Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Sigortacılık sektörü 2017’de yüzde 7 oranında büyüdü. Bu büyüme ve 35-45 milyar liralık üretimi ile ekonomiye önemli bir kaynak sağlayan sektör, sigortalılık bilincinin artırılması ve tabana yayılması için çalışıyor. Bu amaçla düzenlenen Sigorta Haftası, Türkiye çapında birçok ilde kutlandı.
Her mayıs ayının son haftası düzenlenen etkinliğe sektörün tüm paydaşları destek verdi.
Sigorta Haftası kutlamalarında verilen mesajlarda en dikkat çeken konu başlıklarından biri, sektörün gelişmiş ülkelerdeki gibi faaliyet göstermediği oldu.
SEKTÖR YABANCILARDA
Sigortalılığın tabana yayılması için sektörün gelişmiş ülkelerdeki gibi hizmet vermesi gerektiğini ifade eden İTO Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Hüseyin Duru, “Sektörde ağırlıklı olarak yabancı şirketler faaliyet gösteriyor. Bu yabancı şirketler yurtdışındaki çalışma sistemlerini Türkiye’de uygulamıyorlar. Yurtdışındaki şartları ve komisyonları burada da uygulamalarını istiyoruz” dedi.
ACENTE KOMİSYONLARI AZ
Sektörün en önemli sorunlarından biri de ülke genelinde her ilde ve birçok ilçede faaliyet gösteren acentelerin komisyonlarının azalması. Mecburi sigortaların takibinin zor olması, poliçe yenilenmelerinin azalması, sektörün çözüm beklediği sorunlar. Bu nedenle yeni düzenlemelere, ürünlerin sadeleştirilmesine ihtiyaç duyuluyor.
Sektörden gelen bir öneri de ilkokuldan başlayarak müfredata sigortanın önemini anlatan, farkındalık geliştirilmesini sağlayacak dersler konulması.
İTO Sigortacılık Meslek Komitesi, Sigorta Haftası kapsamında İstanbul Ticaret’e sektörün genel durumunu değerlendirdi.
BAŞKAN AVDAGİÇ: DOĞRU SİGORTA POLİÇESİ GELECEĞİMİZ İÇİN GÜVENCE
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, her yıl mayıs ayının son haftasında kutlanan Sigorta Haftası nedeniyle bir açıklama yaptı. Avdagiç, şunları söyledi: “Sigortacılık olmasaydı pek çok yatırımı yapamayacak; ticarette, sanayide bu kadar cesur olamayacaktık. Unutmayalım ki, ihtiyaç halinde sonradan satın alınamayacak tek ürün sigortadır. Doğru yapılmış bir sigorta poliçesi geleceğimiz için güvencedir. Bu vesileyle hepimize güvence sağlayan sigorta sektörümüzün ve bu bilinci taşıyan vatandaşlarımızın Sigorta Haftası’nı kutlarım.”
TEMİNAT ODAKLI POLİÇE YAPTIRIN
Hüseyin Duru - Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı: Sigorta bilincinin artırılması için Sigorta Haftası büyük bir kazanım. Sigorta bilincinin yükselmesi ülkenin gelişmişliği ile doğru orantılı. Bunun için sadece bir hafta değil, tüm yıla yayarak toplumun bilincini artırıcı eğitimler ve seminerler yapmamız çok faydalı. Sigorta Birliği, İstanbul Ticaret Odası Sigortacılık Meslek Komitesi, Hazine, sigorta şirketleri, acenteler, brokerler ve sektörün tüm paydaşları el ele verip bu çalışmalara imza atmalı. Uygun fiyatlı değil teminat odaklı poliçe yaptırılmalı.
SİGORTA BİR HUZURDUR ZAMANINDA ALIN
Hasan Hoşben - Sigortacılık Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı: Sigorta, sosyal devletin eksik kaldığı ya da insanların en çok ihtiyaç duydukları zor anlarında, yapmış oldukları poliçelerle zararlarını telafi edecekleri bir sistem. Bazı şeyleri ihtiyaç anında alabilirsiniz, sigortanızı ise ihtiyaç anında kullanabilirsiniz. Konutumuzda, işyerimizde büyük bir hasar, masraf oluştuğunda bu ekonomik koşullarda en yakın aile fertlerimizden dahi ihtiyacımızı tedarik etmemiz mümkün değil. Sigorta bir lüks değil, zorunluluk, bir ihtiyaç. Kimseye muhtaç olmadan hayatı idame ettirmek, bir huzurdur.
