HABER: SOYHAN ALPASLAN
Sigorta sektörü, İTO Sigortacılık Meslek Komitesi’nin düzenlediği bölgesel istişare toplantılarında sorunlarına çözüm aramaya devam ediyor. Sigorta acentelerinin yoğun ilgisi ve memnuniyetiyle gerçekleştirilen toplantılardan çıkan sonuçlar, sektör raporları haline getirilerek ilgili kurumlarla paylaşılıyor.
7 TOPLANTI
Sektörden gelen yoğun katılım ve toplantı sayısının artırılarak devam etmesi talebi üzerine komite, 2017’de 7 bölgesel istişare ve bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıların ikisi Anadolu yakasında, dördü de Avrupa yakasında gerçekleştirildi.
2018 yılı için planlanan toplantılardan ilki 17 Şubat, ikincisi ise 21 Şubat tarihinde yapıldı.
165 ACENTE KATILDI
Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Levent Korkut, istişare toplantıları ile ilgili İstanbul Ticaret’e şu bilgileri verdi: “Her zaman sektörün sorunlarının, alınan kararların takipçisi olduk ve olmaya devam edeceğiz. 2017’de komitemiz Hazine Müsteşarlığı’nı ziyaret etti. Sektörün sıkıntılarını, taleplerini ve çözüm önerilerini Sigortacılık Genel Müdürü Şerif Çakırsoy ve Hazine Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç’e rapor olarak takdim ettik. TOBB Sektör Meclisi ve İstişare toplantılarında alınan kararların takipçisi olduk.”
HAKSIZ REKABET
İstişare toplantılarında ele alınan konular ve çözüm önerileri ile ilgili öne çıkan konu başlıkları hakkında açıklama yapan Korkut, dağıtım kanalları arasında haksız rekabetin yaşandığına dikkat çekti. Korkut, “Faturamatikler, call center’lar, PTT gibi yapılar 5684 No’lu Sigortacılık Kanunu’na uygun hareket etmemektedir. Bu konunun çözümünü bekliyoruz” dedi.
YÜZDE 10 İSTİYORUZ
Korkut, sigorta acentelerinin acil istekleri arasında trafik poliçelerinde minimum işlem ücretinin 50 TL ve havuz komisyon oranının yüzde 10’a çıkarılması konularının da bulunduğunu söyleyerek, şöyle devam etti: “Sektörün ve sigorta şirketlerinin dijitalleşmeye başladığı dönemde acentelerin yapması gerekenleri ve satışı artıracak modelleri de tartıştık. SAİK çalışma usul ve esaslarının, disiplin cezalarının, güncel ihtiyaç ve beklentilere uygun hale gelmesi için yapılacak değişiklikler ve çözüm önerileri gündeme geldi.
Tüm aracıların SAİK çatısı altında toplanması önerildi. Yakın tehlikelere karşı, DASK ve trafik sigortalarında izlenecek yollar, sektördeki dijitalleşmede satış kanallarının yeri tartışıldı.”