tatil-sepeti

HABER: CEYHUN KUBURLU

Geçtiğimiz transfer sezonunda 104 milyon Euro harcama yapan Süper Lig takımları, bu sezon transferde hız kesti. Son 7 yılda hızla yükselen harcamalar bu sezon 90 milyon Euro azaldı. Transfer sezonunun bitmesine uzun bir süre olmasına rağmen kulüplerin yüksek bonservis bedelleri ödemek istemediği gözlendi. Bu durum sadece büyük kulüplerde değil, Anadolu takımları için de geçerli. Birçok kulüp bedelsiz oyuncuların peşinde. Bunun için de yeni rota Afrika…

Bunda da UEFA’nın transfer harcamaları ve futbolcu ödemeleri yüzünden birçok kulübü Avrupa Kupaları’ndan men etmesi etkili oldu. Kulüpler UEFA’nın yeni finans kurallarına uyum sağlamak için bu sezon transfer harcamalarını kıstı.

4 BÜYÜK KULÜP MEMNUN

4 büyük kulüp de bu sezon temkinli hareket gediyor. UEFA ile yapılan mali kriter protokollerine dikkat çeken Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor yöneticileri, “Bu kriterlerden önce gelirlerimiz giderlerimizin atında kalıyordu. Ancak şu an ibre tersine döndü. Türkiye futbol ihracatçısı bir ülke pozisyonuna geçti. Hem kulüpler rahat nefes almaya başladı, hem de Türkiye’nin imajı Avrupa’da daha iyi bir seviyeye geldi. Bu çalışmalar kulüpler adına önemli adımlardır” açıklamasını yaptı.

ALTYAPIYA YÖNELDİLER

Anadolu takımları da bu sezon UEFA kriterlerine uyum sağlayabilmek için kolları sıvadı. Aslında bu kriterler sadece Avrupa kupalarına katılacak takımlara uygulanıyor. Ancak UEFA, Avrupa kupalarında mücadele etmeyen takımlara da “Hazır olun” mesajı veriyor. Bu da Anadolu kulüpleri için önemli bir adım. Neredeyse Anadolu takımlarının birçoğu “0” bonservis parası harcıyor. Anadolu kulüpleri de daha çok genç yıldızlara yöneliyor. Paf takımlarında oynayan oyuncuları bu sezon daha çok kadrosuna katan Anadolu kulüpleri, altyapının da gelişimine katkı sağlamış oluyor.

KULÜPLER NE YAPMALI?

Uzmanlar, kulüplerin bundan sonraki süreçte gelir-gider dengesini ayarlayabilmek ve transfer yapabilmek için futbolcu satması gerektiğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “UEFA bu kriterleri koyarken altyapıların gelişmesini sağlıyor. Yani kulüpler futbolcu satışı yapmadan transfer harcaması da yapamıyor. Futbolcu satabilmeleri için de yetiştirmeleri gerekiyor. Bu sistem şu an işliyor. Böylece genç yetenekleri de sahada görebiliyoruz.”

FUTBOLDA SİSTEM NASIL DEĞİŞTİ?

  • UEFA’nın “Finansal Fair Play” adıyla duyurduğu mali kriterleri uygulaması, 2012-2013 sezonuyla yürürlüğe girdi.
  • Düzenleme finansal yapıların disipline edilmesini hedefliyor.
  • Kulüpler bundan sonra gelirlerinin üzerinde harcama yaparak, bütçe açığı veremiyor.
  • Kulüp sahipleri ve yöneticileri de kendi cebinden para harcayamıyor.
  • Mali kriterlerin esas amacı, futbol dışı fonların futbola aktarılmasına engel olmak.
  • Böylece kulüpler arasında dengesiz ve haksız rekabete izin verilmiyor.
  • Kulüpler 2012-2013 sezonundan itibaren, transfer için gelirlerinden fazla harcama yapamıyor.
  • Bütçelerini aşanlar, UEFA’nın organizasyonlarına katılamıyor. Ancak birçok kulüp için geçiş süreci tanındı ve bu sezon itibariyle bu kriterler tam anlamıyla devreye sokuldu.

26 Temmuz 2016 Salı

Etiketler : Gündem