Pazar, 24 Kasım, 2024
HABER: ADEMORHUN
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, İstanbul Ticaret Odası (İTO) İnşaat ve Gayrimenkul İhtisas Komitesi’nce düzenlenen toplantıda sektördeki iş adamlarına, idarenin çalışmalarını ve hedeflerini anlattı. İTO’da gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan İTO Başkanı İbrahim Çağlar, inşaat ve konut alanında çalışan iş adamları ile TOKİ’nin Başkanının bir araya gelmesinin sektöre olumlu yansıyacağına dikkat çekti. Toplantının sektör ve iş adamları için çok faydalı olduğunu belirten İTO Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın ise, “Başkent ekibi konuya çok hakim. Hassasiyet gösteriyorlar. İstişareye de çok açıklar. İstikrar istiyorsak bu çalışmaları desteklemek gerekiyor” dedi.
YAŞAM ALANLARI
Vatandaşların TOKİ’den beklentilerinin farklılaştığını belirten TOKİ Başkanı Turan da, “İnsanlarımız artık sadece ‘barınma’ ihtiyacını gidermek değil, çevre ile etkileşimini artıracağı alanları talep ediyor. Bu nedenle dünün beklentilerine çözüm üreten TOKİ, artık daha nitelikli ve konforlu konut üretimine geçti. Yeni üretim disiplinleri gerçekleştiriyoruz” dedi.
SİTE DEĞİL ŞEHİR
Turan, yeni konsepti şöyle anlattı: “300-500 konutluk birbirine eklemlenen TOKİ binaları yapmayalım diyoruz. Baştan kurgulanmış yeni şehirler, yeni yerleşmeler inşa edelim mantığındayız. Biz örneğin Gaziantep’te, ciddi bir yoldayız, 50 bin konutluk yeni bir şehir inşa ediyoruz. Bu yıl bir kısmının temellerini atıp yıl içinde 7 binini yapacağız. Sosyolojik geçirgenliği olan bir yer hedefimiz, uydukent değil. İçinde özel sektöre de yatırım yapma imkanı olan, özel sektörün de gireceği, her katmandan insanların yaşayacağı bir şehir olacak. Benzer şekilde Şanlıurfa’da da 15 bin konutluk bir şehir inşa ediyoruz. Manisa’da da projemiz 6 bin konutluk. Rakam az gibi görünse de toplamı çok fazla kişi yapar. Yani Manisa’da bir ilçe inşa ediyoruz.”
YÖRESEL ÖZELLİĞİ OLACAK
Yöresel mimari normlarını mutlaka kullanmak istediklerini belirten Turan, “Mimarlarımızdan, proje ürettikleri yerleri gidip görmelerini istiyoruz. Proje bölgesine giden arkadaşlarımız, o çevreyi gözlemleyip çekimlerini yapıyor. Yöresel mimariden mutlaka bir dokunuş olsun istiyoruz. Bu bazen bir taşla da oluyor ahşapla da, çizgiyle, cumbayla da oluyor. ‘Bu kadar mı’ derseniz, en azından bir değişimdir” dedi.
YATAY MİMARİ
Çok tartışılan yatay mimari konusuna değinen TOKİ Başkanı, “Bizim prensibimiz şu: ‘Hiçbir ilçede, kasabada en yüksek bina TOKİ binası olmayacak’ diyoruz. Bir yerde imar planı 3 kat diyorsa, biz 4 kat yapmayacağız. ‘Siz TOKİ’siniz, 7 kat yapın’ deseler bile yapmıyoruz. Biz başka yerlerde 7 katlı bina da yapıyoruz. Ama hiçbir yörede o bölgedeki binaların üstüne çıkmıyoruz. Yani yatay mimariyi esas alan bir konsept. Bunlar bir değişimin ayak sesleri” diye konuştu.
MAHALLE KÜLTÜRÜ
“Toplu konut yapıyoruz ama site inşa etmiyoruz” diyen Turan, “Buradaki çoğu müteahhit dostlarımızdan farkımız şu: Etrafı çevrili bir site yapalım mantığıyla çalışmıyoruz. Biz yaptıktan sonra yönetimler bir araya gelip etrafını çevirebiliyor, ona bir şey diyeceğimiz yok. Ama yeni konseptimizde büyük inşaatlarımızda yaptığımız işlerin etrafı çevrilemez” dedi.