ÖZEL SEKTÖRÜN İTİCİ GÜCÜ
Eyyup Çelik - Sigortacılık Meslek Komitesi Meclis Üyesi: Sektörün 2017’deki sigorta prim üretimi yüzde 15 arttı. Sigortacılık olmasaydı özel sektör pek çok yatırımı yaparken, risk alırken bu kadar cesur davranamazdı. Finansal gelişme, ekonomideki kaynak tahsisini etkinleştirip sermaye birikimini artırdığı için sektör kaynaklarını çeşitli alanlara yönlendirir. Tasarrufların toplam servet içindeki payını artırarak iktisadi kalkınmayı sağlarlar. Sosyal güvenlik sisteminin yükünü hafifletir, vergi gelirlerini artırır. İşsizliği azaltır.
BES FONLARI BÜYÜTÜLMELİ
Doğan Şen - Sigortacılık Meslek Komitesi Meclis Üyesi: Türkiye’de sigortalılık oranı yüzde 15 ve bu oran gelişmiş ülkelere göre çok az. Sigorta sektörünü büyütmek tüm kesimlerin en önemli görevlerinden olmalı. Sektörün büyütülmesinde zorunlu sigortalar çok önemli. Sigortalı olmanın önemli bir ihtiyaç olduğunu topluma anlatmak şart. Bunu ilkokuldan itibaren eğitim konusu yapmalıyız. Sigortacılık ürünleri, yaşanabilecek olumsuz olaylara karşı önlem almanın yanı sıra bireylerin ve kamunun maddi kayıplarını azalttığı, bireyleri birikim yapmaya özendirdiği için çok önemli. BES fonlarının büyütülmesi ülkemiz öz mali yapısının güçlendirilmesinde en önemli faktörlerden.
ÜLKEMİZDE SİGORTA SEKTÖRÜ BÜYÜMÜYOR
Hasan Necmi Üze - Sigortacılık Meslek Komitesi Meclis Üyesi: Ülkemizde sigortacılık sistemi yanlış işliyor. Türkiye’deki sigortacılık, sigorta ticaretidir. Gelişmiş ülkelerde ise sigortacılık, bir sigorta sistemidir. Gelişmiş ülkelerde bireyler; her türlü ihtiyaçlarını kolayca karşıladığı için her şeylerini sigorta ettirip, harcamalarını sigorta şirketleri üzerinden daha seri ve daha ucuza yapıyorlar. Ödeme sigorta şirketi tarafından direkt alacaklıya yapılıyor. Türkiye’de ise sigortalı harcamasını genelde kendi yapıyor, ödemeyi daha sonra sigorta şirketinden alıyor. Ödemenin reddedilme ya da çok uzun bir süre sonra alınması ihtimali sektörün büyümesini engelliyor.
UCUZ DEĞİL EKONOMİK SİGORTA YAPTIRIN
Mehmet Ali Işık - Sigortacılık Meslek Komitesi Üyesi: Sektör 45 milyar TL’lik üretimle ekonomiye de bir can kaynağı ve fon desteği sağlıyor. Sigorta bilincinin yükseltilmesi çok önemli. Sigorta, vatandaşın istediği gibi ucuza alınacak bir şey değil. Bu nedenle en ucuzu değil, tüm risklere teminat sağlayacak en ekonomik sigorta alınmalı. Sigorta bilincinin artırılması için ilkokuldan itibaren müfredata sigorta eğitiminin dahil edilmesi gerekiyor.
KIYMET KORUMANIN EN UCUZ YOLU
Veysel Eren - Sigortacılık Meslek Komitesi Üyesi: Kaderci bir yapıya sahip toplumumuzda sigorta bilinci oluşturmanın yollarını aramalıyız. Sahip olduğumuz kıymetleri korumanın en ucuz yolu sigorta poliçesi satın almaktır. Kriz dönemlerinde işletmeler sigortayı bir maliyet görerek kaçınabiliyor. Bu durum daha yüksek maliyetlere, hatta işletmelerin yok olmasına sebep olabiliyor. Son söz olarak paran varsa sigorta yaptır, paran yoksa kesin sigorta yaptır.
05 Haziran 2018 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı