Dünyanın ve Türkiye’nin içinde bulunduğu salgın koşullarında, son 6 ayda bilgi ve iletişim altyapılarının önemi daha da arttı. Özellikle sesli ve görüntülü arama, uzaktan eğitim ve uzaktan çalışma, video konferans toplantıları, e-sağlık, e-ticaret ve e-devlet uygulamaları kullanımı önemli ölçüde yaygınlaştı. Sabit abonelerin aylık internet kullanımı, salgın sürecinin ilk 3 aylık döneminde, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 51, mobil abonelerin aylık internet kullanımı ise yüzde 56 arttı.

CAN GÜVENLİĞİ ÖN PLANDA

Bu değişim, gündelik hayatımızda ulaşım ve trafikte de devam edecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından açıklanan Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) Strateji Belgesi ve 2020-2023 Eylem Planı, şu özellikleriyle hayatımıza yansıyacak: Ekonomik verimlilik ve can güvenliği artacak. Hız ve ekolojik fayda sağlayacak akıllı yollarla hem güvenli ulaşım hem de ülke ekonomisi canlanacak. Sistemin devreye girmesiyle açılacak yeni iş sahaları ile istihdam da artacak. En önemlisi şehirlerde park yeri arayışı yüzünden trafik sıkışıklığını önleyecek akıllı otopark sistemi devreye girecek.

YOLCU DA BİLGİLENECEK

AUS teknolojilerine hızlı geçiş ve uyum için AUS test ve uygulama koridoru da kurulacak. Yapay zeka, derin öğrenme, büyük veri, mobil teknolojiler, robotik, Endüstri 4.0 gibi teknolojilerdeki gelişmelerin AUS sektörü üzerindeki sonuçları önümüzdeki yıllarda görülecek. Ayrıca, toplu taşımanın daha konforlu hale getirilmesi ve vatandaşların bu sisteme uyum sağlaması için yolcu bilgilendirme sistemleri kurulacak.

YOLLARDA FİBER HABERLEŞME

AUS altyapısını güçlendirmek ve bu sistemlerin haberleşme ihtiyacını karşılamak için Karayolları Genel Müdürlüğü, bölünmüş yollar ve otoyollarda fiber haberleşme altyapısı kuracak. AUS işbirliği uygulamalarında, otonom araçların yaygınlaştırılması, yerli ve milli araç içi haberleşme ve bilgi sistemlerinin üretilmesi de yer alıyor.

RAYLI SİSTEM ENTEGRE

Raylı sistemlerin hareket enerjisinin yeşil enerjiye dönüştürülmesi, hava taksi (VTOL) ve benzeri araçlara yönelik mevzuat düzenlemelerinin yapılması, blok zincir teknolojilerinin kullanımı, ulaşımın tüm noktalarında entegrasyonun sağlanması planlanıyor.

ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ İNTERNET

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone ile yürüttüğü çalışmalar kapsamında ihtiyaç olduğu sürece öğrencilere ücretsiz internet paketleri verilmeye devam edecek.

SİBER SALDIRILARA AMAN VERİLMEDİ

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde yer alan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi tarafından son 6 ayda, Covid-19 ile ilgili 42 zararlı yazılım tespit edildi. Ayrıca 420 komuta kontrol merkezi ile 71 sahte video konferans uygulaması merkez tarafından tespit edilip engellendi. Uzaktan yönetim servisleri ve ara yüzleri ile ilgili toplamda 5 bin 879 açık da tespit edilerek, kapattırıldı.

06 Ekim 2020 Salı

Etiketler : Gündem