istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Toplumsal huzurun anahtarı: Sosyal güvenlik

İstanbul Ticaret Odası Mali Müşavirlik Meslek Komitesi, ‘Sosyal Güvenlik Haftası’ kapsamında çalışma toplantısı düzenledi.

Giriş: 23.05.2025 - 11:59
Güncelleme: 23.05.2025 - 11:59
Toplumsal huzurun anahtarı: Sosyal güvenlik

İstanbul Ticaret Odası Mali Müşavirlik Meslek Komitesi, ‘Sosyal Güvenlik Haftası’ kapsamında çalışma toplantısı gerçekleştirdi. İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, sosyal güvenliğin temel bir insan hakkı olmakla birlikte aynı zamanda toplumsal huzurun da anahtarı olduğunu belirtti. 


Sosyal güvenlik reformunun kabul edildiği 2006 yılından bu yana 16 Mayıs’ı kapsayan haftanın ‘Sosyal Güvenlik Haftası’ olarak kutlandığını söyleyen Develioğlu, şöyle devam etti: “Sosyal güvenlik; emeklilik sisteminden sağlık hizmetlerine, iş kazalarından işsizlik durumundaki desteklere kadar geniş bir yelpazeye sahip. Sosyal güvenlik sisteminin iyileşmesine yönelik değişikliklerle kayıt dışılığın azaltılması için alınacak her türlü etkin önlemler, toplumsal huzurun vazgeçilmez koşuludur. Kayıt dışıyla mücadele konusunda en önemli madde istihdam üzerindeki maliyetlerin azaltılması olarak karşımıza çıkıyor.”

Toplumsal huzurun anahtarı: Sosyal güvenlik

Güçlü bir ülke olmanın en önemli parametrelerinden birinin güçlü bir sosyal güvenlik sistemine sahip olmaktan geçtiğini vurgulayan İstanbul SGK İl Müdürü Harun Sertbaş da şöyle konuştu: “Sürdürülebilir ve kapsayıcı, aynı zamanda kaliteli bir sosyal güvenlik hizmeti sunmak için tüm paydaşlarımızla birlikte görev yapıyoruz. Bu yılki sloganımız, ‘Kayıtlı Çalış, Güvenli Yaşa’. Kayıt dışıyla mücadelede en büyük destekçimiz meslek mensupları. Bu anlamda en başarılı sektör sizsiniz, mali müşevirlikte kayıt dışı neredeyse sıfır. Sosyal Güvenlik Haftası sebebiyle bu etkinliği düzenledikleri için İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu’na ve Mali Müşavirlik Meslek Komitesi’ndeki arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz.”


Toplantıda konuşan Sosyal Güvenlik Denetmenleri Derneği Genel Başkanı Mustafa Şahin, kamu hizmetlerinin kalitesini artırmak ve denetim süreçlerini etkinleştirmek amacıyla çıkan 2024/14 sayılı genelgeyle rehber odaklı denetim yaptıklarını belirtti. Şahin, “Yaptığımız çalışmalarda 127 bin işyerini denetledik. Denetlemeler sonucunda 1 milyon kayıtlı çalışan, 25 bin kaçak çalışan ve 100 bin sahte sigortalı tespit ettik” dedi.


Toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanı Mahmut Kesici, İTO Meclis ve Komite Üyeleri ile çok sayıda mali müşavir katıldı.