HABER: CEYHUN KUBURLU
Galatasaray’da Garry Rodrigues, Başakşehir’de Manuel da Costa, Beşiktaş’ta Pepe, Trabzonspor’da Burak Yılmaz… Bu oyuncuların hepsi, 2018-2019 futbol sezonunun devre arasında kendi takımlarından ayrılan isimler oldu. Bunun başlıca nedeni ise kulüplerin yüksek ücret politikasından kaynaklanıyor.
Türkiye Futbol Federasyonu ve Türkiye Bankalar Birliği tarafından borçlarını yeniden yapılandırmak için harekete geçen kulüpler, bu sayede mali kriterlere de uyum sağlamış olacak. Türk kulüpleri artık yaşlı yıldızlara milyonlarca Euro ödemek yerine, yerli futbolculara yöneliyor. 2018-2019 futbol sezonunun devre arasında Türk kulüplerinin transfer gelirleri de böylece 20 milyon Euro’yu aştı.
6 KULÜP KÂRA GEÇTİ
Türkiye Futbol Federasyonu, önümüzdeki yıldan itibaren kulüplerin mali yapılarını dikkate almaya başlayacak. Bu durumun bilincinde olan kulüpler de en yüksek gider kalemlerini kısmaya başladı. Devre arasında ilk fırsatta yüksek ücretli oyuncalarla yollar ayrılıyor. Bu durum sadece büyüklerde değil, Anadolu kulüpleri için de geçerli. Devre arasında 6 kulüp transfer harcamalarında fazla verirken, 5 kulüp ise hiç harcama yapmadı. 7 kulüp de çok küçük rakamlarla zarar etti.
EN GENÇ 10 OYUNCU
Takımlar yüksek ücret alan oyuncularla yollarını ayırırken daha düşük ücretli gençlere yöneldi. Bu sayede Süper Lig’in yaş ortalaması da uzun bir süre sonra düşmüş oldu. Sezon başında 29’u bulan ortalama oyuncu yaşı, devre arasındaki çalışmalarla 27.6’ya geriledi. Süper Lig’de bu sezon forma giyen en genç 10 oyuncu arasında Galatasaray ve Bursaspor’dan 3’er oyuncu yer aldı.
Bu takımları 2 oyuncu ile Kayserispor izledi. İlk 10’da yer alan 3 isim ise 18 yaşın altındaydı. Antalyasporlu Fehmi Koç, Galatasaraylı Mustafa Kapı ve Kayserisporlu Adem Doğan, bu 3 oyuncu arasında. Ligin en yaşlı oyuncusu ise Başakşehirli Emre Belözoğlu oldu.
38 yaşındaki oyuncunun sezon sonu futbolu bırakması bekleniyor.
GENÇLERE FIRSAT VERİLSİN
Kulüplerin bu yatırımlarla önümüzdeki yıllarda çok daha başarılı olabileceğini belirten yetkililer, “Kulüpler gençlerden para kazanabilir. Türkiye 80 milyon nüfuslu bir ülke.
Bu ülkeden çok ciddi yetenekler çıkacaktır. Yeter ki, fırsat verilsin.
Büyük kulüplerin ön ayak olmasıyla Türk futbolu daha da gelişecek” dedi.
GİDER KALEMLERİ MİNİMUMDA
Kulüplerin yeni oyuncularla imzaladığı sözleşmelerde birçok maddeyi de değiştirdiğini anlatan yetkililer, şöyle konuştu: “Eskiden kulüplerle yapılan sözleşmelere konan birçok madde artık kapsam dışı. Kulüpler, oyuncuya ödeyecekleri ücretin yanı sıra ev kirası, business class uçak bileti gibi bonuslar ekliyordu. Ancak kulüpler artık bunları vermek istemiyorlar; çünkü giderlerini minimum rakamlarda tutmak zorundalar. Bunun için lüks olarak görülen menajer ücretleri de düşürülüyor.”