Pazar, 24 Kasım, 2024
HABER: BARIŞ CABACI
ABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenen dünyanın en büyük Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES), Türkiye’nin yerli otomobili Togg, SUV modelinin ardından Sedan modelini tanıttı. Böylelikle Togg, ilk kez uluslararası sahnede yer aldı.
Öte yandan, Türk startup’ları da fuarda dünyayı Türkiye’nin teknolojisi ile buluşturdu. İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle kurulan pavilyonda, 28 startup yeni ürün ve teknolojilerini ilk kez tanıttı. Bu katılımcıların 6’sı Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), 3’ü de Teknopark İstanbul girişimcisi.
EKOSİSTEMİN İÇİNE DOĞDUK
Fuarda, bu yılın sonunda seri üretime geçecek otomobil hakkında bilgi veren Togg Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş, şunları söyledi: “Togg, bir teknoloji şirketi. O nedenle teknolojideki en son yeniliklerin ve ilklerin buluşma noktası olan CES 2022’deyiz. Doğu ile Batı’nın, akıl ve duygunun buluştuğu bir coğrafyada kurulmuş, mobilite alanında faaliyet gösteren bir teknoloji şirketiyiz. Otomotiv endüstrisinin hızla mobilite ekosistemine dönüştüğü yeni dünyada kullanıcıyı ve veriyi merkezimize alarak, mobilite çözümleri üretiyoruz, üretmeye devam edeceğiz. En büyük avantajımız, Türkiye’nin yerli otomobilinin elektrikli araç yarışında doğmuş olması.”
ENERJİ VE BATARYA
Togg’un akıllı enerji çözümleri, akıllı şehirlerde akıllı yaşam çözümleri ve yeni mobilite hizmetleri geliştirdiklerini belirten Karakaş, enerji yatırımları hakkında şöyle devam etti: “Farasis Energy ortaklığıyla kurduğumuz Siro şirketiyle bataryamızı kendimiz üreteceğiz. İş planımız içinde batarya Ar-Ge’si yapıp, kimya geliştirmek de var. Mevcut ve geliştirilecek olan batarya ürün gamı ile hem her tür elektrikli araç için batarya temin etmeyi hem de otomotiv dışı sektörlerde de önemli bir batarya, enerji depolama sistemleri sağlayıcısı olmayı hedefliyoruz. Türkiye’yi bu konuda bir üst lige taşıyacağız.”
500 ŞİRKETİN 195’İ FUARDA
159 ülkeden 2 bin 100’den fazla teknoloji şirketinin katıldığı fuarda, dijital sağlık, akıllı şehirler, sürücüsüz araçlar, robotik, artırılmış ve sanal gerçeklik, yapay zeka, e-spor, kozmetik teknolojileri ve daha birçok tüketici ürünleri endüstrisini temsil eden teknoloji, tüketicilere tanıtıldı. Dünyanın en büyük 500 şirketinin listelendiği Fortune Global 500 şirketinden 195’i de CES’te yer aldı.
150 METREKARELİK ALAN
Türk startup’lar da fuarda, Türkiye’nin teknolojisini dünyaya tanıtma fırsatı buldu. EUREKA Park Fuar alanında kiralanan yaklaşık 150 metrekarelik İstanbul Pavilyonu’nda Türk startup’lar ürün ve teknolojilerini sergileme ve müşteri görüşmeleri yapma imkanı yakaladı.
BİRÇOK ALANDAN GİRİŞİMCİ
İstanbul Pavilyonu’nda tanıtılan Türk teknoloji girişimleri arasında taşınabilir nefes analiz cihazından kullanıcılara robotik, veri bilimi ve yapay zeka kodlama eğitimi platformu sunan yerli girişime; sahte ürün satan firmaları ve e-ticaret sitelerini tespit etmeye yönelik girişimden oyunseverleri tek dijital VR evreninde birleştirmeyi hedefleyen yerli girişime kadar 28 startup yer aldı.
BTM’NİN 6 GİRİŞİMCİSİ FUARDA
“Dünyanın her yerinden gelen birçok firmanın katıldığı fuara Türkiye olarak biz de gerek TOGG gibi bireysel, gerekse açılan pavilyonlarda gruplar halinde yer alarak katılım sağlıyoruz” diyen BTM Genel Müdürü İbrahim Elbaşı, şunları söyledi: “Bu yıl İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle kurulan pavilyonda Octo, Doctorla, Numondial Digital, Atlas Office, Texinsight ve Kuvars Edu olmak üzere toplam 6 BTM girişimcisi de yer alıyor. Kurulduğumuz günden bu yana geçen 4.5 yıl gibi kısa bir sürede dünyanın en önemli teknoloji elektroniği fuarına 6 girişimcimizi gönderiyor olmaktan dolayı mutlu ve gururluyuz. Bu durum hem bizim misyonumuzu yerine getirdiğimizin hem de girişimcilerimizin global arenada oldukça aktif olduklarının göstergesi. Her BTM girişimcisinin global oyuncu olması gibi bir hedefimiz yok, ama oyun alanını tüm dünya olarak belirleyen girişimcilerimizin hepsinin kendi alanlarındaki en büyük fuarlarda boy göstermesini önemsiyoruz.”
TEKNOPARK İSTANBUL’DAN 3 GİRİŞİMCİ DE CES’TE
“Teknopark İstanbul olarak artık genç beyinlerin ve ortaya koyduğu projelerin kaybolup gitmesini istemiyoruz” diyen Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, İstanbul Ticaret’e şunları söyledi: “Bu yüzden ‘Cube Incubation’da yeni yetenekleri kabul ediyoruz. Buradan çıkan ve ülkemiz için gurur duyulan işlere imza atan girişimcilerimizi de uluslararası anlamda desteklemeye devam ediyoruz. CES 2022’ye de üç girişimcimiz ile geldik. Türkiye’nin teknolojik gücünü birlikte dünyaya tanıtacağız.”
İŞ BAĞLANTISI KURUYORLAR
Topçu, firmalar hakkında şu bilgileri paylaştı: “Fuara beraber katıldığımız Trexo’yu kuran girişimcimizin şu an 60’tan fazla ülkeye ihracatı var. Texinsight firmasının kurucusu olan girişimcimizin ABD, İngiltere, Çin şirketleri ile görüşmeleri sürüyor. Yakında satışlara başlaması öngörülüyor. Livad’ı kuran girişimcimiz ise İngilizce ve İspanyolca konuşulan pazarlarda iyi bir penetrasyon yakalamayı, hem marka hem de yayıncı taraflarında büyümesini sürdürme hedefliyor. Bu kapsamda görüşmeler sürüyor. Dünyanın dört bir yanından bu fuara katılan girişimciler arasında bu arkadaşlarımız da önemli projeleri ile öne çıkan Türk gençleri olarak yer alacak.”
CES’TEKİ TÜRK STARTUP’LAR
Vrables Lab
Texinsight
Teleporter VR
Livad Technologies
Trexo Innovation
Counterfake
Eyedius Teknoloji
VSight-HangaarLab
Doctorla
RePG Enerji Sistemleri
VenueX
Syntonym
Ravinspect Teknoloji
Actinfly
Octo Networks
Yeni Doku Sağlık
Avokadio
PulpoAR
Axell Studio Yazılım
Büyütech
Acrome Robotik Mekatronik
Archmir
MacroRec Sinema Teknolojileri
WalkOVR
Batron Enerji
The Atlas Space
SmartOpt Bilişim Teknolojileri
Tetfit-LKG Mühendislik ve Arge Hizmetleri
10 Ocak 2022 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi