HABER: FAHRİ SARRAFOĞLU
Geçen yıl Türkiye ortalamasının üstünde büyüyen toprak ürünleri sektörünün en önemli gündem maddesi bürokrasinin kolaylaştırılması ve konut faizlerinin seyri oldu. Sektör temsilcileri maden sahalarının yabancı girişime kontrollü bir şekilde açılmasını önerirken, konut faizlerinde indirimin iç pazarda olumlu etki yapacağını söylüyor.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Toprak Ürünleri Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Çelik, en önemli sorunlarının bürokrasi olduğunu söyledi. Çelik, maden arama ve işletme konusunda yaşanan bürokratik sorunları şöyle anlattı: “Madenlerin arama ve işletilme sürecindeki bürokratik zorluklar giderilmeli. Bu kapsamda Madencilik Dairesi’nin diğer kurumlarla olan ilişkisi ve konumu yeniden düzenlenmeli. Ayrıca mahalli idarelerin izin, işletme ve sonraki süreçteki sorunları çözecek şekilde yapılanması gerekir.”
YABANCIYA İMKAN
Çelik, ulusal maden stratejisi doğrultusunda aynı faaliyet kolunda yabancı kuruluşlar ile yerli kuruluşların rekabet eşitliğinin korunması gerektiğine dikkat çekti. Çelik, bu konudaki önerilerini de şöyle anlattı: “Maden sahaları yabancı kuruluşlara kontrollü biçimde tahsis edilmeli. Yerli kuruluşların uluslararası piyasalara girişine imkan tanınmalı. Maden kaynaklarımızın katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi için teknoloji ve yatırım desteği konusunda kuruluşlara imkan tanınması gerek.”
HAKSIZ REKABET
Komite Başkan Yardımcısı Ratip Danış ise madencilikte haksız rekabete dikkat çekti. Danış, tahsilat ve çekler hakkında şikayetini dile getirdi. Danış, şöyle konuştu: “Alacak tahsil süresinin uzunluğu ve Çek Kanunu’nun değişmesi sebebiyle tahsilat zorluğu yaşıyoruz. Agrega tedarikinde sıkıntı var. Bu da Orman Genel Müdürlüğü’nün orman işletme iznini çok kısa süre için vermesinden ve temdit işlemlerinin çok uzun sürmesinden kaynaklanıyor. İşçilik maliyetlerinin artması ve personel tedarikinde zorluk çekiyoruz. Ayrıca, kentsel dönüşüm olan yerlerde, kamyonların trafiğe çıkış yasakları daha kısa tutulmalı.”
DEPOLAMA ALANLARI SAĞLANMALI
Meclis Üyesi Eyüp Topal, en önemli gündem maddelerinin konut faizlerinin indirilmesi olduğunu söyledi. Topal, sektörle ilgili görüşlerini şöyle aktardı: “Depolama alanları ile yaşadığımız sorunların bir an önce çözülmesini arzu ediyoruz. Yüklenici firmaların taşeronlarla yaşadığı sıkıntıların, tedarikçiye sorun olmaması sağlanmalı. Öte yandan, 2015’te Türkiye’nin büyüme oranından fazla büyüdük. Sektörümüzün önemli bir ayağı olan seramik de ihracata pozitif yönde katkı yapan ve cari açık vermeyen önemli bir alan. 2016 yılında, ülkemizde ve yurt dışında meydana gelebilecek sosyal ve siyasal etkilerden arındırılmış bir şekilde, faiz indiriminin konut faizlerine de yansıması ve yabancıya konut satışlarının önündeki engellerin kalkması ile sektörümüz canlanabilir.”