Pazartesi, 18 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Geçtiğimiz yıl ihracatını 3 milyar dolardan fazla artırarak ilk kez 20 milyar doların üzerine taşıyan hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün 2022 hedefi, 23 milyar dolar ihracat yapmak. Sektör mensupları, büyümek için gerekli finansman imkanlarını bulmaları halinde bu hedefi kolaylıkla geçeceklerini ifade ediyor. Bu kapsamda yatırımlar arttıkça yıl içinde 50 bin kişinin daha işe alınabileceği belirtiliyor. Sektörün üretim ve ihracat gücünü oluşturan en önemli dallarından biri olan trikodaki firmalar, değerlendirme toplantısında bir araya geldi. İTO Örme Kumaş, Çorap ve Trikotaj Meslek Komitesi’ndeki 250 triko firması, Cemile Sultan Korusu’ndaki toplantıda buluştu.
PAYIMIZI ARTIRACAĞIZ
Toplantının açılış konuşmasını, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Servet Samsama yaptı. İhracatta hazır giyimin yüzde 9 olan payını artırmak istediklerini belirten Samsama, bu hedefte trikoculara önemli görevler düştüğünü kaydetti. Bu noktada sektörün ihtiyaç duyduğu kalifiye işgücünü yetiştirmede, Türkiye Triko Sanayicileri Derneği’nin (TRİSAD) hem tematik meslek lisesi hem kurslarla öne çıktığını vurgulayan Samsama, bu derneğin sektör için olmazsa olmaz faydaları olduğunu belirtti.
Samsama, TRİSAD Başkanı Mustafa Balkuv’a sektör adına teşekkür etti.
LİSE VE KURSLAR
Komite Üyesi ve aynı zamanda TRİSAD Başkanı Mustafa Balkuv da sektör mensupları ve dernek olarak insan kaynağı yetiştirme konusunda mesafe kat ettiklerini söyledi. Balkuv, Zeytinburnu TRİSAD Tekstil Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin 21’inci mezunlarını verdiğini belirtti. Meslek lisesinin, firmaların ve birçok kurumun desteğiyle yenilendiğini anlatan Balkuv, ayrıca eski hükümlülere meslek kazandırmak için atölye çalışmaları yaptıklarını söyledi. 100’den fazla eski hükümlüyü iş sahibi yaptıklarını açıklayan Balkuv, denetimli serbestlik kapsamındakilere yönelik meslek kurslarının, pandemi sebebiyle bir buçuk yıldır durduğunu ve açılmasını dört gözle beklediklerini vurguladı.
Esenler ve Zeytinburnu belediyelerinin destekleriyle kurs çalışmalarını artırdıkları bilgisini paylaşan Balkuv, bu şekilde tamamladıkları üçüncü kurstan mezun olanların sektörde işe yerleşeceğini belirtti.
Balkuv, ayrıca Haliç Üniversitesi’nde TRİSAD Moda Tasarım Atölyesi kurduklarını söyledi. Balkuv, bu kapsamda önce hocaların triko konusunda bilgilerini tazelemeleri için eğitim imkanı sağladıklarını belirtti. Mustafa Balkuv, bu şekilde sektör firmalarının en önemli ihtiyacını karşılayıp, ihracat hedefleri için vites yükselttiklerini dile getirdi.
IFCO VE TEXHİBİTİON İLE YENİ PENCERE
Toplantıda, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe de bir konuşma yaptı. Pandemi sonrası sektör için yeni fırsatlar çıktığına dikkat çeken Gültepe, ihracat hacmindeki büyümenin bunun yansıması olduğunu kaydetti. Gültepe, İstanbul’un sektörün bütün alanlarını kapsayan büyük bir fuara ihtiyacı olduğunu belirterek, bunun için özellikle son 3 yılda yoğun şekilde çalıştıklarını söyledi. Gültepe, “Bu hedef kapsamında İstanbul Ticaret Odası’yla ve sektör mensuplarıyla güçlerimizi birleştirerek, 9-11 Şubat’ta Hazır Giyim ve Moda Fuarı’nı (IFCO) açıyoruz. Bu fuarın yanı sıra İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) ve İTO işbirliğinde, 16-18 Mart’ta düzenlenecek Texhibition da artık sektör mensuplarının takviminde yer alacak bir İstanbul fuarı olacak” dedi.
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Servet Samsama’nın açılış konuşmasını yaptığı toplantıda, triko alanındaki duayen isimler sektör mensuplarıyla bir araya geldi.
07 Şubat 2022 Pazartesi
17 Kasım 2024 Pazar
17 Kasım 2024 Pazar
17 Kasım 2024 Pazar
17 Kasım 2024 Pazar
17 Kasım 2024 Pazar