Çarşamba, 04 Aralık, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Türk dizileri gösterildikleri ülkelerde sadece reyting rekorları kırmıyor, dizi oyuncularının giysileri, kullandıkları eşyalar, yaşadıkları yerler de büyük bir iş hacmi oluşturuyor. Dizilerin çekildikleri setlere düzenlenen turlara dünyanın dört bir yanından sadece bu amaçla gelen turistler katılıyor.
Hindistan ve Singapur gibi geleneksel giyim tarzlarını koruyan ülkelerin vatandaşlarının bile Türk dizi oyuncularının giydiği giysileri talep etmeye başlaması, yapımcıları hem şaşırtıyor hem de sevindiriyor.
SEKTÖR FUARLARININ FAYDASI
Türk dizi film sektörü, dünyanın en büyük dizi film ve içeriklerinin alınıp satıldığı MIPCOM, yine dünyanın en büyük TV ve dijital içerik fuarı MIPTV’ye katılarak satışlarını ve etkisini artırmaya devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın stratejik destekler verdiği sektörün bu fuarlara milli katılımını İstanbul Ticaret Odası (İTO) organize ediyor. İTO, sektörün önünü açmak, pazar payını yükseltmek amacıyla kurduğu ve tüm tarafların yer aldığı MIPTV–MIPCOM Fuarı Yürütme Komitesi’ni de oldukça faal çalıştırıyor.
POTANSİYELİMİZİ KULLANMALIYIZ
Komitenin önceki hafta yaptığı toplantıyı İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu yönetti. Topçu, Türk dizilerinin gösterildikleri ülkelerde Türk ürünlerine olan talebi artırdığını ve Türkiye’nin bu potansiyeli kullanması gerektiğini dile getirdi. Kültür ve Turizm Bakanı Danışmanı Nebi Kılıçarslan’ın devletin sektöre ilişkin çalışmaları hakkında bilgi verdiği toplantıya; İTO Yönetim Kurulu Üyesi, aynı zamanda İTO Bilgi, İletişim ve Medya Meslek Komitesi Meclis Üyesi İlhan Soylu, İTO Meclis ve Komite üyeleri, yapımcılar, yönetmenler, TV kanallarının ve sektörel birliklerin temsilcileri katıldı.
DÜNYAYI DOLAŞIYOR
İTO Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Soylu, Türkiye’nin 2015 yılında MIPCOM’a onur konuğu ülke olarak katılmasından sonra dizi ve dijitalde satışların arttığına dikkat çekerek, “Formatlarımız dünyayı dolaşıyor. Bunu hepimiz ele ele vererek başardık. Türk dizilerinin 60 dakikalık bölümler halinde çekilmesi satışları artırdı” şeklinde konuştu.
BAKANLIK EYLEM PLANI
Ekonomi Bakanlığı yetkilisi Alev Aydın, Bakanlığın çalışmaları ile ilgili bilgi vererek, “Bakanlık 20023 stratejileri üzerine eylem planları hazırlıyor. Yabancı ortak yapımlar üzerine çalışmalar yapıyoruz. Sektörün sağlıklı istatistiki verilerine ulaşabilmek için de çalışmalarımız sürüyor” şeklinde konuştu. Aydın, Bakanlığın stratejik hedefleri kapsamında uygulayacağı eylem planını açıkladı.
60 ÜLKEDEN TALEP VAR
TRT Genel Müdürü Şenol Göka, Türk dizilerinin dünyanın her yerine hitap ettiğini ve yoğun talep gördüğünü söyledi. Uluslararası TRT İzleme Günleri toplantısında konuşan Göka, Türk dizilerinin yurt dışından büyük ilgi çektiğine değinerek, şunları kaydetti: “Dizilerimiz dünyanın her yerine hitap ediyor. Latin Amerika, Orta Doğu, Asya ve Balkanlar’dan talep geliyor. Sadece bizim dizilerimize 60 ülkeden talep var. Bu sene talebin daha yüksek olacağını düşünüyorum. Bunu sadece para kazanma unsuru olarak görmek istemiyorum.
Kültürün tanıtımı açısından da önemli.”
İSPANYOLLAR ‘ORTAK YAPIM’ ÖNERİYOR
Televizyon ve Sinema Filmleri Yapımcıları Birliği (TESİYAP) Genel Sekreteri Burhan Gün, Türk dizilerine ortak yapım tekliflerinin geldiğini söyledi. Gün, şöyle konuştu: “İspanyollar Türk dizilerini ortak yapım ile çekmek istiyorlar. Bunu yapabilmenin yollarını arıyorlar. ‘Senaryo ve ortak yapım Türkiye’nin, oyuncularla yönetmenler Türk ve İspanyol olabilir’ diyorlar.”
SEKTÖR NE DİYOR:
BATI AMERİKA’DA OLMALIYIZ
Intermedya Temsilcisi Ahmet Ziyalar: Bizim için batı Amerika’nın kapısını açacakpazarların dikkatini çekmeliyiz. Bu pazarlarda bilinirliğimiz artmalı.
OYUNCULAR TÜRKİYE’Yİ GÖNÜLLÜ TANITMALI
Endemol Türkiye Temsilcisi Nilüfer Kuyel: Oyuncular yurt dışı gezilerin, tanıtımların kültürel ve turistik bir faaliyet olduğunu anlamalı. Mesela Kore, oyuncuların bu tür etkinliklere katılmasını zorunlu tutmuş. Dizi bir ülkede bir numara olduğunda yapımcı da oyuncu da oraya gitmek zorunda olmalı. Bakanlık ilk beşe giren diziler için bir bütçe oluşturup yardımcı olabilir.
DİZİLERİMİZE TANITIM GÜNLERİ YAPALIM
Kültür ve Turizm Bakanı Danışmanı Nebi Kılıçarslan: Hangi ülkede bir dizimiz oynuyorsa o ülkede tanıtım günü yapalım. İTO koordinasyonunda dizi oyuncularını ve senaristleri o ülkelere götürelim. Türk dizilerindeki giysilerden takılara kadar Türk ürünlerine talep artıyor. Yeni bir dizi çıktığında yurt dışında tanıtım yaparak, yurt dışı satış mekanizması oluşturabiliriz.
HİNDİSTAN’DA BÜYÜK İLGİ GÖRÜYORUZ
İTO Bilgi, İletişim ve Medya Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve Yapımcı Mahmut Özden: Hindistan’da hiç Türk dizisi yokken İTO’nun fuarları ile pazara girdik ve çok büyük ilgi gördük. Hindistan’da, Singapur’da Türk tekstiline ciddi rağbet var. Halktan ciddi talep gelince yöneticiler bu talebe karşı koyamıyor. Mesela tekstilciler vitrinden indirip Güney Amerika’ya satıyor.
ENDONEZYA VE BALİ’DE YOLDA YÜRÜYEMEDİK
Global Agency Yetkilisi Fahriye Şentürk: Yurt dışından oyuncularımızı istiyorlar. Endonezya’ya Paramparça dizisinin oyuncuları ile gittik ve inanılmaz ilgi gördük. Bali’de, Jakarta’da yolda yürüyemedik. Estonya’dan Türk kültürünü tanımak için gelen turistler Paramparça ve Kösem dizilerinin setlerini ziyaret ettiler, inanılmaz etkilendiler.
SETLERE TURİST AKINI
İTO Bilgi, İletişim ve Medya Meslek Komitesi Üyesi Kamil Avcı: Turistler setleri görmek için geliyorlar. Setlere tur otobüsleri ile turist götüreceğiz.
Yapımcı da oyuncu da turizm firması da kazanacak.
11 Mayıs 2017 Perşembe
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba