Başta temel gıda fiyatları başta olmak üzere birçok tüketim malında fiyat artışları devam ederken, etiket değiştiren marka ve marketler tüketicilerin tepkisini çekiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki günkü konuşmasında tüketicilere seslenerek “Fahiş fiyat artışı yapanları boykot edin” çağrısı yaptı.
VATANDAŞLAR TAKİP EDEMİYOR
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre vatandaşlar hangi üründe fahiş fiyat artışı olduğunu takip edemiyor. Tüketici dernekleri, Ticaret Bakanlığı'nın ‘ifşa listesi’ yayınlamasını talep ediyor. Böylece toplu boykot yapılabileceği söyleniyor. Yapılan açıklamalarda “Tarım Bakanlığının taklit ve tağşiş listesi gibi, fahiş ceza artıran markaların listeleri kamuoyu ile paylaşılmalı. Şu market ya da şu marka, şu ürün fiyatını fahiş artırdı” demelidir. Yoksa toplu boykot mümkün değildir. Bakanlık kime ne kadar ceza kesti açıklasın, vatandaş da ona göre aksiyon alsın” deniliyor.
TAVSİYE FİYATI MECBURİ OLSUN
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, gazetemize boykot konusuyla ilgili yaptığı açıklamada “Tüketicinin evrensel 8 temel hakkından birisi bilgilenme hakkıdır. Bizi aldatan, fahiş fiyat uygulayan kim ise ifşa edilmeli. Tekrar durumunda işletmeye geçici kapatma cezası verilebilir. Kapatmanın sebebi de işletmenin camına asılmalı. Böylece tüketici en büyük silahı olan tüketmeme hakkını kullansın. Israrla devam ediyorsa hapis ve ticaretten men cezası uygulanabilir. Bununla ilgili ekonomik suça, ekonomik ceza gerekebilir. TCK 237. maddede hüküm var. Fiyatların, işçi ücretlerinin yükselmesine, alçalmasına neden olan eylemde bulunanlar hapisle cezalandırılabiliyor. Bu cezanın ertelenemez ve paraya çevrilemez olması lazım. İfşa listesini Ticaret Bakanlığı yayınlayabilir. “Şu market ya da şu marka, şu ürün fiyatını fahiş artırdı” demelidir. Yoksa toplu boykot mümkün değildir. Bakanlık kime ne kadar ceza kesti açıklasın, vatandaş da ona göre aksiyon alsın. Kesilen cezaların rakamları belli ancak kime olduğu belli değildir. Tarım Bakanlığının taklit ve tağşiş listesi gibi, fahiş ceza artıran markaların listeleri kamuoyu ile paylaşılmalı. Ayrıca etkili olabilecek önemli bir unsur da ambalajlı temel gıda ve ihtiyaç ürünlerinin paketlerinin üzerinde son tüketim tarihi ‘STK’ yazılması gibi, ‘TESF’ yani tavsiye edilen satış fiyatı da basılması zorunluğu getirilmelidir. Öte yandan tüketiciler zincir marketlerde gördükleri fahiş fiyat artışlarını diğer marketlerdeki fiyatlar ile karşılaştırarak ve fotoğraf çekerek Rekabet Kurumuna bildirebilirler” şeklinde konuştu.
WHATSAPP İHBAR HATTI KURULDU
Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz de son birkaç yıldır olduğu gibi, bu yıl da asgari ücretin belirlenmesi sonrası, iğneden ipliğe, her şeye zam geleceğine ilişkin toplumsal tedirginliğin harekete geçtiğini ifade etti. Deniz “Keza fiyat artışları da görülmeye başladı. Bu fırsatçıların kamuoyuna ifşa edilmesi için Tüketici Birliği Federasyonu Fırsatçı İhbar Hattı (Whatsapp 0535 868 59 60) oluşturuldu. Bu hatta tüketiciler tarafından yapılacak ihbarlar titiz bir şekilde değerlendirilecek, asgari ücret artışını zam bahanesi yaparak fahiş zam yapan firmalar, markalar kamuoyuna ifşa edilecektir. Eş zamanlı olarak yasal ve idari süreçlerin yürütülmesi için Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kuruluna gerekli başvurular yapılacaktır” dedi.