tatil-sepeti

Toplam 6 gün süren 8. TRT Belgesel Günleri festivali, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin önemli desteği ile gerçekleşti. Festivalin partner üniversitesi olan İstanbul Ticaret Üniversitesi, organizasyona önemli katkılar sağladı. İki kurumun işbirliği de festival boyunca kendini hissettirdi. 8. TRT Belgesel Günleri’nin açılışı üniversitenin Sütlüce Yerleşkesi’nde, “Savaş, Göç ve Sığınmacılar” paneliyle yapıldı.

Uluslararası kategoride ikinci seçilen “Rehine” filminin yönetmeni Jean-Cosme Delaloye ödülünü, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren’den aldı.

İŞBİRLİĞİ DEVAM ETMELİ

Panelden önce kürsüye çıkan İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, “Bugün yapılan etkinlik ve işbirliği, bir kamu kuruluşunun bir okulla beraber ilerlediği bir etkinliktir. Dilerim ki, bu tarz işbirlikleri devam etsin, ilerlesin” dedi. TRT Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu ise, “Belgesel ve sinemayı desteklemek adına bu etkinlikleri başlattık. Aynı ortamın içerisine üniversiteleri de kattık. İnanıyorum ki, bu partnerlik birçok alanda ilerleyecek. Belgesel, içinde hakikat barındırdığı için insanlar ona inanır. Üniversiteler ise bilimsel araştırmalar için önemlidir. İkisi birbirini bu yönden tamamlar” diye konuştu.

Ulusal Profesyonel kategorisinde İstanbul Ticaret Üniversitesi Özel Ödülü’nü “Rağmen” belgeselinin yönetmeni Emre Karapınar’a İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. H. Şaduman Okumuş verdi.

LÜBNAN’DAKİ GÖÇ HİKAYESİ

Konuşmaların ardından Zeynep Gülru Keçeciler’in yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği, dünyada büyük yankı uyandıran “Çanak Çömlek Patladı” belgesel dizisinin Somali’yi konu alan birinci bölümünün gösterimi yapıldı. Daha sonra düzenlenen “Savaş, Göç ve Sığınmacılar” panelinde konuşan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Çamdereli, göç konusunda herkesin bir hikayesi olduğunu, kime dokunsanız anlatacak çok şeyi bulunduğunu söyledi. Keçeciler ise Çanak Çömlek Patladı belgesel serisini Lübnan’da bir kız çocuğunun söylediği bir söz üzerine çekmeye karar vermesini şu cümlelerle anlattı: “Kız çocuğuna en çok sevdiği oyunu sorduğumda, ‘Annem her zaman çok iyi saklanmamı söylerdi. Bu yüzden en çok sevdiğim oyun saklambaç’ dedi. Bu söz beni derinden sarstı. Belgeselde yaşlı bir amca, ‘80 senedir bu ülkedeyim ve bana mülteci diyorlar. Ben mülteci isem buranın halkı kim?’ diyor. Aslında bu cümle Somali’deki durumu çok net yansıtıyor” diye konuştu.

Ulusal Öğrenci Filmleri kategorisinde “En İyi Film” ödülünü, “Siya Roni: Işığın Gölgesinde” belgeselinin yönetmeni Mevlüt Çiftçi’ye İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı İbrahim Baz takdim etti.

SUÇLA BAĞDAŞTIRILIYOR

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Haldun Narmanlıoğlu da, bir belgeselin nasıl olması gerektiği hakkında şu bilgileri verdi: “Mülteciler her zaman sorun, suç, kaçakçılık gibi problemlerle bağdaştırılıp kurban olarak gösterilir. Sadece görsel olarak kullanılırlar. Ama Keçeciler, bu belgeselde düşkün olana konuşma fırsatı veriyor. Düşkün olanı, anlatma ihtiyacı olanı konuşturuyor ve yapılması gereken de bu.”

TRT Belgesel Günleri’ne büyük katkı sağlayan İstanbul Ticaret Üniversitesi’ne, TRT Genel Müdürü Şenol Göka’nın verdiği teşekkür plaketini üniversite adına Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Hanifi Parlar aldı.

EKONOMİYE KAZANDIRMALI

İstanbul Ticaret Üniversitesi Düşünce ve Proje Üretim Akademisi (DÜPA) Başkanı Doç. Dr. Ahmet Yükleyen ise konuşmasında mülteci sorununa ilişkin çalışmalarından bahsetti ve “Sadece Somali değil, arka sokağımıza kadar bu durumun yansıması var. Ülkemizde şu anda 2 milyon Suriyeli yaşıyor. Misafirlik durumu kalıcı olmaya doğru gidiyor. Bu yüzden politika üretmeliyiz. Fırsatımız var; yeni bir iş gücü kazanabiliriz. Bu konular üzerinde çalışma yapmalıyız ve hızlı davranmalıyız. Bu insanları ekonomiye kazandırabiliriz” diye konuştu.

BAŞARIYLA GÖREV YAPTILAR

8. TRT Belgesel Ödülleri resmi paydaşı olan İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin öğrencileri de festivalde çeşitli görevler üstlendi. Ağırlıklı olarak İletişim Fakültesi’nden 21 öğrenci, organizasyonda çeşitli görevler aldı. Öğrenciler festival boyunca yapımcı ve yönetmenlerle de tanışıp networklerini geliştirme fırsatı buldu.

23 Mayıs 2016 Pazartesi

Etiketler : Üniversitemiz