KALİTEDEN TAVİZ YOK
“TOKİ, kalitede bir başka evreye geçmiştir artık” diyen Turan, “Mutlak kalite prensibiyle hareket ediyoruz. Kaliteden taviz vermeyeceğiz, böyle bir süreçteyiz. Müteahhitlerimize de söyledik. Müteahhitler, kalitesizlik olması durumunda ilk defa zora girebilirler, batabilirler. Fakat direksiyonu hemen kırmadık, hedef gösteriyoruz” dedi. İTO Genel Sekreteri Ömer Bal’ın da yer aldığı toplantının sonunda TOKİ Başkanı Turan, iş adamlarının sorularını cevapladı.
KATKIMIZ 120 MİLYAR TL
1984-2002 arasında 18 yılda 43 bin konut üreten bir idareden her yıl 45 bin konut üreten bir yapıya ulaştıklarını söyleyen TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, “Sosyal konutlara önem veriyoruz. Bu yılki hedefimiz 60 bin konut yapmak” dedi. TOKİ’nin yıllara sari olarak 2002-2015 arasında sektöre sağladığı ve piyasaya aktardığı kaynağın eskale edilmiş rakamlarla net 120 milyar TL olduğunu vurgulayan Turan, “Bizim geçen yıl ödediğimiz hakediş miktarı yaklaşık 11 milyar TL. Bunun içinde kamudan aldığımız pay sadece 70 milyon TL. Geri kalanını kendimiz üretmek zorundayız. Bu hem başarı hem de bu kaynağı elde etmek için zaman zaman imarla alakalı eleştirilere de sebep oldu” diye konuştu.
KÖRFEZ’DEKİ KRİZ BİZE YARAYACAK
“Coğrafyamızdaki sıkıntıların önümüzde 3-5 ay içinde gayrimenkul sektörüne olumlu yansıyacağı kanaatindeyim” diyen TOKİ Başkanı Turan, “Körfez ülkeleri, Suudi Arabistan ve Yemen’deki gerginlikleri görüyoruz. Bu coğrafyanın en güvenli limanı burası. Türkiye ve İstanbul, Suudi Arabistan-İran çekişmesi sebebiyle daha önemli hale geldi” diye konuştu.
60 İLDE 112 PROJE SÜRÜYOR
TOKİ Başkanı Turan, en önemli başlıklardan birinin kentsel dönüşüm olduğunu söyledi. 60 ilde 112 ayrı yerde aktif kentsel dönüşüm yürüttüklerini belirten Turan, “İstanbul’a da geniş donatı alanları kazandıracağız. İstanbul’da aktif kentsel dönüşüm içinde olacağız. Bunun için İstanbul ekibini güçlendirdik. Yeni dönemde kentsel dönüşümle alakalı Kayabaşı bölgesinde uzun zamandır çalışma var. Orada sadece binalar görünüyor ancak o binalar üretilirken onların arkasındaki arsalarda gecekondu tasfiyeleri de yapılıyor. O bölgede ciddi bir kentsel dönüşüm söz konusu” dedi. “Kentsel dönüşüm kodlarını yenilemek lazım” diyen TOKİ Başkanı, “Vatandaş başka, müteahhit başka anlıyor. Herkes kazanıyorsa, birisi kaybediyor demektir. Kaybedenin sesi çıkmıyor. Sesi çıkmayan da şehirdir. Biz şimdi hataya, kazaya sebebiyet vermeyecek projeler için çalışıyoruz” diye konuştu. TOKİ olarak tescilli eserlere kredi verdiklerini belirten Turan, “Bu kredi, binalarını restore etmekte zorlananlar için. Fakat bu binalar şahıslara ait olacak. Başvuruları nisana kadar topluyoruz. 2015’te 140 bin TL’ydi. Çok düşük, yüzde 4 vade farkı olan avantajlı bir kredi. Özellikle Karabük, Safranbolu, Beypazarı için olumlu sonuçları var” dedi.
GÖZÜMÜZ YURTDIŞINDA
Bunca yıllık tecrübeden sonra yurtdışının da tartışıldığını belirten TOKİ Başkanı Turan, “Tabi burada know-how çok önemli. Bir çatı kuruluş olarak müteahhitlerle birlikte ‘yurtdışından iş alabilir miyiz’ diye düşünüyoruz. Mesela TOKİ International’ı kurar, bu know-how’u oraya aktarabiliriz. Bunu sektörle görüşüyoruz” dedi.
24 Ocak 2016 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi