HABER: ADEM ORHUN
Ürün güvenliği ve denetim tebliğleri kapsamında yer alan ürünlerin ithalat ve ihracat işlemlerinin yürütülmesinde şirketlerin yaşadığı sorunların ve çözüm önerilerinin istişare edilmesi için bir panel düzenlendi. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) ana binasında gerçekleştirilen ‘Türk Standardları Enstitüsü Denetimleri’ başlıklı panelde, 200’den fazla gümrük müşaviri ve çeşitli sektörlerden dernek yöneticileri, TSE yetkilileriyle görüşme imkanı buldu.
Panelin açılış konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan, dış ticaret erbabının işlerinin hızlı yürümesinin hem firmaların donanımı hem de kurumların süreçleriyle ilgili olduğunu belirtti. İş dünyasındaki sorunların çözülmesi için muhataplarla toplantılar düzenlediklerini hatırlatan Atılgan, TSE yetkililerinin katıldığı bu toplantının da hem kurum hem gümrük müşavirleri hem de ithalat, ihracat yapan firmaların çözüme bir adım daha yaklaşması yönünde faydalı olacağını kaydetti.
KURUM YENİLENİYOR
İTO Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi Meclis Üyesi Serdar Keskin’in oturum başkanlığını yürüttüğü panelde konuşan TSE Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Güvenir Kaan Esen, enstitünün reorganizasyon sürecinde olduğunu ve sektörlerin, kurumdaki süreçlerinde yaşadıkları problemleri anlayıp çözüm üretme anlamında projelerini bir bir hayata geçireceklerini söyledi. Kargo sürecini kaldırdıklarını belirten Esen, bu şekilde firmalar yararına birkaç gün kazandıklarını ifade etti.
TSE İthalat Merkezi Başkanı Meral Hemşeri de bir çağrı merkezi kurduklarını belirtti. Denetmenlerin işlemlerinde daha net ifadelerle kayıt yapması için tablet ve yazılımları güncellediklerini söyleyen Hemşeri, test ve denetim işlemlerini de Ticaret Bakanlığı’nın bildirdiği mevzuata göre yaptıklarını kaydetti. Hemşeri, bu sebeple firmaların zorluk veya sorun yaşadığı birçok konunun, esasen ürün, belge ve süreçte Ticaret Bakanlığı’nın mevzuatına uygun olmakla ilgili olduğunu vurguladı. Toplantıda sorunları dile getiren gümrük müşavirleri ise çoğunlukla, test süreçlerinin 20-30 sürmesinden yakındı. Diğer bir şikayet ise test sürecinde hiç ilerleme yaşanmayan dosyalar için ilgili memurlara ulaşamadıkları yönünde oldu. Test ücretleriyle ilgili dekont kontrolünün dahi iki gün sürdüğünü belirten meslek mensupları, TSE’nin sisteminde kredi kartıyla ödeme imkanı tanınmasını ve dekont kontrolüne ihtiyaç olmadan sistemin sonraki aşamaya geçmesini önerdi.
İLETİŞİM KANALLARI
Bu şikayetlere cevap veren TSE Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Güvenir Kaan Esen, süreçleri kişilere bağımlı olmaktan kurtarıp sistemi esas kılmaya çalıştıklarını, sahadan gelen önerilerle bunları daha da iyileştireceklerini açıkladı. İletişim konusuna çok önem verdiğini belirten Esen, sürecin iyileştirilmesi, sürenin azaltılması için sahadan gelen önerileri değerlendirerek, yapacakları düzenlemelerin önümüzdeki aylarda yürürlüğe gireceğini söyledi. Esen, “Doğru ve etkin çalışan bir iletişim kanalını kısa sürede tesis edeceğiz” diye konuştu. Ürünle ilgili belgelerin başvurudan önce tamam olmasının süreci hızlandıracağını kaydeden Esen, “Sisteme baktığımızda dosyaların yüzde 60’ının firmalarda beklediğini görüyoruz. Yani bize gelmiş, biz de eksik bildirmiş veya düzeltme talep etmişiz. O noktada da bekleme yaşanıyor” dedi. Esen ayrıca, denetime ilişkin tebliğlerin TSE’nin web sitesinde yayınlandığını, meslek mensuplarının siteyi sık sık ziyaret etmesinin faydalı olacağını dile getirdi.
GİZLİLİKTEN VAZGEÇİLEMEZ
Esen, çağrı merkezinden memura ulaşıldığında rekabet değeri taşıyan bilgilerin başkaları tarafından alınabileceğini belirterek, bankalarda olduğu gibi kimlik doğrulamaya ihtiyaç olduğunu, bunun için çalıştıklarını anlattı. Esen, faturaların e-postayla gönderilmesi yerine e-fatura düzenlenmesi için de çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
İTO Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Çiğdem Ağdağ ve İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Akbağ’ın meslek mensuplarının enstitüden beklentilerine ilişkin sunum yaptığı toplantıda, TSE Avrupa Yakası İthalat Müdürü Bülent Uğuz ve TSE Anadolu Yakası İthalat Müdürü Ahmet Doğan da soruları cevapladı.
TALEPLERİ İLETELİM
Panelde dile getirilen birçok problemin, TSE ile değil, Ticaret Bakanlığı’nın mevzuatıyla ilgili olması üzerine paneli yöneten Serdar Keskin, “Ticaret Bakanlığı yetkisinde olan konuları bize yazın. Biz sorun ve önerileri toplayıp, gerek İstanbul Ticaret Odası gerekse İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği üzerinden ilgili bakanlığa iletilmesini sağlayalım” diye konuştu.