksamalar sebebiyle mobil cihaz, otomobil ve teknolojik aletlerde yer alan mikroçip tedariki sağlanamadı. Tedarik sorunu aylardır birçok sektörü etkilerken, maliyet artışlarını da beraberinde getirdi. 2020’nin ikinci çeyreğinde küresel otomotiv firmalarının üretimi yavaşlatmasıyla çip firmaları da aynı şekilde hareket etmiş ve stoklarını farklı sektörlere kaydırmıştı. Ancak, yılın ikinci yarısında talep artışı ve tam kapasite üretime geçilmesiyle çip açığı ortaya çıktı. İmalat kısmında devam eden sorunlar, tedarikte dengeleri bozdu.
Mikroçip pazarına Güney Kore, Tayvan ve ABD firmaları hakim. Bu pazarlarda çip üretim ve tedarik konularında sıkıntılar artınca, otomobil ve elektronik üreticileri alternatif tedarik yollarına yöneldi.
Uzmanlar ise tedarik sıkıntısının 2022 yılının sonuna kadar devam edeceği yönünde tahminlerini açıkladı.
TÜRKİYE NE YAPACAK?
Endüstride yaşanan sorunlar Türkiye’deki üretim için de risk oluşturuyor. Türkiye, Cumhuriyetin 100. yılında yerli otomobile kavuşma planları yaparken, çip krizi yüzünden bu hedefin aksamasını istemiyor.
İşte bu yüzden gözler teknolojik envanter sağlayıcısı ve fotodedektör üreticisi olan TÜBİTAK BİLGEM’e çevrildi. Çünkü, bu merkezin, savunma sanayi için ürettiği mikroçipleri ve fotodedektörleri, otomobil için de üretmesi mümkün.
TÜBİTAK BİLGEM bünyesindeki Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) Müdürü Erdal Bayram ve Yarı İletken Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı (YİTAL) Sorumlusu Dr. Aziz Ulvi Çalışkan, İstanbul Ticaret’in konu hakkındaki sorularını yanıtladı.
YERLİ ÇÖZÜM
Türkiye’de savunma sanayinin yanı sıra otomotiv sektörü için de yerli üretim çip yapılabileceğini söyleyen UEKAE Müdürü Erdal Bayram, otomotiv sektörüne mikroçip üretmek için ciddi bir cihaz parkı ve birikimine sahip olduklarını kaydetti.
TALEBE GÖRE ÜRETİYOR
İhracat için birçok ülke ile görüşüldüğünü belirten Erdal Bayram, ilk etapta Türkiye’nin savunma sanayine odaklandıklarını vurguladı. Güvenlik ve tasarım konusunda farklı çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizen Bayram, “Bizim tasarımlarımızı verme şansımız yok. Rafta hazır bekleyen ürünümüz yok, talep ve amaca göre üretim yapıyoruz” dedi.
EMSALLERİNDEN ÜSTÜN
YİTAL’in üretilen fotodedektör teknolojisinin, yurt dışındaki emsallerinden pek çok noktada daha üstün özelliklere sahip olduğunu vurgulayan YİTAL Sorumlusu Dr. Aziz Ulvi Çalışkan ise şu bilgiyi paylaştı: “Mikroçip üretiminin hazırlıkları sürüyor. Yerli otomobilimizin ‘çip krizine’ takılmaması için mikroçip üretimine hazırız, talep doğrultusunda üretime geçebiliriz. Ayrıca mikroçip üretimini sadece yerli otomobilimiz için değil, geniş pazar hacmi olan otomotiv ve diğer sektörler için de sağlamak istiyoruz. Bize henüz otomotiv sektöründen mikroçip talebi gelmedi.”
FOTODEDEKTÖRLER YİTAL’DEN
Çip üretiminde kullanılan hammaddenin yüzde 90’ını silisyum oluşturuyor. Yarı İletken Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı’nda (YİTAL) da silisyum teknolojisi ile mikroçip üretimi yapılıyor. YİTAL’de bilim insanları yeni teknolojiler üzerinde çalışıyor. Geliştirilen Sayısal CMOS (Tamamlayıcı Metal Oksit Yarı İletkeni) teknolojileri ile milli kripto algoritmalarını derleyen mikroçip üretimine 1999’da başlandığını söyleyen Dr. Aziz Ulvi Çalışkan, benzer şekilde geliştirilen 24V CMOS teknolojisi ile de askeri uygulamalar için mikroçip üretildiğinin altını çizdi. Çalışkan, şöyle konuştu: “Mevcut olan CMOS teknolojisine ilave olarak YİTAL’de geliştirilen fotodedektör teknolojisi ile İHA, helikopter ve uçaklarda kullanılan ROKETSAN’ın MAM-L, MAM-C, Cirit, L-UMTAS ve TEBER mühimmatlarında kullanılan dört dilimli fotodedektörler YİTAL’de üretiliyor.”
SU KITLIĞI ÜRETİMİ VURDU
Çip üretiminin merkezi olarak görülen Tayvan’da en büyük üretici firma TSMC’nin yetkililerinin derdi, su kıtlığı ve enerji. Mikroçip üretiminde kullanılan silisyum teknolojisinin ‘ultra berrak su’ (UPW) diye bilinen, içme suyundan bin kat daha berrak olması gerekiyor. Tayvan’da yaşanan kuraklık, sektörü olumsuz etkiliyor. Firma yetkileri, bölgede beklenen mevsim yağmurlarının yağmaması halinde ülkede su kıtlığının başlayacağına ve enerji üretiminin zorlaşacağına dikkat çekti. Sony (Playstation serisi), NVDIA, AMD ve Apple gibi birçok firmaya çip üreten TSMC’nin durumu, sektör liderlerinin de etkilenmesine sebep olacak.
SATIŞLAR REKOR KIRACAKTI
Küresel yarı iletken (çip) satışlarının tutarı 2020’de, bir önceki yıla göre yüzde 10.4 artarak 466.2 milyar dolara yükseldi. Bu artışta pandemi nedeniyle evlerine kapanan insanların elektronik cihazlara yönelmesi etkili oldu. 2020’nin ikinci yarısı ve 2021 yılında çip tedarikinde sıkıntı yaşanmasaydı yarı iletken satışlarının rekor seviye ulaşacağı tahmin ediliyordu.
YATIRIMLAR ARTIYOR
* İtalyan otomobil üreticisi Ferrari, mikroçip üreticisi STMicroelectronics’ten Benedetto Vigna’yı CEO olarak transfer etti.
* Volkswagen, kendi otomobilleri için çip yatırımları yapmaya başladı.
* Tayvanlı çip üreticisi TSMC, 3 yılda 100 milyar dolar yatırım yapmaya hazırlanıyor.
* Koreli çip üreticisi SK Hynix, 10 yılda 106 milyar dolar yatırım yapacak.
* Samsung, 2030’a kadar çip üretimine 116 milyar dolar yatırım yapacak.
* AB ülkeleri yakın zamanda çip üretimine 100 milyar Euro yatırım yapacak.
* En büyük tüketici Çin, en büyükler arasına girmek için yatırımlarını artırıyor.
* Alman otomotiv sektörünün en büyük yan sanayi tedarikçilerinden Bosch, 1 milyar Euro yatırım ile Almanya’da bir çip fabrikası kurdu.